Pierogi z poziomkami

29 czerwca 2017, 20:06 | Dania główne Kuchnia Wegetariańskie | 10
Pierogi z poziomkami

Jeśli chcesz poczuć na języku smak lata, wakacji, rozgrzanego słońcem lasu, to musisz, po prostu musisz zrobić sobie przynajmniej raz pierogi z poziomkami. Najlepiej z takimi zbieranymi własnoręcznie, wśród leśnych traw i pokrzyw, w towarzystwie chmary kąsających jak wściekłe komarów. Maleńkie poziomki pachną intensywnie. To woń, która łączy w sobie najpiękniejsze wspomnienia z dzieciństwa.

Pierogi z poziomkami

Z podanych proporcji wychodzi ok. 25 pierogów

1 ½ szklanki mąki

½ szklanki wrzątku

1/4 łyżeczki soli

  1. 300 g poziomek

opcjonalnie cukier

dodatkowo sól i olej do wody

  1. Do miski wsypać mąkę i sól.
  2. Zagotować wodę i wlać do suchych składników.
  3. Wymieszać z mąką za pomocą szpatułki, następnie wyrobić łyżką (uwaga, na początku ciasto jest gorące), a następnie ręcznie, aż składniki się połączą.
  4. Uformować ciasto w kulę, odłożyć na stolnicę, przykryć miską i zostawić na pół godziny.
  5. W tym czasie przygotować poziomki. Umyć je i dokładnie odsączyć na sitku.
  6. Po pół godzinie ciasto rozłożyć na posypanej mąką stolnicy i rozwałkować na grubość ok. 2 mm.
  7. Wycinać z niego kółka, nakładać poziomki.
  8. Dodać pół łyżeczki cukru i dokładnie sklejać brzegi pierogów.
  9. Gotowe układać na stolnicy.
  10. W dużym garnku zagotować wodę z odrobiną soli i łyżką oleju.
  11. Pierogi gotować partiami, ok. 2 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmować łyżką cedzakową i układać na talerzu.
  12. Podawać ze śmietaną z cukrem. Smacznego :)

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

10 odpowiedzi na “Pierogi z poziomkami”

  1. Ula Tesdorpf napisał(a):

    Musisz następnym razem wziąść Autan to pomoże już wypróbowane nad jeziorami mazurskimi nic innego nie pomoże.

  2. Agnieszka Salczyńska napisał(a):

    O mamo poziomki wieki nie jadłam

  3. Katarzyna Wiśniewska napisał(a):

    Na ukąszenia fenistil żel (nie lokuje produktu :) )

  4. oQchnia.pl napisał(a):

    Komary…. Ale warto było ;-)

  5. Joanna Tymcio napisał(a):

    Błyski i fajerwerki przyszły nad Warmię

  6. MiliFamily napisał(a):

    Olej kokosowy plus olejek eteryczny lawendowy. Mieszamy smarujemy sie i komar nie siada a my wypielęgnowane! Odstrasza tez kleszcze!

  7. Creoshop Creoshop napisał(a):

    Dobrze wiedzieć co odstrasza komary i kleszcze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *