Amerykańskie pankejki migdałowe

14 stycznia 2016, 13:51 | Desery Kuchnia Wegetariańskie | 49
Amerykańskie pankejki migdałowe

To są prawdopodobnie najsmaczniejsze amerykańskie pankejki jakie kiedykolwiek jadłaś. Możesz je nazywać placuszkami, naleśnikami, czy jak tam chcesz, ale pankejki (pancakes, jeśli się upierasz) od razu kojarzą się z czymś pulchnym, puszystym, niewielkim i złocistym. Te dzisiejsze wzbogacone są dodatkiem zmielonych migdałów i mrożonymi owocami jagodowymi. Użyłam aronii i malin, ale sprawdzą się też jeżyny, jagody, porzeczki lub drobne truskawki. Pamiętaj, że smażąc pankejki trzeba im dać nieco czasu. Dlatego ogień pod patelnią powinien być minimalny, żeby zdążyły dosmażyć się w środku.

Amerykanskie-pankejki-migdalowe-przepis_03

Amerykanskie-pankejki-migdalowe-przepis_06

Amerykanskie-pankejki-migdalowe-przepis_07

Amerykańskie pankejki migdałowe

proporcje na 6 szt.

50 g migdałów

100 g mąki pszennej

1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

1/4 łyżeczki sody

jajko

100 ml gęstego jogurtu naturalnego

50 ml mleka

skórka otarta z połowy cytryny

100 g owoców jagodowych (u mnie mrożone, a w sezonie świeże)

olej do smażenia

  1. Migdały zmielić.
  2. Połączyć z mąką, proszkiem do pieczenia i sodą.
  3. Jajko wymieszać z jogurtem i mlekiem.
  4. Mieszankę wlać do miski z sypkimi produktami.
  5. Dodać skórkę cytryny, wymieszać ciasto tak, by składniki się połączyły.
  6. Na koniec dodać owoce, delikatnie wymieszać.
  7. Olej rozgrzać na patelni.
  8. Wlać porcje ciasta, zmniejszyć moc palnika do minimum, smażyć pankejki do momentu, aż wierzch się lekko zetnie i pojawią się małe dziurki. To znak, że można je przełożyć na drugą stronę i dosmażyć.
  9. Gotowe pankejki można podawać z owocami, miodem lub cukrem pudrem.

Amerykanskie-pankejki-migdalowe-przepis_04

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

49 odpowiedzi na “Amerykańskie pankejki migdałowe”

  1. Viola Mróz napisał(a):

    Mmmm,migdałowe.Muszą smakować wybornie!Skuszę się na jednego,a co mi tam ! :)

  2. "Sielskie Klimaty" napisał(a):

    O … nie … dziękuję … za dużo kalorii … ja drugi tydzień jestem na samych warzywkach – dla zdrowotności ;) miłego wieczoru :D

  3. Jadwiga Matsouka napisał(a):

    Miam, miam oj kusisz nas Beato .!

  4. Mam już zmielone migdały proszę podaj ile najlepiej łyżek i dodać, dzięki

  5. Agnieszka Obojska napisał(a):

    na sobotnie śniadanie – muszę rozmrozić jagody i maliny :)

  6. Sylwia Arasimska napisał(a):

    nie kuś :) znowu jakaś pychotka tu…. ileż można tych twoich pysznych rzeczy robić? :)

  7. Maja napisał(a):

    Zrobiłam dzisiaj na śniadanie. REWELACYJNE! Moje dziewczyny zajadały się i poszło po kilka dokładek. U nas od razu podwójna porcja ciasta do zrobienia :) pozdrawiam!

  8. Kasia napisał(a):

    Wymierzylam skladniki co do grama, ciasto wyszlo geste jak beton, wiec dodalam wiecej mleka. Bez dodatkow smakowaly jak bulka… duze rozczarowanie :(

  9. Ewelina Łukasiak napisał(a):

    czy lato, czy zima – u mnie wiedzie prym banan i kiwi :D

  10. Anna Sankowska napisał(a):

    Wspaniałą inspiracja na kolacje. U mnie dziejszym dodatkiem będą jagódki

  11. Ania Chabowska napisał(a):

    Pysznie, wyglądają. U mnie też często się pojawiają. A jeśli chodzi o owoce, dzieciaki tak je uwielbiają, że nie ma dnia bez odwiedzin straganu z owocami. Maliny, truskawki, morele, brzoskwinie, czereśnie, arbuzy, melony, borówki, jabłka, gruszki, śliwki. O rany… chyba nie ma takich, których nie lubią.

  12. Joanna Napieraj napisał(a):

    Gocha Rogowska

  13. Dorota Polak napisał(a):

    a na dzisiejszy ciepły dzień mam zupę wiśniową z kaszą jaglaną :) podaję ją z łyżeczką greckiego jogurtu i odrobiną świeżych listków mięty :)

  14. Dorota Polak napisał(a):

    a na drugie danie ….pan kejki…Lawendowy Dom narobił mi apetytu.

  15. I mnie maslo orzechowe banany I syrop klonowy lub z truskawkami

  16. Można zamienić mąkę pszenna na jakąś inną? :)

  17. Katarzyna Piotrowska napisał(a):

    aaaa, po raz pierwszy wyszły mi puchate pankejki, co prawda nie zrobiłam z migdałami ani owocami, ale zastosowałam podstawowe składniki i bingo :) puchate i smaczne, zawsze robiłam z innego przepisu i w smaku takie se, zbite i płaskie – normalnie Cię kocham Beti :)

  18. Renata Ślusarska napisał(a):

    uwielbiam pankejki, ale moje potwory nie :( i robię tylko dla siebie

  19. Kasia napisał(a):

    jutro na śniadanie testujemy ten przepis razem z córką. Zdjęcia tak smakowite, że nie mogłam się oprzeć :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *