Bardzo prosty piernik świąteczny z czekoladą

8 grudnia 2015, 20:32 | Boże Narodzenie Ciasta i ciasteczka Ciasta i ciasteczka świąteczne Kuchnia Świąteczne Święta Wegetariańskie | 47
Bardzo prosty piernik świąteczny z czekoladą

To przepis na piernik świąteczny dla tych, co potrzebują pysznego piernika na już, bez czekania, dojrzewania, po prostu od ręki. Przełożony powidłami śliwkowymi i otulony czekoladową kołderką wygląda niezwykle kusząco. Smacznego :)

piernik-swiateczny-z-czekolada-przepis_02

piernik-swiateczny-z-czekolada-przepis_03

piernik-swiateczny-z-czekolada-przepis_04

Piernik świąteczny z czekoladą

150 g masła

100 g miodu

150 g czekolady gorzkiej

4 łyżki przyprawy piernikowej

4 jajka

50 g cukru trzcinowego

125 g mąki pszennej

20 g mąki ziemniaczanej

2,5 łyżeczki proszku do pieczenia

do przełożenia:

200 g powideł śliwkowych

do dekoracji:

150 ml śmietany 30 %

150 g czekolady gorzkiej

łyżka masła

  1. Piekarnik nagrzać do 180 st. C. Formę keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. Do garnka włożyć masło, wlać miód i wsypać połamaną czekoladę. Dodać przyprawę piernikową.
  3. Podgrzewać, cały czas mieszając, aż składniki się połączą, ale uważać, żeby masa się nie zagotowała. Gdy masa będzie gładka, zdjąć garnek z ognia, wstawić do miski z zimną wodą i przestudzić.
  4. Jajka z cukrem utrzeć na puszystą, białą masę.
  5. Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia wymieszać, a następnie stopniowo przesiewać do masy jajecznej, cały czas delikatnie mieszając, Na koniec dodać stopniowo masę czekoladową.
  6. Dokładnie połączyć wszystkie składniki i przelać ciasto do przygotowanej formy. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 50 minut Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest w środku suche.
  7. Wystudzone na kratce ciasto przekroić i przełożyć powidłami.
  8. Śmietanę zagotować, dodać połamaną czekoladę. Podgrzewać na małym ogniu, aż się połączą, zestawić z ognia, dodać masło, dokładnie wymieszać.
  9. Powstałą polewą udekorować piernik i pozostawić do zastygnięcia.

piernik-swiateczny-z-czekolada-przepis_06

piernik-swiateczny-z-czekolada-przepis_10

piernik-swiateczny-z-czekolada-przepis_08

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

47 odpowiedzi na “Bardzo prosty piernik świąteczny z czekoladą”

  1. Shinju napisał(a):

    Wygląda niezwykle apetycznie :) A jak z trzymaniem świeżości? Kiedy należałoby kto upiec by był smaczny 25.12?

    • lawendowy_dom napisał(a):

      Najlepiej ze 2 dni wcześniej, wtedy będzie najsmaczniejszy. Ale do jedzenia nadaje się od razu, nie potrzebuje dojrzewania :)

  2. Kasia Kocur napisał(a):

    Jak tu nie chcieć ;-), Fanko Ciepłego Mleka ;-).

  3. Renata Zygmunt napisał(a):

    Wyglada wyśmienicie. Skuszę się chętnie

  4. najsmaczniejsze.pl napisał(a):

    ooo nie, nie będę zazdrościć, też sobie upiekę ;)

  5. Dorota Wilczynska napisał(a):

    Coraz bliżej święta

  6. Shinju napisał(a):

    Super :) To wypróbuję :)

  7. Karolina Nowak napisał(a):

    Wygląda obłędnie :-) Z reszta jak wszystkie inne rzeczy na blogu ;-)

    • Lawendowy Dom napisał(a):

      Wielkie dzięki Karolina!

    • Karolina Nowak napisał(a):

      Lawendowy Dom ja Twoja wierna fanka ;-) A powiedz Beatko (jesli tak moge się zwracać) jaki jogurt pitny polecasz ? Moze sama robisz ? Pytam ponieważ te sklepowe zapewne niezbyt zdrowe…dlatego my same naturalne „katujemy” ;-) Pytałam o ten jogurt na blogu lecz w natłoku komentarzy pewnie nie zauważyłaś :-) Dobrej nocki życzę :-)

  8. Kinga napisał(a):

    o rany. Wygląda pięknie i pewnie jeszcze lepiej smakuje.

  9. Olga Hałambiec-Mazur napisał(a):

    Jak to tak o takiej porze wrzucac przepis na takie cudo !!! No u mnie juz po spaniu i zaraz zacznie sie buszowanie po kuchni ;-) upieke na pewno :-D

  10. Kasmatka napisał(a):

    Kuszący :)

  11. Petya Peeva napisał(a):

    Very exquisite!

  12. Poproszę o kawałeczek i gorącą kawkę to byłby cudowny początek dnia.Umnie już od 2 tygodni ciasto piernikowe lezakuje

  13. Agata Stefaniak napisał(a):

    Wygląda niesamowicie, a jakie są wymiary blaszki do upieczenia tego piernika?

  14. piernikowe wioski ci podeslalam – widzialas? :)

  15. Magazyn Kuchenny napisał(a):

    Nigdy nie odmówię :-)

  16. Kolorowy Talerz napisał(a):

    Przedstawia się bardzo apetycznie i zachęcająco, jeśli jest jeszcze w miarę prosty w wykonaniu to piernik naprawdę idealny. Wypróbuję na pewno.

  17. Piernikowa Chatka napisał(a):

    Wygląda wprost cudnie:) też się wpraszam, a co;p

  18. amberka napisał(a):

    Chciałabym upiec taki piernik, ale na dużej, prostokątnej blaszce. Czy ilość składników podwoić?

  19. tekla napisał(a):

    Właśnie się piecze☺

  20. Boguś napisał(a):

    gotuję i robię ciasta już ponad 50 lat i wiem jedno, przepisy można modyfikować, tworzyć własne – jest tylko jedna zasada, używając ogólnie przyjętych nazw trzeba się trzymać tego co jest bazą technologiczną.
    Czytam te Twoje przepisy i widzę w nich jedną zasadniczą wadę, są niczym innym jak pójściem na skróty !
    Piernik bez karmelu ?
    Barszcz bez grzyba ?
    One mogą robić wrażenie na totalnych kulinarnych ignorantach i w zasadzie nie za bardzo nadają się do publikacji.
    Jeszcze sprawdzę ten tort makowy, chociaż już teraz widzę po składnikach i ich proporcjach że to też nie arcydzieło.
    pozdrawiam i zachęcam do zgłębiania starych kucharskich książek
    Bogusław

  21. Ewa Latała napisał(a):

    jaka duza jest foremka na piernik ?

  22. Ligatura napisał(a):

    Dzień dobry,

    jakie wymiary miała keksówka do tych proporcji składników?

  23. Marzena Domagalska napisał(a):

    Piernik upieczony po prostu niebo w gębie ;) córa zjadła dwa kawałki ja jeden ale musiałam się bardzo powstrzymywać żeby nie zjeść drugiego :) nie wiem czy do Świat cos zostanie… Dziekuje

  24. Magdalena Brzeska napisał(a):

    Upiekłam wczoraj. Jest pyszny! Dziękuję za przepis

  25. Shinju napisał(a):

    Tak jak pisałam, upiekłam na święta. Bardzo smaczne ciasto :)

  26. Ela napisał(a):

    Robiłam na Święta. Pyszny. Zniknął najszybciej spośród wszystkich świątecznych wypieków.

  27. Brzoskwinka napisał(a):

    Zrobiłam zeszłym roku na święta i w tym roku też zrobię. Upiekłam 3 dni wcześniej i zniknąl.. musiałam upiec drugi, bo jest naprawdę przepyszny, A świeżość zachowuje bardzo długo . Zasmakowal całej rodzince. Pozdrawiam :D

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *