Doskonała pascha migdałowa z twarogu.

31 marca 2014, 07:21 | baby, mazurki i inne słodkości Bezglutenowe Desery Kuchnia Wielkanoc | 4
Doskonała pascha migdałowa z twarogu.

pascha_3

pascha

Pascha robi wrażenie! Jest tak smaczna, że śmiało mogę umiecić ją na pierwszym miejscu wśród wielkanocnych deserów. Wiem, że spodobała Wam się wersja z własnoręcznie przygotowanego sera. Teraz czas na inny przepis, w którym jakość składników odgrywa niebagatelną rolę. Twaróg powinien być pierwszej jakości, najlepszy z możliwych, tłusty, łagodny w smaku, a jajka świeże. Moja pascha przyjemnie chrupie dzięki dodatkowi płatków migdałowych i obłędnie pachnie pomarańczową skórką. Smacznego!

pascha_5

Doskonała pascha migdałowa z twarogu

500 g tłustego sera twarogowego

4 żółtka

200 g cukru pudru

150 g masła w temperaturze pokojowej

½ szklanki słodkiej śmietanki

1 laska wanilii

200 g płatków migdałowych

100 g skórki pomarańczowej

do dekoracji użyłam mieszanki owoców leśnych

  1. Do miski lub dzieży miksera włożyć żółtka, dodać cukier oraz ziarna wanilii. Aby wyjąć je z laski, należy ją naciąć wzdłuż czubkiem ostrego noża i trzonkiem łyżki wyskrobać.
  2. Żółtka i cukier z wanilią utrzeć na puszystą masę, prawie białą masę.
  3. Oddzielnie na miękki puch utrzeć masło. Do masła dodawać na przemian po łyżce zmielonego sera i masę jajeczną oraz śmietankę.
  4. Na koniec wmieszać do masy płatki migdałowe i skórkę pomarańczową.
  5. Gęste sitko położyć na misce. Wyłożyć je podwójnie złożoną gazą, przełożyć na nią masę, zawinąć brzegi i obciążyć talerzykiem.
  6. Odstawić do lodówki, najlepiej na noc.
  7. Przed podaniem wyłożyć paschę na talerz. Udekorować owocami.

pascha_2

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

4 odpowiedzi na “Doskonała pascha migdałowa z twarogu.”

  1. Majana napisał(a):

    Ślicznie wygląda! Pięknie pokazana.

  2. Kordianek napisał(a):

    Zrobiłam, czekam.. ;)

  3. […] W zestawie kolejna pascha migdałowa, bardzo prosta i obłędnie […]

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *