Babeczki owsiane bez cukru.

18 stycznia 2014, 17:08 | Ciasta i ciasteczka Dla dzieci Kuchnia Wegetariańskie | 111
Babeczki owsiane bez cukru.

Ten przepis zasługuje na nagrodę specjalną! Jest niebywale prosty, zdrowy i smaczny, w dodatku można go modyfikować na wiele sposobów. Czy uwierzycie, że przygotowanie ogranicza się do zmiksowania w blenderze kilku składników, co zajmuje dosłownie 2 minuty. Potem masa ląduje w wysmarowanych masłem foremkach, a następnie w piekarniku. W dodatku babeczki nie zawierają mąki, tylko płatki owsiane, a ich delikatna słodycz pochodzi z dojrzałych bananów. Miłej zabawy!

babeczki-owsiane-bez-cukru_4

babeczki-owsiane-bez-cukru

Bezcukrowe babeczki owsiano-bananowe

Z podanych składników wychodzi 12 babeczek

(pomysł pochodzi z tej strony)

280 g patków owsianych

1 łyżeczka proszku do pieczenia

½ łyżeczki sody

1 łyżka przyprawy piernikowej

300 g jogurtu naturalnego

2 jajka

2 dojrzałe banany

dodatkowo:

12 kostek gorzkiej czekolady

masło do wysmarowania foremki

  1. Foremkę do babeczek wysmarować masłem.
  2. Piekarnik rozgrzać do 200 st.C.
  3. Do blendera wlać jogurt, dodać jajka i obrane ze skóry banany.
  4. Następnie dodać suche składniki, czyli: płatki owsiane, proszek do pieczenia, sodę, przyprawę piernikową.
  5. Całość zmiksować. Być może na początku trzeba będzie kilka razy potrząsnąć mikserem, lub przemieszać składniki łyżką. Masa bo zmiksowaniu jest dość rzadka, przypomina konsystencją koktajl.
  6. Przelać masę do foremek. Do naszych babeczek włożyliśmy po kostce czarnej czekolady.
  7. Wstawić foremkę do nagrzanego piekarnika i piec 25 minut.
  8. Gdy babeczki lekko przestygną, przełożyć na kratkę i zostawić do wystygnięcia. Smacznego!

babeczki-owsiane-bez-cukru_2

babeczki-owsiane-bez-cukru_3

 

 

 

 

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

111 odpowiedzi na “Babeczki owsiane bez cukru.”

  1. teenager ;) napisał(a):

    są fantastyczne!! uwielbiam wszelkie owsiane wypieki, a te babeczki nie mogą się u mnie nie znaleźć :) proste w wykonaniu, pełne zdrowia a do tego pewnie przepyszne :)

  2. Katarzyna napisał(a):

    Genialne!! Do powtórzenia. Moja 8 letnia córka wchłonęła połowę na raz. Dziękuję za przepis ;)

  3. Anna napisał(a):

    Niestety, mimo najlepszych chęci i doświadczenia w pieczeniu najróżniejszych babeczek – te nie wyszły. Przywarły do papilotek, były bardzo gumowate, szkoda, bo na zdjeciu wyglądają cudnie, a w rzeczywistości wyszedł lekko podpieczony glut.

    • Lawendowy Dom napisał(a):

      Anno, czy w przepisie wspominałam o papilotkach? Nie, te babeczki pieczemy w foremkach wysmarowanych masłem. Pozdrawiam i życzę powodzenia w kolejnych doświadczeniach kulinarnych.

  4. Kasia napisał(a):

    Piekłam w papilotkach i wyszły super

  5. Agata - Kuchnia w formie napisał(a):

    Właśnie upiekłam – wyszły super :) Pomimo małych modyfikacji ;)
    Miałam tylko 1 mały jogurt naturalny (150 ml), więc dodałam mleko (150ml) i babeczki też wyszły :) Dodatkowo do blendera wrzuciłam 6 daktyli, nie dawałam czekolady.
    Użyłam zwykłego ręcznego blendera i jak widać też się sprawdza do babeczek :)

  6. Sylwia Kaczmarek napisał(a):

    Upieklam je dzis rano z mleczkiem kokosowym i dodatkowym przejrzalym bananem, wyszly bardzo smaczne. Synek zjadl 3 na raz, a w domu slicznie pachnialo bananami.

  7. wera napisał(a):

    upiekłam je dzisiaj identycznie tak jak są w przepisie i naprawdę musze przyznać, że babeczki w smaku po prostu są niedobre. mimo tego że dodałam cukru oraz gorzkiej czekolady ani mi ani pozostałym członkom rodziny nie smakowało. próbowałam je uratować jakoś polewą, ale niestety to nie pomogło.
    pozdrawiam

  8. […] dni temu natrafiłam na te muffinki na blogu Lawendowy Dom i od razu wiedziałam, że muszę je zrobić. I tak też uczyniłam, wprowadzając swoje […]

  9. Beata napisał(a):

    szaleję z tymi babeczkami…różne wariacje…zamiast banana dodaje startą marchew, wrzucam tez po śliwce suszonej, ostatnio dodałam starte migdały, wrzucam tez kawałki jabłek;
    są rewelacyjne…polecam

  10. […] dni temu natrafiłam na te muffinki na blogu Lawendowy Dom i od razu wiedziałam, że muszę je zrobić. I tak też uczyniłam, wprowadzając swoje […]

  11. Ania napisał(a):

    Z pewnością wypróbuję :) Idealnie pasują do mojej diety o niskim IG, tylko banana wymienię na truskawki ;)

  12. Ghost napisał(a):

    jak nie ma cukru jaka jest masa czekolady???!!!

  13. Mateusz Mikita napisał(a):

    surowe ,przepis do kosza nawet po 30 minutach nie polecam

  14. A. napisał(a):

    Ja zrobiłam z marchewką i siemieniem lnianym :) Są dobre i zdrowe

  15. xoxo napisał(a):

    Babeczki są świetne, ale mam pytanie. Ile około kalorii ma jedna babeczka z kostką gorzkiej czekolady, bez dodania cukru?

  16. Kasia napisał(a):

    Śledzę twoje przepisy ale te babeczki wyszły jak glut piekłam 40 min dalej surowe niewiem co złego zrobilAm

    • Lawendowy Dom napisał(a):

      Trudno mi powiedzieć. Ciasto powinno być dość rzadkie, prawie jak koktajl. Robię zawsze z tego przepisu, dokładnie tak jak opisałam i wychodzą super. A przełożyłas na kratkę do wystygnięcia?

      • Kasia napisał(a):

        Nie bo ciągle wydawały mi się surowe takie zbite w środku mokre po przełamaniu wkoncu zrezygnowana zostawiłam e piekarniku ze może dojdą

  17. Ala napisał(a):

    Witam,
    Czy podana temperatura jest dla piekarnika z termoobiegiem?

    Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź.

  18. Amelia napisał(a):

    Do tych babeczek polecam użyć papilotek plastikowych, jak robiłam te babeczki użyłam papilotek papierowych do części masy i przywarły, część zrobiłam w plastikowych i pięknie wyszły :) (Tata i tak zjadł te w papierowych)

  19. Ala napisał(a):

    WITAM. Jaka jest kaloryczność jednej babeczki bez czekolady i z czekolada?

    Z góry dziękuję za odpowiedź.

  20. Barbara Gutt napisał(a):

    O matulu,fantastyczne !

  21. Grażyna Mat napisał(a):

    Piękny początek dnia. Smacznego ☕️

  22. Magda Faszczewska napisał(a):

    Robiłam w środę wszystkim smakowało :)

  23. Joanna Ostrowska napisał(a):

    Na pewno zrobimy! :)

  24. Anna Makowska napisał(a):

    Mam duzo dojrzalych bananow! Zrobie koniecznie! :)

  25. Sylwia Kowalska napisał(a):

    hurraa! a już miałam te brzydkie banany szurnąć do kosza ;)

  26. Sabina Bartosińska napisał(a):

    Z brzydkich bananów robię chlebek bananowy,podobny w smaku do keksu.
    Ten przepis wypróbuję napewno,córka ma cukrzycę więc unikamy cukru,wystarczy słodycz owoców

    • Lawendowy Dom napisał(a):

      Sabina, podziel się przepisem na chlebek bananowy, bardzo proszę :)

    • Sabina Bartosińska napisał(a):

      Chlebek bananowy

      4 bardzo dojrzałe banany
      1 szklanka cukru (ja daję mniej)
      1 1/2 szklanki mąki (mieszam różne rodzaje)
      1 łyżeczka sody oczyszczonej
      1 jajko
      50 g roztopionego masła lub margaryny
      100 g rodzynek / orzechów / suszonej żurawiny / co kto lubi

      Wymieszaj mąkę z sodą oczyszczoną. W drugiej misce widelcem rozgnieć banany, dodaj cukier i wymieszaj. Następnie dodawaj mąkę, jajko i masło. Niedbale wymieszaj,mają zostać grudy.

      Ciasto przełóż do keksówki natłuszczonej masłem i wysypanej bułką tartą. Ciasto wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C Piecz przez 1 godzinę i 20 minut.
      Smacznego ☺

  27. Agnieszka Kilka napisał(a):

    Przepisy są super,jak na razie każdy sie sprawdził :-) a jakiś przepis na babeczki dyniowe będzie? ( mam zapas musu dyniowego w zamrażarce a przepisy dostarczane przez innych blogerów jakoś mi nie wychodzą :-( ) więc jedyna nadzieja w Pani :-)

  28. Paulina Smoła napisał(a):

    Super pomysł :)

  29. Ola napisał(a):

    Kurcze !
    A juz myślałam, że mam godzinę wolna zanim pójdę po mała do przedszkola :).
    Robie !
    Będzie przekąska do kokosowego mleka z Twojego przepisu !
    Uwielbiam Twojego bloga !
    Dziękuję :)

  30. Ania Chorążewicz napisał(a):

    Uwielbiam takie przepisy!!!! Więcej więcej więcej

  31. Magdalena Szczepek napisał(a):

    Właśnie siedzą w piekarniku, zobaczymy co wyjdzie ;) :)

  32. Magazyn Kuchenny napisał(a):

    Ależ masz cudownych pomocników w kuchni!

  33. Agnieszka Sasin napisał(a):

    Zaraz robię :) tak proste jak placuszki Twojego męża ;)które ubóstwiam :D

  34. Malgorzata Dunikowska napisał(a):

    Nie mam blendera…..tzn mam żyrafe i wymiennie do niego taki pojemnik z nożykami . Nada się??

  35. Marzena Domagalska napisał(a):

    Jak tylko skończę detoks napewno zrobię ;)

  36. Monika Hampel napisał(a):

    Cudny przepis :-)

  37. Anna Golawska Rybczak napisał(a):

    Mój ulubiony przepis :) idealne na drugie śniadanie :)

  38. Kasia Stefanek napisał(a):

    Przetestowane – właśnie zajadam. Super są! :))

  39. Ania Duda napisał(a):

    babeczki już sa w piecu 15 minut roboty super!!

  40. Monika Zajkowska napisał(a):

    Właśnie wyjęte z pieca :)

  41. Beata Szot napisał(a):

    Martuś, mogę takowe sobie zażyczyć…? ;)

  42. Paulina Justyna napisał(a):

    Są pyszne :) Zajadamy się nimi z całą rodziną.

  43. Anna Piotrowska napisał(a):

    Do wypróbowania

  44. Urszula Ćwik napisał(a):

    Jak można pisać, że słodycz babeczek to jedynie sprawka bananów, skoro w przepisie dalej podane jest, że w każdej babeczce jest kostka czekolady??? I dlaczego piszesz, że jest to przepis na genialne bezcukrowe babeczki?? Cukier zawierają banany, proszek do pieczenia, przyprawa piernikowa, nie wspominając już o czekoladzie. To, że nie wsypuje się do nich szklanki lub dwóch cukru, nie znaczy, że są bezcukrowe.

    • Lawendowy Dom napisał(a):

      Ula, miłego dnia Ci życzę z całego serca :)

    • Urszula Ćwik napisał(a):

      Ja też słooooodko pozdrawiam :)

    • Kasia K. napisał(a):

      Wkurzają mnie takie komentarze. Wołem jest napisane w przepisie, że „Do NASZYCH babeczek włożyliśmy po kostce czarnej czekolady.” Co nie znaczy, że Ty też musisz ją wkładać! Tak samo wcale nie jest powiedziane, że użyty został syfny proszek czy cukrowa przyprawa piernikowa. Każdy kto ma trochę pomyślunku w głowie wie o co chodzi, ale zawsze, no ZAWSZE znajdzie się jakiś czepialski, który wypomni np. fruktozę. Eh!

      Żeby nie było, że jakimś psychofanem jestem – babeczki mnie nie urzekły (dziecku smakowały, ale ona jest przyzwyczajona do łagodniejszych smaków). Mam w planach przerobić je na wersję wytrawną i wtedy powinne być dobre i dla mnie :)

  45. Basia napisał(a):

    Przepis rewelacyjny szybki łatwy bez zbędnych cudów „na patyku” Uwielbiammm Dziękuję serdecznie :*

  46. Anita Szafczyk napisał(a):

    Dziś zrobiłam smak przepyszny, ale nie wyglądają i nie wyrosły za bardzo tj Twoje zastanawiam się co zrobiłam nie tak?

  47. anies2 napisał(a):

    Moje babeczki wyszły dokładnie tak jak wyglądają na zdjęciu. Niektórzy twierdzą, że są niesmaczne, pewnie to kwestia cukru, bo nie są słodkie, ale w tytule wyraźnie pisze, że są bez cukru. Można babeczki posypać cukrem pudrem lub zamiast gorzkiej czekolady dać mleczną albo zjeść je z konfiturą, popić kakao lub kawą zbożową i będzie lepiej dla smakoszy cukru;) Ciepłe babeczki są pyszne, a czekolada płynna!!! ;)

  48. Karolina Nowak napisał(a):

    A to moje :-) właśnie się upiekły…a jak pachną ;-)

  49. Agnieszka Błachut napisał(a):

    Moje babeczki wyszły dokładnie tak jak mają być. Niektórzy twierdzą, że są niesmaczne, pewnie to kwestia cukru, bo nie są słodkie, ale w tytule wyraźnie pisze, że są bez cukru. Można babeczki posypać cukrem pudrem lub zamiast gorzkiej czekolady dać mleczną albo zjeść je z konfiturą, popić kakao lub kawą zbożową i będzie lepiej dla smakoszy cukru;) Ciepłe babeczki są pyszne, a czekolada płynna!!! ;)

  50. Barbara Gutt napisał(a):

    Wczoraj robiłam babeczki.Mimo,że w papilotkach to i tak wyszły pysznie :) Posmarowałam tylko papilotki troszkę masłem i nic nie przywarło :) wszystkim smakowały.Nawet dzieciaki się zajadały ❤

  51. Kasia napisał(a):

    Babeczki są glutem niestety! Piekłam Różne bez cukru owsiane tych zjeść się nie da przykro mi wylądowały w koszu :(

    • lawendowy_dom napisał(a):

      Cóż Kasiu, nasze glutem nie są. Moja nastoletnia córka piecze je z sukcesem i zajadamy się nimi całą rodziną. Pozdrawiam serdecznie i życzę dużo pozytywnych doświadczeń kulinarnych :)

  52. Kasia napisał(a):

    Upiekłam, właśnie zajadamy się z mężem :) są pyszne, wilgotne w środku, pachnące bananami. Zamiast czekolady wrzuciłam trochę mrozonych owoców lesnych. Pyyyyyycha! Mąż domaga się ich na jutrzejsze drugie sniadanie do pracy – tylko czy jeszcze zostaną? :D

  53. Katarzyna Labuda napisał(a):

    Zrobione wczoraj i już ich nie ma :) mąż zabrał ostatnie trzy w ramach drugiego śniadania. przepyszne, wilgotne, smaczniejsze od tradycyjnych :) p.s. ja dodałam mrożone owoce lesne. na zdjeciu jeszcze przed pieczeniem. ;)

  54. An_jaa napisał(a):

    Babeczki pyszne. Ja dodałam garść rodzynek oraz po kostce czekolady. Wyszły wyśmienite. Teraz planuję upiec je na święta jako zdrowszą wersję babeczek do koszyczka. Mam ochotę na małą modyfikację, której nieco się obawiam a mianowicie myślę o dodaniu pokrojonego w drobną kostkę ananasa z puszki. Jak Pani sądzi? Warto zaryzykować? Coś z tego wyjdzie? Czy lepiej nie eksperymentować? Czytałam we wcześniejszych komentarzach, że z kawałkami jabłek się udały ale ananas jest bardziej wilgotny i stąd moje obawy.

  55. Aga napisał(a):

    W końcu taki prosty i zdrowy przepis na babeczki! Bez wymyślnych składników, do zrobienia w każdej chwili, idealnie :)

  56. Aga napisał(a):

    Witam serdecznie
    Mam mąke owsianą czy zamiast płatków będzie dobrze?! Jeśli tak to czy granatura pozostanie mniej wiecej ta sama?!
    Z gory dziekuje i pozdrawiam Aga

  57. Dominika napisał(a):

    Ja piekłam w metalowych foremkach lekko posmarowanych olejem roślinnym i zamiast czekolady dorzuciłam maliny- wyszło naprawdę pysznie! :)

  58. malwina napisał(a):

    Zrobiłam w papilotkach, nie da sie odkleic mimo dodania oleju kokosowego ;( ale jeszcze nie mam w kuwejcie foremek, nadrobie to. wrzucilam do srodka czekoladę bezcukrową a do kilku konfiture z płatków dzikiej róży. Pyyycha! Pozdrawiam! Zjadlam juz 4, ale zaraz będę kończyć partię ;D

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *