Bezglutenowa piaskowa babka cytrynowa

19 marca 2016, 09:54 | baby, mazurki i inne słodkości Bezglutenowe Ciasta i ciasteczka Kuchnia Święta Wegetariańskie Wielkanoc | 70
Bezglutenowa piaskowa babka cytrynowa

Bardzo prosta i szybka w przygotowaniu bezglutenowa babka piaskowa ma przepiękny żółty kolor dzięki kukurydzianej mące, której użyłam do wypieku i szczypcie kurkumy. To wypiek, który uwielbiają wszyscy. Chętnie podjadają go dzieci i dorośli, mali i duzi. Jest delikatna w smaku, ale z przyjemnie wyczuwalną cytrynową nutą. Po prostu rozpływa się w ustach. Jaki jest haczyk? Jajka trzeba ubić bardzo solidnie, do białości, tak, by podwoiły swoją objętość. Tu trzeba się przyłożyć, no chyba, że lubisz zakalec ;)

bezglutenowa-piaskowa-babka-cytrynowa-przepis07

bezglutenowa-piaskowa-babka-cytrynowa-przepis10

bezglutenowa-piaskowa-babka-cytrynowa-przepis08

Bezglutenowa piaskowa babka cytrynowa

na foremkę 25×10 cm

100 g mąki kukurydzianej

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki kurkumy

3 jajka

100 g drobnego cukru

2 łyżki cukru waniliowego

skórka otarta z jednej cytryny

100 g masła

  1. Foremkę wyłożyć nieprzywierającym papierem do pieczenia.
  2. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kurkumą.
  3. Jajka (białka i żółtka razem) ubić mikserem z końcówką do ubijania piany z białek.
  4. Gdy podwoją swoją objętość i zmienią kolor na kremowy, rozpocząć stopniowe dodawanie cukru (zwykłego i waniliowego). Na koniec dodać skórkę z cytryny. Po ubiciu masa powinna być puszysta, lśniąca i jasna.
  5. Mąkę z proszkiem przesypać na sitko i przesiać do masy jajecznej. Wymieszać okrężnymi ruchami za pomocą silikonowej szpatułki, aż składniki się połączą.
  6. Masło pokroić w dużą kostkę, przełożyć do małego garnuszka i podgrzać do momentu, aż się rozpuści, a na powierzchni pojawią się pierwsze bąbelki. Trzeba uważać, żeby się nie spaliło!
  7. Gorące masło wlać jednym ruchem do miski z pozostałymi składnikami i krótko zmiksować, tylko tyle, żeby wszystko się połączyło.
  8. Ciasto przelać do przygotowanej foremki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 st. C, piec ok. 35-40 minut, aż wierzch się przyrumieni, a ciasto będzie odstawać od formy.
  9. Wyjąć z piekarnika, przestudzić, a następnie wyłożyć na kratkę do całkowitego ostygnięcia. Babkę można oprószyć cukrem pudrem lub polać lukrem. Jak zrobić lukier opisałam tu. Smacznego!

 

 

 

bezglutenowa-piaskowa-babka-cytrynowa-przepis04

bezglutenowa-piaskowa-babka-cytrynowa-przepis09

bezglutenowa-piaskowa-babka-cytrynowa-przepis12

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

70 odpowiedzi na “Bezglutenowa piaskowa babka cytrynowa”

  1. Rabarbarowo.pl napisał(a):

    Zdecydowanie moje kolory! <3

  2. Barbara Gie napisał(a):

    Beatko,jak zwykle z nieba mi spadasz,szukałam dobrego przepisu na babkę,ale te,które do tej pory znalazłam zawierały nawet po szklanki cukru !!! (+ jeszcze cukier wanilinowy i cukier puder).A czy mąkę kukurydzianą można zastąpić zwykłą? Dziękuję <3

  3. Elzbieta Kizior-Drozdz napisał(a):

    Cuuuuudna <3 Pani Beatko cuuuudna <3

  4. Agnieszka P-k napisał(a):

    Babka cudo,a skad te zolte jajeczka do ozdoby?

  5. Emilia Ryt-Josiek napisał(a):

    Jolanta, Agata rzućcie tu okiem jaka bajerancka babka! Tylko proszku bezglutenowego dodać i w sam raz na święta :)

    • Agata Tyteniec napisał(a):

      Dzisiaj nad tym myślałam…trzeba dzisiaj spróbować ☺dzięki Emi😘

      • Natasza napisał(a):

        Polecam – już próbowałam, w wersji prawdziwie bezglutenowej, z proszkiem bezglutenowym – na święta z pewnością 2 foremki to będzie za mało… :)
        Nie dawałam kurkumy – jest wystarczająco „kurczaczkowa” z tej kukurydzianki :)

  6. Nina Crawley napisał(a):

    Ahhh…. Z nieba mi spadlas z tym przepisem Beatko. Wyglada bosko I pewnie tak samo smakuje

  7. Kamila Wojciechowska napisał(a):

    Super kolor. Ja zazwyczaj piekę gryczana, lub z mak mieszanych.

  8. Kasia Cudyk Bzdok napisał(a):

    piekny kolor :) a czy jajka moge zamienic lnem mielonym ??

  9. Śmietankowy Dom napisał(a):

    TAAAAK! idealna na Święta!!! zrobię!!!faktycznie łatwa!

  10. Agnieszka Czyrson napisał(a):

    Piekę w najbliższy piątek :)

  11. Elżbieta Brzęk napisał(a):

    jak kanarek wyglada …czuc zapach az do mnie ;D

  12. Beata Wojtysiak napisał(a):

    Agnieszka Podgórska

  13. Miroslawa Kubiak napisał(a):

    Dziękuję i wypróbuję na święta :)

  14. Aleksandra Holc napisał(a):

    U mnie właśnie się piecze :)

  15. Magdalena Tojza napisał(a):

    Wyszła cudownie delikatna i maślana :)

  16. Natalia napisał(a):

    Upieklam wczoraj na sobotnia kolacje, za chwile zabieram sie za pueczenie znowu bo niedzielna kawka z przyjaciolka nie obejdzie sie bez czegos dobrego. Dziekuje, wszystkim bardzo smakowalo. Super przepis!;)

  17. Anulka napisał(a):

    Właśnie upiekłam…babka pyszna, pachnąca cytryną, delikatna, ale moim zdaniem zmniejszenie ilości tłuszczu nie zaszkodziłoby smakowi i konsystencji.
    Strona magiczna, zaglądam codziennie.

  18. Dagmara napisał(a):

    Dziękuję za przepis.Wlasnie babka siedzi w piekarniku.Zamiast cukru użyłam ksylitolu. Pozdrawiam.

  19. "Sielskie Klimaty" napisał(a):

    Faktycznie :D kolor nieziemski :D

  20. Ewa napisał(a):

    Cudowny przepis, identyczny jak nasz stary, rodzinny, tylko dotąd ani ja ani moja mama nie dodawałyśmy kurkumy :) w tym roku wypróbuję na pewno.

  21. Magda napisał(a):

    Witam :) Czy w klasycznej formie na babkę się uda czy może się rozwalać? Pozdrawiam ;)

  22. Danuta Górnicka napisał(a):

    Pyszna wyszła! Dziękuję!

  23. Lucyna Czodrowska napisał(a):

    Czy ta masę można piec w silikonowych foremkach do mini babeczek? Pozdrawiam serdecznie :) przepisy super !!

  24. Kasia napisał(a):

    A czym mogę zastąpić masło? Jestem na diecie bezglutenowej i bez laktozy i nie mam pomysłu czym je zastąpić :(

  25. misia napisał(a):

    czy te 100 gram mąki to nie za mało?

  26. Weronika Mazur napisał(a):

    Robię dzisiaj <3

  27. marta napisał(a):

    A mogę upiec z ryźowej mąki??Mam tylko ryźową ,krupczatkę lub kokosową-czy któraś się nadaje??

  28. misia napisał(a):

    Dziękuję za odpowiedź i życzę wspaniałych świąt

  29. Paula napisał(a):

    Babka wyszła puszysta, idealnie wilgotna i rozpływa się w ustach. To moje pierwsze bezglutenowe święta, dlatego tym bardziej dziękuję za świetny przepis :) Wesołych Świąt!

  30. […] *przepis nie jest mojego autorstwa, oryginalny przepis, na którym się wzorowałam pochodzi z bloga (jeden z moich ulubionych) Lawendowy dom, przepis tutaj <klik klik> […]

  31. Dorota napisał(a):

    Babka po wyciagnieciu z piekarnika opadła na amen … :(

  32. Dorota napisał(a):

    Babka po wyciagnieciu z piekarnika opadła na amen … :( co zle zrobilam ?

  33. Agnieszka Sobieska napisał(a):

    Cudowna, nie musisz 2 razy namawiać ;) wchodzę w to :)

  34. Monumi PL napisał(a):

    Pieczemy ‍

  35. Gosia Rynkowska napisał(a):

    Wszystkoe babki to fajne babki:D

  36. Agnieszka Giemza napisał(a):

    Sprawdzona- pycha

  37. Monika Wołkow napisał(a):

    czy zamiast masła może być olej?

  38. Joanna Mazera napisał(a):

    Piaskowa piaskowa ale prawdziwa drozdzowa o smaku cytrynowym z rodzynkami i lukrem tez nie do pogardzenia

  39. Anna Czeszyk napisał(a):

    Piekłam. Pyszna jest.

  40. Karolina Śliwa napisał(a):

    Jeśli smakuje tak jak wygląda?pycha

  41. Agnieszka Trafas napisał(a):

    Jaki piękny kolor

  42. Patrycja Reszko napisał(a):

    Zachwycająca!

  43. Alicja Mościńska napisał(a):

    Piękna babka , a ja mam pytanie odnośnie gofrów – Beato a ten gruby cukier to rafinada , perlisty?

  44. Dagmara Białek napisał(a):

    A zamiast cukru ile np erytrolu?

  45. Anita Daniell napisał(a):

    Robilam ja juz kilka razy jest przepyszna !!;)

  46. Natasza Kowalska napisał(a):

    Jest przepyszna także w wersji 100% bezglutenowej :D

  47. Aleksandra Wiatowska napisał(a):

    To ciasto jest pyszne!!

  48. megi napisał(a):

    Wygląda przepysznie a jaką mąką mogę zastąpić tą kukurydzianą???

  49. Kasia napisał(a):

    Cudowna w smaku ale kompletnie mi nie wyrosła !
    Ma zaledwie dwa cm wysokości :/ Co zrobiłam zle ?

  50. Olga napisał(a):

    Dlaczego opadla? :(

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *