Bezglutenowa pizza gryczana z brukselką

8 lutego 2016, 15:56 | Bezglutenowe Dania główne Kuchnia Wegetariańskie | 35
Bezglutenowa pizza gryczana z brukselką

Tak się składa, że jeszcze chyba nigdy nie jadłam tak ciekawej w smaku pizzy. Upiekłam ją na cieście z mąki gryczanej i jaglanej, tak, że tym wyjątkowym smakiem mogą się cieszyć także bezglutenowcy. Ale nie to jest najważniejsze ;) Co jak co, ale brukselka mało się jakoś kojarzy z pizzą, prawda? A tu gra pierwsze skrzypce. Przed położeniem na ciasto posiekałam ją drobno i podsmażyłam krótko z dymką i czosnkiem. Dzięki temu wydobyłam jej wyjątkowy smak. To co, robimy?

bezglutenowa-pizza-gryczana-z-brukselka-przepis_02

bezglutenowa-pizza-gryczana-z-brukselka-przepis_08

bezglutenowa-pizza-gryczana-z-brukselka-przepis_06

Bezglutenowa pizza gryczana z brukselką

na 2 duże pizze

300 g mąki gryczanej + trochę do podsypnia

200 g mąki jaglanej

opakowanie drożdży instant

łyżeczka cukru

pół łyżeczki soli

1 1/2 szklanki ciepłej wody

2 łyżki oleju

dodatki:

8 brukselek

pęczek dymki

3 ząbki czosnku

czerwona cebula średniej wielkości

250 g sera koziego w plasterkach (lub mozzarella)

150 g fety

świeża bazylia

sól

olej

  1. Do miski wsypać oba rodzaje mąki, drożdże, cukier i sól.
  2. Wymieszać, a następnie wyrabiać, stopniowo dodając wodę.
  3. Gdy ciasto będzie gładkie i elastyczne wlać olej, jeszcze chwilę wyrabiać.
  4. Włożyć do miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  5. W tym czasie pokroić brukselkę w cienkie plasterki, posiekać dymkę i czosnek.
  6. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, wrzucić dymkę, czosnek i brukselkę.
  7. Lekko posolić i smażyć na dość silnym ogniu ok. 2 minuty, cały czas mieszając.
  8. Zdjąć z ognia i przestudzić.
  9. Ciasto podzielić na 2 części.
  10. Każdą część uformować dłońmi w placek grubości ok. pół cm bezpośrednio na blasze do pieczenia wyłożonej papierem lub matą silikonową.
  11. Na wierzchu ułożyć ser kozi (lub mozarellę).
  12. Na warstwie sera rozłożyć brukselkę, następnie cebulę.
  13. Skropić pizzę olejem i wstawić do nagrzanego do 250 st. C piekarnika.
  14. Piec ok. 20 minut.
  15. Upieczoną pizzę wyjąć. Jeszcze gorącą posypać fetą i świeżymi listkami bazylii. Podawać od razu. Smacznego :)

bezglutenowa-pizza-gryczana-z-brukselka-przepis_03

bezglutenowa-pizza-gryczana-z-brukselka-przepis_01

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

35 odpowiedzi na “Bezglutenowa pizza gryczana z brukselką”

  1. Patrycja Sadowska napisał(a):

    Wszystko co z brukselka musi byc pyszne :-)

  2. Tati Tatinka napisał(a):

    Schanis Sinior

  3. Adrianna Guzowska napisał(a):

    O kurka! To musi być pyszne

  4. Beata Wojtysiak napisał(a):

    Agnieszka Podgórska

  5. Anna Sowińska napisał(a):

    A gdzie mozna wybrać sie aby to cudo zdegustowac

  6. Monika Morawska napisał(a):

    Ale piekna fotka! Wiosna idzie zdecydowanie, ale, ale…kto zjadl jeden kawalek? :)

  7. Na pewno spróbuję !

  8. Jolanta Borowiak napisał(a):

    No ,trzeba taką delicję zrobić:) Uwielbiam brukselkę i jestem ciekawa jej w takiej roli:)

  9. Viola Mróz napisał(a):

    Wybornie się prezentuje.Ależ cudo wyczarowałaś,trzeba będzie to odtworzyć :)

  10. Ba Sia napisał(a):

    Katarzyna Sławska

  11. Tak patrze ze bylo 139 polubien posta, to sobie mysle , to ja bede ta 140 sta, no i oto jestem! Pizza jak malowana, moze to byc fajne! ciekawe czy to duzo by mi poszlo w pewne czesci ciala bo teraz to ja musze do wiosny dac czadu :-)

  12. Sylwia Ck napisał(a):

    Katarzyna Raduszewska zrobimy sobie taką u mnie!

  13. Katarzyna Wiśniewska napisał(a):

    A kto by nie chciał? :P ja chce!

  14. Ola Stachów napisał(a):

    Cos dla mnie BEZGLUTENOWA. musze w koncu zebrac sily i odwazyc sie zrobic, moze wyjdzie.

  15. Adrianna Guzowska napisał(a):

    mam już wszystkie składniki, jutro robię :P

  16. Piatto napisał(a):

    Wygląda to bardzo smakowicie!

  17. Adrianna Guzowska napisał(a):

    pierwszy raz używałam mąki gryczanej i dla mnie bomba :P a i dziecko je pizzę z brukselką :)

  18. Teresa napisał(a):

    Od dłuższego czasu zaglądam w miarę systematycznie na Pani blog – początkowo tylko po przepisy. Gratuluję. Wszystkie są takie życiowe – ze składników dostępnych wyczarowuje Pani zdrowe i smaczne potrawy. Zarówno ten przepis jak i np. wcześniejszy na bliny z łososiem zrobiły furorę w moim domu, a przyznam , że gotuję całkiem nieźle. Po raz pierwszy spotkałam Panią na łamach Kuchni – przepis b. prosty na pierniczki – miała Pani wtedy na zdjęciach długie włosy.
    Dziękuję również za cykl „o wzięciu się za siebie” . Nawet ja starsza Pani postanowiłam się zmobilizować – dzieci wyfrunęły i zaczęłam myśleć o sobie. Trochę ćwiczę, zmieniłam sposób odżywiania, co posłuży i mnie i mojemu mężowi.
    Gratuluje – tak trzymać !!. Macie państwo wyjątkowe szczęście , że możecie pracować razem. pozdrowienia dla męża. Ze zdjęć, które wykonuje z Panią w roli głównej widać, że tworzycie szczęśliwa parę. Wszystkiego najlepszego.

    • lawendowy_dom napisał(a):

      Tereso, pięknie dziękują za miłe słowa. To dla mnie niesamowita motywacja do dalszej pracy. Życzę dużo zdrowia i uśmiechu :)

  19. Jagoda napisał(a):

    a jaka waga tych drożdży bo w sprzedaży są różne?. Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *