Ciasto z pokrzywą.

22 czerwca 2010, 08:52 | Dania główne Kuchnia Przepisy Wegetariańskie | 20
Ciasto z pokrzywą.

Jeśli nie jadłaś jeszcze pokrzywy pod żadną postacią, to przepis na doskonałe wytrawne ciasto z pokrzywą wydaje się idealny na debiut. Przepis pochodzi od mojej bułgarskiej teściowej i jest wariacją na temat tradycyjnej rodopskiej banicy. Ten pochodzący z rodopskich gór, obowiązkowo ociekający masłem i nadziewany ryżem i owczym serem placek, tradycyjnie pieczono na ognisku. Tu mamy wersję wzbogaconą pokrzywą. Pyszne danie z charakterem. Sycąca, pachnąca, bardzo smaczne, dzika, cudownie pachnąca miętą, wersja tradycyjnego bułgarskiego przepisu w sam raz do przygotowania wiosną, gdy listki pokrzywy są jeszcze młode i delikatne.

Beautiful woman laying in bed with teddy bear

Beautiful woman laying in bed with teddy bear

Beautiful woman laying in bed with teddy bear

Ciasto z pokrzywą

ciasto:

300 g mąki
1 łyżka oleju

nadzienie:

cebula

2 ząbki czosnku

1 szklanka ryżu

500 g młodej pokrzywy

3 łyżki oleju

250 g fety

4 jajka

mięta

150 g masła

szczypta soli

  1. Z mąki, oleju, soli i ok. 50 ml wody wyrobić dość twarde, zwarte ciasto. Uformować kulę i odstawić pod przykryciem na ok. 20 minut, żeby dojrzało.
  2. Cebulę drobno posiekać, zeszklić na oleju, dodać pokrojony drobno czosnek i ryż.
  3. Smażyć przez chwilę na małym ogniu, cały czas mieszając, następnie zalać dwiema szklankami wody i zostawić na małym ogniu pod przykryciem, do momentu, aż ryż „wypije” całą wodę.
  4. W tym czasie zblanszować pokrzywę, dobrze odsączyć na sitku i posiekać.
  5. Wymieszać z ryżem, pokruszoną fetą, jajkami i posiekaną miętą.
  6. Masło roztopić. Połowę wylać na dno okrągłej formy.
  7. Ciasto podzielić na dwie części – większą i mniejszą.
  8. Większą część rozwałkować na placek większy od dna formy (użyłam formy o średnicy 30 cm). Wyłożyć nim formę tak, by ciasto lekko wystawało.
  9. Na ciasto wyłożyć farsz, przykryć drugim plackiem, zlepić brzegi, nakłuć wierzch widelcem, polać resztą masła.
  10. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 st.C ok. 25 minut. Dobrze by było odstawić do lekkiego przestygnięcia, ale to trudne. Dlaczego? Sami zobaczycie…

 

Beautiful woman laying in bed with teddy bear

Beautiful woman laying in bed with teddy bear

 

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

20 odpowiedzi na “Ciasto z pokrzywą.”

  1. gabraj napisał(a):

    Dobrze, że nie powycinałam moich pięknych pokrzyw. Zaraz zabieram się do dzieła. Uwielbiam takie
    "inne" przepisy. Pozdrawiam.

  2. asieja napisał(a):

    beztroskie chwile i pyszne smaki. i bliscy obok. chyba do szczęścia nic więcej nie potrzeba?

  3. tabu napisał(a):

    Jestem u Ciebie po raz pierwszy i przyznaję. Kucharka ze mnie żadna ale lubię kombinować w kuchni tym bardziej, że moja rodzina jest mięsożerna a ja nie..dlatego moje gotowanie to ciągłe szukanie środka ) pozwolisz, że będę szukać u Ciebie natchnienia?

  4. Beata Lipov napisał(a):

    gabraj, daj znać, jak poszło.
    asieja, zawsze by się coś znalazło :)
    tabu, witam serdecznie

  5. princess... napisał(a):

    ..pyszne..sam widok wzbudza apetyt…pozdrawiam:)

  6. Katarzyna Sobkowicz napisał(a):

    Danuta Sommerfeld :)

  7. Monika Rudnicka napisał(a):

    Nie tylko pokrzywę ale mniszek lekarski też ;)

  8. Ewa Zawada napisał(a):

    Chleb z pokrzywą❤

  9. Jolanta Borowiak napisał(a):

    Zajadamy u mnie pokrzywę,jest teraz taka delikatna :)A to ciasto bardzo ciekawe i pewnie smakowite.Domyślam się,że tak pachnie po upieczeniu,że nie czeka się ,aby ostygło:)

  10. Day with coffee napisał(a):

    U mnie w domu zawsze napar z pokrzywy – najlepszy z sokiem malinowym. Samo zdrowie :)

  11. Anna Sankowska napisał(a):

    Gdzie znajdę szersze info na temat pokrzywy mniszka: jakie mają właściwości,jak zbierać, itp?

  12. Gosia Rynkowska napisał(a):

    Pilam,nie jadlam:)

  13. Angela Liczbińska napisał(a):

    hmmmm brzmi bardzo ciekawie!

  14. j.maciejka napisał(a):

    Bardzo ciekawy pomysł na ciasto :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *