Bezcukrowe babeczki z morelami i kruszonką

7 lipca 2016, 11:28 | Przepisy | 12
Bezcukrowe babeczki z morelami i kruszonką

Pyszne, błyskawiczne babeczki bez cukru to doskonała zdrowa przekąska na mały i większy głód. Sprawdza się na wszelkich plenerowych wyprawach, na letni podwieczorek lub szybkie śniadanie. Są wilgotne w środku, naturalnie słodkie dziU mnie w domu znikają od razu. Smacznego :)

bezcukrowe-babeczki-z-morelami-przepis_02

bezcukrowe-babeczki-z-morelami-przepis_01

Bezcukrowe babeczki z morelami i kruszonką

Z podanych składników wychodzi 12 babeczek

300 ml mleka sojowego (lub innego, może też być maślanka)

2 jajka

280 g płatków owsianych

1 łyżeczka proszku do pieczenia

½ łyżeczki sody

2 dojrzałe banany

6 dojrzałych moreli

kruszonka:

50 g masła

½ szklanki mąki

¼ szklanki ksylitolu

masło do wysmarowania foremki

  1. Foremkę do babeczek wysmarować masłem.
  2. Piekarnik rozgrzać do 200 st.C.
  3. Do blendera wlać mleko, wbić jajka, wsypać płatki, proszek i sodę oraz dodać obrane banany.
  4. Składniki zmiksować. Być może na początku trzeba będzie kilka razy potrząsnąć mikserem, lub przemieszać składniki łyżką. Masa bo zmiksowaniu jest dość rzadka, przypomina konsystencją koktajl.
  5. Przelać ją do foremek.
  6. Morele pokroić w kostkę, ułożyć na wierzchu.
  7. Masło na kruszonkę roztopić. Zdjąć z ognia, wymieszać z mąką i ksylitolem.
  8. Powstałą kruszonką posypać babeczki.
  9. Foremkę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 25 minut.
  10. Gdy babeczki lekko przestygną, przełożyć na kratkę i zostawić do wystygnięcia. Smacznego!

bezcukrowe-babeczki-z-morelami-przepis_03

bezcukrowe-babeczki-z-morelami-przepis_05

bezcukrowe-babeczki-z-morelami-przepis_04

bezcukrowe-babeczki-z-morelami-przepis_07

 

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

12 odpowiedzi na “Bezcukrowe babeczki z morelami i kruszonką”

  1. Śmietankowy Dom napisał(a):

    Zawsze trafiasz w mój gust

  2. Jadwiga Matsouka napisał(a):

    Zrobilam wedlug przepisu , ale wyszedl mnie zakalec .! Nie wiem dlaczego .?

  3. tullinotes napisał(a):

    Na pewno wypróbuję przepis, na blogach jest zdecydowanie za mało przepisów na zdrowsze wersje słodkości, pozdrawiam:)

  4. opakowania jednorazowe napisał(a):

    Bardzo lubię słodkości z suszonymi owocami :)

  5. Anna Golawska Rybczak napisał(a):

    No to składniki już są :-) będzie pyszny weekend :-)

  6. Harmony napisał(a):

    Ja mam problem bo także używam ksylitolu ale kruszonka z nim nie wychodzi taka „krucha” :(
    No i właśnie ksylitol mam na „wykończeniu” – ma ktoś sprawdzony w przyzwoitej cenie? (ten z kory brzozy a nie z ChRL ;) )

  7. Anna Golawska Rybczak napisał(a):

    Zrobione :-) i takie pyszne :-) weekendowe słodkości :-) dzięki jak zwykle za pomysł :-)

  8. Evi napisał(a):

    Zdrowe i cudownie słoneczne :-) nawet na śniadanie można je zjeść bez większych wyrzutów sumienia :-)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *