Bezglutenowa babka cytrynowo-pomarańczowa z kaszy kukurydzianej. Pycha!

11 kwietnia 2014, 11:48 | baby, mazurki i inne słodkości Bezglutenowe Ciasta i ciasteczka Kuchnia Wielkanoc | 17
Bezglutenowa babka cytrynowo-pomarańczowa z kaszy kukurydzianej. Pycha!

 

babka bezglutenowa_2

Absolutnie pyszna. Świetna nawet po kilku dniach, gdy aromaty cytrusowych skórek przegryzą się z kukurydzianym wnętrzem. My w Lawendowym Domu straciliśmy dla tej babki głowę. Polecam!

babka bezglutenowa

Bezglutenowa babka cytrynowo-pomarańczowa z kaszy kukurydzianej.

1 cytryna

1 pomarańcza

 6 jajek

 200 g brązowego cukru

 125 g kaszy kukurydzianej

 125 g zmielonych płatków migdałowych

 2 łyżki maku

 1 łyżka proszku do pieczenia (dla osób na diecie proszek bezglutenowy)

 dodatkowo masło i kasza kukurydziana do formy

  1. Cytrynę i pomarańczę dokładnie umyć, włożyć do garnka, zalać wodą i gotować godzinę.
  2. Następnie wyjąć z wody i zmiksować w blenderze razem ze skórką na papkę.
  3. Nie przerywając miksowania dodawać po jednym jajku, a następnie kolejno cukier, kaszę, zmielone płatki, mak i proszek do pieczenia.
  4. Po wymieszaniu masa będzie dość rzadka.
  5. Formę do babki z kominkiem wysmarować masłem i wysypać kaszą.
  6. Wlać ciasto i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C.
  7. Piec ok. godzinę, następnie wyjąć z formy i pozostawić na kratce do ostygnięcia. Pięknego dnia Kochani!

 

 babka bezglutenowa_4

 

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

17 odpowiedzi na “Bezglutenowa babka cytrynowo-pomarańczowa z kaszy kukurydzianej. Pycha!”

  1. Majana napisał(a):

    Piękna baba! Podoba mi się jej kolor :) Wygląda na mięciutką i wilgotną. Mniam:)

  2. […] soczewicy CHLEB JAGLANY od OlgaSmile ŻUR od OlgaSmile MAZUREK z ziołami od Qmamkaszę BABA z Lawendowego Domu Przy okazji macie też podgląd na moje ukochane strony z pysznymi […]

  3. Mienta napisał(a):

    Ale pysznie się zapowiada :) Chyba upiekę ją jako zwykłe ciasto po świętach :) Dam znać jak wyszło!

    • Lawendowy Dom napisał(a):

      Fajnie wychodzi w keksówce.

      • Mienta napisał(a):

        Zrobiłam ją i wcale nie dziwi mnie, że Pani rodzina straciła dla niej głowę :) Dzięki całym owocom jest cudownie wilgotna, pachnąca a smak dokładnie taki jak lubię. Cytrynowe babki zawsze należały do moich ulubionych a do pomarańczowych wypieków mam największą słabość. To będzie jedno z moich ulubionych ciast :) Wprowadziłam delikatne zmiany ponieważ miałam tylko zmielone całe migdały a nie płatki a zamiast całego maku miałam zmielony i nie wyróżnia się tak ładnie w cieście ale cieszę się, że wyszło tak przepysznie :) http://mientablog.com/wp-content/uploads/2014/05/DSC_0168.jpg

  4. Kubota napisał(a):

    Wlasnie upieklam Pychota !!!

  5. Zocha napisał(a):

    Witam, wczoraj, zachęcona Waszymi zachwytami, upiekłam tę babkę co prawda w keksówce i … owszem wilgotna jest ale nie mogę powiedzieć by nas urzekła . Więcej nie będę jej piec – może to dobra alternatywa dla bezglutenowców ale dla mogących spożywać gluten jest wiele smaczniejszych i tańszych ciast .

  6. Ewciak napisał(a):

    Dobry wieczór :) fajny przepis, bo bezglutenowy. Jednak mam prośbę, może dla niektórych to drobiazg czy czepianie się, ale dla zainteresowanych to bardzo istotna rzecz. Jeśli przepis ma dotyczyć bezglutenowej babki, powinien być w nim wymieniony bezglutenowy proszek do pieczenia (zwykly proszek jest mieszany na bazie mąki pszennej, a więc taka babka nie będzie już bezglutenowa), podobnie kaszka kukurydziana, choć naturalnie jest bezglutenowa, podczas produkcji, pakowania i przechowywania może zostać zanieczyszczona np. mąką pszenną czy inną kaszą glutenową. Zwracam na to uwagę, ponieważ nawet w mojej rodzinie zdarzyło się, że ktoś chciał mi zrobić niespodziankę i upiekł coś z niedokładnego przepisu i skończyło się bólem brzucha i innymi takimi :) Pozdrawiam ciepło, a ciasta z polentą kukurydzianą, mimo, że specyficzne, to jedne z moich ulubionych. Dzięki za cudny przepis i inspirację na najbliższe majówki :*

    • Lawendowy Dom napisał(a):

      Ewciak, dziękuję za Twoją uwagę. Pisząc przepis rzeczywiście z góry zakładam, że osoby na diecie użyją proszku bezglutenowego, a nie pomyślałam o sytuacji, którą przytoczyłaś. Będę na to zwracać uwagę. Dzięki i serdecznie pozdrawiam :)

  7. althea napisał(a):

    Przepyszna babka!

  8. Gosiak napisał(a):

    Zrobilam wlasnie i bardzo smaczna. Pytanie tylko czy ona powinna bardzo „wyrosnac” i byc puszysta czy bardziej „zbita”?

  9. MagdaJS napisał(a):

    Przepyszna!!! I jaka prosta w wykonaniu!

  10. Mira napisał(a):

    W sumie fajna, ale dałam trochę mniej cukru (bo zazwyczaj ciasta są przesładzane) i wyszła ciut za mało słodka, ale polałam ją syropem z agawy i super. Mam jednak pytanie – nie wiedzieć czemu coś skruczy między zębami, czy nie powinno się kaszy najpierw namoczyć, albo ugotować? No i może jakiś pomysł na pasującą do tych smaków polewę?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *