Jajecznica z pieczoną papryką na sposób bałkański. Szybka kuchnia.

19 listopada 2015, 17:47 | Bezglutenowe Dania główne Kuchnia Wegetariańskie | 6
Jajecznica z pieczoną papryką na sposób bałkański. Szybka kuchnia.

Jajecznica z pieczoną papryką, z dodatkiem owczego lub koziego sera to doskonały sposób na błyskawiczny posiłek, gdy brak czasu, a człowiekowi burczy w brzuchu. Podobną jajecznicę jada się na Bałkanach, można do niej też dodać pokrojone w cząstki pomidory i trochę cebuli.

Jak przygotować pieczoną paprykę.

Strąki papryki opiekam w piekarniku ze wszystkich stron do momentu, aż skórka będzie czarna. Upieczoną paprykę należy włożyć do miski lub garnka, przykryć i zostawić do wystygnięcia. Taką paprykę trzymam w lodówce i wykorzystuję właśnie do jajecznicy. Doskonale pasuje też do tostów, można z niej zrobić pastę na kanapki lub dodać do ugotowanego makaronu. Do doskonały, bardzo wyrazisty dodatek do wielu dań, który nawet z jajecznicy zrobi danie wyjątkowe. Oczywiście przed podaniem paprykę należy obrać ze skórki i pozbawić nasion.

Jajecznica z pieczoną papryką na sposób bałkański.

2 strąki upieczonej papryki

4 jajka

łyżka oleju

100 g sera koziego

sól

pieprz

dymka

  1. Paprykę obrać ze skórki, pozbawić nasion, pokroić w paski.
  2. Rozgrzać olej.
  3. Jajka wbić do miski, lekko rozbić, dodać sól i pieprz.
  4. Wylać na rozgrzany olej.
  5. Smażyć na średnim ogniu, cały czas mieszając.
  6. Pod koniec dodać paprykę i pokruszony ser.
  7. Gdy ser będzie ciepły, zdjąć patelnię z ognia, przełożyć na talerze, posypać pokrojoną dymką i podawać od razu.

jajecznica-z-pieczona-papryka_01

 

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

6 odpowiedzi na “Jajecznica z pieczoną papryką na sposób bałkański. Szybka kuchnia.”

  1. Majana napisał(a):

    Świetna jajecznica :)
    Uwielbiam.
    A pieczoną paprykę również lubię i to bardzo .
    Ściskam Beatko :*

  2. hajduczek napisał(a):

    Uwielbiam paprykę pod każda postacią, a pieczoną chyba najbardziej.
    A ten kozi ser to ma być taki twardy, słony typy feta, czy raczej kozi twarożek?

    • lawendowy_dom napisał(a):

      Taki typu feta może być. My kupowaliśmy w Biedronce takie okrągłe pyszne serki w różowych opakowaniach.

  3. Kasia napisał(a):

    Bardzo dobry i smaczny pomysl!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *