Bardzo prosty chlebek dyniowy bez mleka i cukru.

29 września 2015, 07:22 | Chleby i bułki Kuchnia Wegetariańskie | 26
Bardzo prosty chlebek dyniowy bez mleka i cukru.

Ten niezwykle prosty przepis na chlebek dyniowy spodoba się tym z Was, którzy nie przepadają za zbyt słodkimi wypiekami. Przygotowany na bazie mąki razowej orkiszowej z dodatkiem płatków owsianych i upieczonej wcześniej dyni. Z powodzeniem może się znaleźć w śniadaniowym pudełku naszych szkolniaków :) Jesienna pychota, kto ma ochotę na kawałek?

chlebek-dyniowy_06

chlebek-dyniowy_09

Chlebek dyniowy

250 g dyni

dojrzały banan

300 g mąki razowej orkiszowej

100 g płatków owsianych Sante

50 g Ksylitolu Sante

1 1/2 łyżeczki sody

łyżka cynamonu lub przyprawy piernikowej

100 ml oliwy

50 ml napoju sojowego bez cukru Sante

2 jajka

3 łyżki dowolnego dżemu (u mnie malinowy słodzony sokiem jabłkowym)

dodatkowo: 150 g orzechów laskowych Sante

  1. Dynię pokroić w plastry, ułożyć na blasze do pieczenia, wstawić do nagrzanego do 200 st. C piekarnika i upiec do miękkości. Zostawić do ostygnięcia.
  2. Podłużną formę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 180 st.C.
  3. W misce połączyć mąkę, płatki owsiane, ksylitol, sodę i cynamon.
  4. W drugiej misce wymieszać oliwę, napój sojowy, jajka i dżem.
  5. Banana i obraną ze skóry, ostudzoną dynię rozgnieść widelcem.
  6. Orzechy posiekać na dość grube kawałki, podprażyć na suchej patelni.
  7. Do miski z suchymi składnikami wlać mokre składniki, dodać dynię i banana, oraz 3/4 orzechów.
  8. Wymieszać metalową łyżką tak, by składniki się połączyły, ale ciasto zostało lekko grudkowate.
  9. Przelać do formy, wierzch posypać pozostałymi orzechami.
  10. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 45-50. Wyjąć z piekarnika, zostawić do lekkiego przestygnięcia, a następnie wyjąć z formy na kratkę. Smacznego :)

chlebek-dyniowy_03

chlebek-dyniowy_02

 

 

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

26 odpowiedzi na “Bardzo prosty chlebek dyniowy bez mleka i cukru.”

  1. Monika Kotowicz napisał(a):

    Sernik z dynią :)

  2. Dobrochna Frac napisał(a):

    A co mogę dać zamiast napoju sojowego?

  3. Ela Wdowiarz-Florek napisał(a):

    Ja z innej beczki – cudny kolor lakieru do paznokci! :)

  4. F Love R Power napisał(a):

    Mm mm mniamniuchu!

  5. Alicja napisał(a):

    Siedzę na facebooku, patrzę: nowy przepis!
    Wszystko (prawie) mam! Zatem biegnę do kuchni i piekę :)
    Brakuje mi tylko orzechów laskowych i stąd moje pytanie: lepiej dać pestki słonecznika (jeśli tak to ile) czy po prostu pominąć?
    Ewentualnie mam też resztkę (25g) orzechów włoskich.

    Pozdrawiam ;)

    • lawendowy_dom napisał(a):

      Orzechy włoskie będą super. Możesz dodać rodzynki, suszone figi, ale i pestki słonecznika też super :) Ale co ja piszę, pewnie już dawno upiekłaś :)))

  6. Sandra Poiu napisał(a):

    Agata Siekaniec …. Agaciu , taki chcę …. taki … taki !!! Upieczesz mi ??

  7. Edyta Kasperczak napisał(a):

    Wypróbuję konieczne ❤

  8. Agnieszka Przybylska napisał(a):

    Czym można by zastąpić dżem? Nie lubię „słodkawych” chlebków :-S

  9. Beata Wlodarczak napisał(a):

    gdzie można kupić poradniki Twoje ostatni mam i jest super

  10. […] aksamitną, złocistą zupę na mleku kokosowym (przepis tu), lub pyszny dyniowy chlebek (przepis tu). Wracając do kultowego Pumpkin Spice Latte, zakładamy, że upieczony kawałek dyni czai się […]

  11. Justyna napisał(a):

    Ja już mam gotowe pure z dyni, w takim razie ile go użyć do chlebka? Bo wygląda pysznie i czaję się na niego ;)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *