Bezcukrowy „chlebek” bananowy

23 marca 2015, 09:25 | Chleby i bułki Ciasta i ciasteczka Kuchnia odchudzanie Wegetariańskie | 8
Bezcukrowy „chlebek” bananowy

Przepis już prawdopodobnie Wam znany, to lekka modyfikacja babeczek, które przedstawiałam tu. Dlaczego go przypominam? Bo to przepis doskonały w swojej prostocie i błyskawiczny w przygotowaniu. Jednym słowem zbilansowana zdrowa przekąska na aktywny dzień dla osób takich „zabieganych” jak ja i Wy :) Zaczynamy tym słonecznym poniedziałkiem cudowny wiosenny tydzień, prawda?

banana-bread_3

Bezcukrowy „chlebek” bananowy

280 g płatków owsianych

1  łyżeczka proszku do pieczenia

½ łyżeczki sody

300 g maślanki

2 jajka

2 dojrzałe banany

2 łyżki kakao

dodatkowo:

garść migdałów

5 fig

łyżeczka otartej skórki pomarańczowej

masło do wysmarowania foremki

Foremkę keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 200 st.C. Migdały posiekać, figi pokroić w kostkę. Do blendera włożyć wszystkie składniki (poza bakaliami) i zmiskować. Być może na początku trzeba będzie kilka razy potrząsnąć mikserem, lub przemieszać składniki łyżką. Masa po zmiksowaniu jest dość rzadka, przypomina konsystencją koktajl. Do masy dodać bakalie, wymieszać, przelać do formy, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 40 minut. Po upieczeniu pozostawić do lekkiego ostygnięcia, a następnie przełożyć na kratkę i zostawić, by chlebek wystygł całkowicie. Smacznego!

banana-bread_2

banana-bread_4

 

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

8 odpowiedzi na “Bezcukrowy „chlebek” bananowy”

  1. Marta napisał(a):

    A jakby go tak zamrozić? Chyba by można, bo wygląda smacznie a jak na jedną osobę to pewnie dużo go wyjdzie ;)

  2. muszka napisał(a):

    Super chętnie bym zrobiła:),ale słodyczy jeść nie mogę czy to może jakoś źle działać na moje zęby?. Okazało się,że mimo tego,że bardzo dbam o zęby to mi się osłabiły po przeszło roku karmienia i diety bez mlecznej (dziecko było uczulone) i dentystka powiedziała by słodycze odstawić:(

  3. monika napisał(a):

    Dzień dobry:) wyglada super! ! czy zamiast maslanki mozna dodac kefir ??? z góry dziękuję zs odpowiedz :)

  4. Alqium napisał(a):

    A czy zamiast maślanki/kefiru można dodać mleko roślinne?
    Czekam niecierpliwie na odpowiedź i z góry dziękuję :)

  5. Marta M. napisał(a):

    Dzięki za chlebek, nareszcie taki jakiego szukałam, bez oleju, świetny, smaczny, mniamuśny, u mnie godzinę w piekarniku, no ale ja mam taki wyjątkowy piekarnik ;-)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *