Baranek z ciasta. Czy to może się udać?

1 kwietnia 2012, 09:03 | baby, mazurki i inne słodkości Ciasta i ciasteczka dzieci w kuchni Kuchnia Przepisy Święta Wegetariańskie Wielkanoc | 4
Baranek z ciasta. Czy to może się udać?

Dostaję sporo dramatycznych pytań, dotyczących niewinnego baranka z ciasta. Piekę go co roku z podawanego już tutaj przepisu, a dziś postaram się wytłumaczyć, co zrobić, żeby przedsięwzięcie nie legło w gruzach.

Forma – korzystam z popularnej formy kupionej w Lidlu. Podobne można dostać w wielu innych sklepach. Pokryte są zazwyczaj warstwą teflonu, która teoretycznie ma zapobiec przyklejeniu się ciasta. Pamiętajmy, że kształt formy jest dość wymyślny i lepiej zabezpieczyć się przed przykrymi niespodziankami. Należy formę otworzyć, zdejmując boczne zaczepy i posmarować ją dość grubą warstwą roztopionego masła. Gdy masło zastygnie, formę składam.

Wyciekanie ciasta – ciasto, którego używam, to popularna odmiana babki piaskowej. Jest proste do wykonania, ale dość rzadkie. Tu pojawia się problem z wyciekaniem ciasta z nieszczelnej formy. Żeby temu zapobiec, przygotowuję arkusz folii aluminiowej nieco dłuższy od podstawy formy i składam go na cztery. Mam oto dość sztywny kawałek, którym owijam spód formy. Pisząc spód, mam na myśli głowę baranka, po piecze się go do góry nogami :)

Temperatura piekarnika – w przepisie podaję 180 st.C i trzeba pamiętać, że piekarnik musi być koniecznie rozgrzany do tej temperatury przed włożeniem do niego baranka. Inaczej ciasto zacznie wyciekać.

Wyjmowanie z formy – trzeba pamiętać, żeby ciasto przestygło. Następnie delikatnie zdejmujemy zaciski i otwieramy formę. Baranek będzie potrzebował kilka zabiegów upiększających. Ostrym nożykiem pozbawiam go niepotrzebnych fragmentów, które wyciekły podczas pieczenia i przycinam podstawę, tak by mógł stabilnie stać.
Zdaje się, że to wszystko, mam nadzieję, że komuś przyda się ten barankowy kurs.

Baranek
… lub babka piaskowa

75 g mąki pszennej
50 g mąki ziemniaczanej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
100 g cukru pudru
2 łyżki cukru waniliowego
2 jajka
szczypta soli
120 g miękkiego masła plus masło do wysmarowania formy
1 łyżeczka skórki otartej z cytryny

  1. Do miski przesiać oba rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia.
  2. Oddzielić białka od żółtek.
  3. Masło utrzeć mikserem z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.
  4. Zmniejszyć obroty miksera i wciąż miksując, dodawać po jednym żółtku oraz skórkę z cytryny.
  5. Do masy maślanej dodać mąkę i wymieszać do połączenia składników.
  6. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywno.
  7. Dodać do ciasta, delikatnie połączyć.
  8. Formę na baranka dokładnie wysmarować masłem.
  9. Przelać ciasto, postawić formę na blasze i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. Piec ok. 45 minut.
  10. Wyjąć z piekarnika, odstawić do ostygnięcia, a następnie delikatnie wyjąć z formy.

 

 

Taki piaskowy baranek jest u nas ozdobą wielkanocnego stołu i koszyczka ze święconką. Oprószony cukrem pudrem, przewiązany wstążką wygląda doprawdy wspaniale.
Z podwójnej porcji podanych składników możecie upiec klasyczną babkę piaskową.

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

4 odpowiedzi na “Baranek z ciasta. Czy to może się udać?”

  1. edek napisał(a):

    Wedle powyższego przepisu i zachowania wszystkich wskazówek baranek, choć ciasto wyszło dość gęste, wypłynął w trakcie pieczenia z formy, a potem opadł. Dodatkowo piekarnik do czyszczenia i śmierdzi spalenizną w domu. Nie polecam – szkoda składników ;-(

  2. Karola napisał(a):

    Własnie upiekłam z tego przepisy pięknego i pysznego baranka. Ciasto wcale nie wypływało. Serdecznie dziekuje i życzę Wesych Świat :)

  3. […] Polecam ten przepis na babkę piaskową wszystkim tym, którzy stawiają pierwsze kroki w kuchni. Tu nie ma co opaść, nie ma co się zepsuć. Babka z mojego przepisu jest delikatna i smaczna i robi wrażenie J Z podanego przepisu (z połowy porcji) wypiekam również baranka na wielkanocny stół. Jak się to robi, by baranek się udał, opisałam dokładnie tu. […]

  4. […] Baranek z ciasta. Czy to może się udać? | Lawendowy Dom. Dostaję sporo dramatycznych pytań, dotyczących niewinnego baranka z ciasta. Piekę go co roku z podawanego już tutaj przepisu, a dziś postaram się wytłumaczyć, co zrobić, żeby przedsięwzięcie nie legło w gruzach. Forma – korzystam z popularnej formy kupionej w Lidlu. Podobne można dostać w wielu innych sklepach. Pokryte są zazwyczaj warstwą teflonu, która teoretycznie ma zapobiec przyklejeniu się ciasta. Pamiętajmy, że kształt formy jest dość wymyślny i lepiej zabezpieczyć się przed przykrymi niespodziankami. Należy formę otworzyć, zdejmując boczne zaczepy i posmarować ją dość grubą warstwą roztopionego masła. […]

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *