Babka cytrynowa na oleju. Pokochaj olej rzepakowy

12 kwietnia 2017, 13:37 | Przepisy | 19
Babka cytrynowa na oleju. Pokochaj olej rzepakowy

Babka cytrynowa na oleju to przykład takiego wypieku, który smakuje chyba wszystkim. Jest niesamowicie prosta do przygotowania, więc uda się także osobom debiutującym na polu słodkich wypieków. To przepis doskonały, dzięki któremu można z sukcesem rozpocząć swoją przygodę z wypiekami. Babkę na oleju można upiec w okrągłej formie z kominkiem, ale też doskonale sprawdzi się tu klasyczna keksówka. Ważne jest odpowiednie przygotowanie formy, tak by ciasto można było wyjąć po upieczeniu bez uszkodzenia. Formę okrągłą z kominkiem smaruję solidną warstwą masła i wysypuję dokładnie tartą bułką. Keksówkę wystarczy wyłożyć papierem do pieczenia. Za sprawą dodatku skórki cytrynowej ciasto nabiera delikatnej cytrusowej nuty. Odrobinę skórki i soku z cytryny można też dodać do lukru. Moja babka została upieczona bez dodatków, ale można ją wzbogacić garścią rodzynek lub kandyzowaną skórką cytrynową lub pomarańczową. Babkę udekorowałam białym lukrem utartym z białka i cukru pudru. Dzięki temu przybrała prawdziwie odświętny wygląd i będzie wyjątkową ozdobą wielkanocnego stołu.

Oleje roślinne w piramidzie żywienia

W moich wypiekach często zastępuję masło olejem rzepakowym. To dobry sposób, by zgodnie ze wskazówkami najnowszej „Piramidy żywienia i aktywności fizycznej” Instytutu Żywności i Żywienia w swojej codziennej diecie ograniczać tłuszcze zwierzęce i zastępować je olejami roślinnymi. Nie chodzi tu o całkowitą eliminację tłuszczów zwierzęcych, ale o zachowanie rozsądku i dokonywanie sensownych wyborów. W obliczu chorób cywilizacyjnych, w tym przede wszystkim chorób sercowo-naczyniowych, profilaktyka nabiera szczególnie ważnego znaczenia. Oleje roślinne są najbogatszym źródłem jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które wspierają nasz organizm w profilaktyce tych chorób. Grupa olejów roślinnych oferuje nam duży wybór dobrych tłuszczów, takich jak olej rzepakowy, słonecznikowy, z pestek dyni, kukurydziany, z pestek winogron, z orzechów włoskich i laskowych oraz różne rodzaje oliwy. Jest w czym wybierać. Oleje roślinne polecane są do spożywania na surowo i tu mamy wręcz nieograniczone pole do popisu przy przygotowywaniu najróżniejszych sałatek i surówek. Niektóre z tych olejów, w tym olej rzepakowy rafinowany, są też doskonałe przy potrawach smażonych lub pieczonych i to zarówno w wersji wytrawnej, jak i słodkiej. Olej rzepakowy doskonale się sprawdza do pieczenia mięsa. Można nim natrzeć kurczaka, lub polać mięso przygotowaną na bazie oleju rzepakowego marynatą. Jego dużą zaletą jest neutralny smak i zapach, dzięki czemu jest doskonałym nośnikiem aromatu ziół i innych przypraw. Olej rzepakowy ma dobre właściwości wypiekowe. W wypiekach słodkich można nim zastąpić masło lub margarynę. Użycie oleju rzepakowego zapobiega wysuszaniu się ciast, a jednocześnie nie zmienia smaku. Sprawia, że ciasta mają bardziej wilgotną, delikatną i puszystą konsystencję.

Babka cytrynowa na oleju

4 jajka

 

łyżeczka skórki otartej z cytryny

200 g cukru

łyżka cukru waniliowego

300 g mąki tortowej

1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia

1 ½ szklanki oleju rzepakowego rafinowanego

dodatkowo masło i bułka tarta do formy

  1. Przygotować formę do babki z kominkiem o średnicy 24 cm.
  2. Wysmarować ją masłem i wysypać bułką tartą.
  3. Jajka wbić do miski.
  4. Dodać skórkę cytrynową.
  5. Utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na białą puszystą masę.
  6. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawać do masy jajecznej.
  7. Następnie, nie przerywając miksowania wlać stopniowo olej.
  8. Ciasto przelać do przygotowanej wcześniej formy.
  9. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st. C i piec 50 minut.
  10. Po upieczeniu zostawić babkę do przestygnięcia, a następnie przełożyć na kratkę, aby wystygła do końca.

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

19 odpowiedzi na “Babka cytrynowa na oleju. Pokochaj olej rzepakowy”

  1. Ola Raczyńska napisał(a):

    potrzebuję przepis na dietetyczny lukier do babki na Wielkanoc? dodam że nie mogę kokosa, cytryny, pomarańczy, cukru

  2. Katarzyna Dunajska napisał(a):

    Ja bez glutenu babka piękna i zapewne pyszna

  3. Małgorzata Oczkowska napisał(a):

    ja piekę Twoją kukurydzianą z migdałami i już nie mogę się jej doczekać – zrobię zdjęcia i wyslę :-)

  4. Roslinopasja napisał(a):

    Jezu jakie same pysznosci ☺️

  5. Batirulez.blogspot.com napisał(a):

    Ale pyszności… i ta dekoracja 😊 U mnie zamiast babki będą małe babeczki, pasujące do dziecięcych łapek 😉

    http://batirulez.blogspot.com/2017/04/babeczki-do-wielkanocnego-koszyczka.html?m=1

  6. Dorota Siwek napisał(a):

    Wlasnie pieke ale pękła :-(

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *