Bałwanki lukrowane. Znowu?!

8 grudnia 2010, 13:36 | Boże Narodzenie Ciasta i ciasteczka Ciasta i ciasteczka świąteczne Kuchnia Pozostałe przepisy Przepisy Świąteczne Święta | 27
Bałwanki lukrowane. Znowu?!

Bałwanków nigdy dość, a dzisiejszy przepis możecie wykorzystać do innych świątecznych wypieków. Nadaje się na choinkowe ozdoby i tylko od Was zależy, co z niego powstanie. Tak więc do roboty, moi mili i czekam na wieści, co tam u Was w kuchni słychać.

Bałwanki lukrowane


1/4 szklanki miodu
¼ kostki miękkiego masła
1/2 szklanki cukru pudru
1 jajko
2 i 1/4 szklanki mąki
1 łyżeczka sody
3 łyżeczki przyprawy do piernika
do dekoracji: biały lukier domowej roboty (przepis tutaj ), czerwony lukier plastyczny, czarny lukier plastyczny, cukrowe konfetti na oczy

  1. Na stolnicę przesiać mąkę z sodą.
  2. Dodać przyprawę do piernika, cukier i pozostałe składniki.
  3. Zagnieść elastyczne ciasto.
  4. Rozwałkować je na grubość ok. ½ cm i wycinać bałwanki.
  5. Układać na blaszce wyłożonej nieprzywierającym papierem i piec około 10 minut w temperaturze 180ºC.
  6. Gdy bałwanki przestygną, udekorować je białym lukrem i elementami z lukru plastycznego.

Zdjęcia: Lubo Lipov

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

27 odpowiedzi na “Bałwanki lukrowane. Znowu?!”

  1. Jswm napisał(a):

    słodkie!
    trudno się nie uśmiechnąć do tego pierwszego zdjęcia :)

  2. mirinda15@buziaczek.pl napisał(a):

    one muszą leżakować, czy od razu do schrupania? :)

  3. aga napisał(a):

    sa cudne:) az nie moge sie napatrzec nanie:)

  4. dotblogg napisał(a):

    jakie piękne! uwielbiam te wystające noski:D świetny blog i świetna gazeta wirtualna!

    pozdrowienia z kropkowego blogu
    Just

  5. Duś napisał(a):

    śliczne bałwanki, szkoda że nie mam takiej foremki :)

  6. Majana napisał(a):

    Jakie cudowne te bałwanki Beatko!:)))
    Aż sie buzia sama usmiecha i łapki po nie wyciągają:)
    Pozdrawiam.

  7. Euforka napisał(a):

    urocze!

  8. Anna napisał(a):

    Świetne! My też dziś mieliśmy piec pierniczki ale przyprawa do pierników "wyszła" i przełożyliśmy to na jutro.
    Podniosę pytanie w sprawie leżakowania, mają czy nie? Mam podobny przepis i w sumie chciałam zrobić je jako ozdobę na choinkę…

  9. Beata Lipov napisał(a):

    Cieszę się, że bałwanki podobają się Wam. Anna, moje nie leżakują. Jeśli chcesz nie leżakujące do jedzenia, miękkie od razu, do zajrzyj do magazynu Lawendowy Dom. Tam przepis na piernikowe ludziki, od razu do jedzenia.

  10. Gosia napisał(a):

    Cudne, magia świąt działa :)

  11. Tony napisał(a):

    Beauty!
    Greetings and kisses for small hands :)

  12. kabamaiga napisał(a):

    Przepiękne Beatko.

  13. Fiolunka napisał(a):

    Prześliczne te bałwanki ;) sama zastanawiam się co mogę zrobić jako taki nietypowy prezent, więc pewnie skorzystam z przepisu ;)

  14. Myszka napisał(a):

    Bałwanki są przesympatyczne, ale ja jestem zachwycona Twoją kuchnią – tym turkusem w niej!!! Pięknie!

  15. Theresa napisał(a):

    Smakowicie wyglądają te bałwanki, ale jeszcze bardziej podoba mi się aranżacja Twojej kuchni, wspaniałe zdjęcia …

  16. Zaytoon napisał(a):

    O jakie śliczne! Można się w takich bałwankach (nawet pomimo, jakby na to nie patrzeć, niechlubnej nazwy) zakochać. :)

    A tego masła, to 1/4 kostki, tak?

    Pozdrawiam!

  17. Beata Lipov napisał(a):

    Tak :) Ty mój bałwanku kochany, jak to brzmi?

  18. Arvén napisał(a):

    Uwielbiam Wasze zdjęcia i przyznam się niechlubnie, że podziwiam nie tyle wypieki, co kreatywność i pasję z jaką tworzycie bloga i wszystkie te cudeńka…

  19. amarantka napisał(a):

    Dla mnie codziennie mogłyby się tu takie bałwanki pojawiać :)
    bo nie tylko w bałwankach się zakochać można, jak słusznie zauważyła Oliwka, ale i w Waszych zdjęciach!

  20. Sorsha napisał(a):

    Coś pięknego! :-)

  21. Marta napisał(a):

    Właśnie zrobiliśmy!! Pięknie wyszły i pysznie!! Mniam, mniam.:))) dzięki!!!!

  22. folkmyself napisał(a):

    Śliczne są! Szkoda że nie mam kolorowego lukru.

  23. Beata Lipov napisał(a):

    Dziękuję, dziękuję, dziękuję za te wszystkie miłe słowa. Folkmyself, czerwony gęsty zrobisz domowym sposobem. Cukier puder z odrobiną soku z malin, zrobi się z tego taka gęsta pasta, na nosy się nada :)

  24. Zielenina napisał(a):

    Chyba sobie z zazdrości ulepię takiego prawdziwego, ze śniegu :P

  25. Komarka napisał(a):

    Śliczne :) Szczególnie bałwanki mnie oczarowały :)

  26. Iwoja napisał(a):

    ślicznie i smakowicie to wszystko wygląda. Na dodatek – piękne zdjęcia. Pozdrawiam serdecznie :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *