Amerykańskie ciastka maślane z czekoladą.

13 lutego 2014, 11:15 | Ciasta i ciasteczka Kuchnia | 7
Amerykańskie ciastka maślane z czekoladą.

amerykańskie ciasteczka

Dziś prawdziwie międzynarodowa kulinarna wymiana. Przepisem na te klasyczne amerykańskie ciasteczka, wprost wymarzone do chwili relaksu w wielkim kubkiem kawy, podzieliła się ze mną moja ukraińska znajoma. Marija, dziękuję! W oryginale widnieje znacznie więcej cukru, ale znacie przecież mój nieco wrogi do niego stosunek ;) Życzę smacznego i pięknego dnia!

filiżanki

Amerykańskie ciastka maślane z czekoladą

(na ok. 30 ciasteczek)

250 g miękkiego masła

100 g cukru (w oryginale 280 g)

3 jajka

250 g mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

150 g gorzkiej czekolady

70 g orzechów laskowych

70 g migdałów

dodatkowo:

papier do pieczenia

Masło utrzeć z cukrem do białości. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać po jednym jajku, a następnie stopniowo wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Czekoladę i orzechy posiekać, ale niezbyt drobno. Wmieszać je do ciasta przy pomocy szpatułki. Piekarnik rozgrzać do 180 st.C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i położyć 9 porcji ciasta.

amerykańskie ciasteczka_2

Piec ok 10-13 minut, aż się delikatnie przyrumienią. Jeszcze gorące ciasteczka przełożyć na kratkę i zostawić do ostygnięcia.

amerykańskie ciasteczka_3

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

7 odpowiedzi na “Amerykańskie ciastka maślane z czekoladą.”

  1. ela_drozdz napisał(a):

    łoooooooo Mamusiu, jakie fajne :) przepis zapisuję, a porcelana cuuuuuudna <3
    Pozdrawiam !!!!

  2. Majana napisał(a):

    Cudowne ciasteczka, piękne zdjęcia. Ten koszyczek jest śliczny.
    Pozdrówki

  3. Agata Ballarin napisał(a):

    właśnie piekę …. są PRZEPYSZNE!!!!!! :)

  4. Ania napisał(a):

    Ja znam wersję z płatkami kukurydzianymi (corn flakes). Dodaje je do ciasta razem z czekoladą, a po upieczeniu i wystygnięciu smakują i chrupią niczym pieguski. POLECAM:)

  5. M napisał(a):

    Przepraszam, bo nie jestem hejterem i szczerze mówiąc to jakiś pierwszy, moj negatywny komentarz na stronie. Tych ciastek nie da się zmiksować – za dużo mąki. Może pomyliłaś się przy podawaniu proporcji?

  6. Jolanta Szyndlarewicz napisał(a):

    Przepyszne są te ciasteczka:). Mój 6-letni synek upiekł je własnoręcznie:). Dziękujemy za przepis:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *