Barszcz czerwony wigilijny na wywarze warzywnym

7 grudnia 2015, 14:22 | Bezglutenowe Boże Narodzenie Kuchnia Potrawy świąteczne Świąteczne Święta Wegetariańskie Zupy | 0
Barszcz czerwony wigilijny na wywarze warzywnym

Barszcz czerwony wigilijny to absolutny klasyk, którego nie może zabraknąć wśród świątecznych dań. Koniecznie zrób go w domu, zamiast posiłkować się gotowcami. Dodatek kwasu z buraków sprawi, że zupa będzie smakować wyjątkowo, a o to przecież chodzi w tym szczególnym czasie :)

wigilia

Barszcz czerwony wigilijny

kawałek selera

2 pietruszki

2 marchewki

niewielka cebula

liść laurowy

4 ziarna ziela angielskiego

400 g buraków

łyżka soku z cytryny

2 łyżki oleju

300 ml zakwasu z buraków (przepis tu)

ząbek czosnku

sól

pieprz

  1. Pietruszkę i marchewkę obrać.
  2. Włożyć do garnka razem z cebulą, liściem laurowym, zielem angielskim, zalać 1,5 l wody, gotować ok. 45 minut.
  3. Gotowy wywar odcedzić (warzywa można wykorzystać do sałatki).
  4. Buraki obrać, pokroić w kostkę.
  5. Na patelni rozgrzać olej, dodać buraki, sól i pieprz.
  6. Dusić pod przykryciem ok. 20 minut, następnie połączyć z wywarem warzywnym i kwasem z buraków oraz roztartym z solą czosnkiem.
  7. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zestawić z ognia. Przed podaniem barszcz odcedzić i podgrzać.

barszcz-czerwony-wigilijny-przepis

A jeśli mało Ci wigilijnych zup, to zapraszam też na zupę grzybową z kaszą perłową. Przepis tu.

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *