Bezglutenowa szarlotka z mąki kukurydzianej

24 kwietnia 2013, 08:02 | Bezglutenowe Ciasta i ciasteczka Kuchnia W świecie diet | 18
Bezglutenowa szarlotka z mąki kukurydzianej

 szarlotka bezglutenowa_2

Kwaskowe nadzienie w delikatnej oprawie z kukurydzianego ciasta. Wierzch ozdobiony maleńkimi ciasteczkami w formie drzewek – może to jabłonie? Tradycjonaliści mąkę kukurydzianą mogą z powodzeniem zastąpić pszenną. Życzę Wam pięknego dnia!

szarlotka bezglutenowa_3

Szarlotka z mąki kukurydzianej

Ciasto:

2 szklanki mąki kukurydzianej

1 kostka masła

1/2 szklanki cukru

Nadzienie:

1 ½ kg jabłek (najlepiej kwaskowych)

2 łyżki cukru

1 łyżeczka cynamonu

2 goździki

kukurydziana szarlotka

Mąkę i cukier wysypać na stolnicę, dodać starte na tarce o dużych oczkach masło. Zagnieść  ciasto, owinąć folią i włożyć do lodówki na min. 30 minut. W tym czasie przygotować farsz jabłkowy. Jabłka umyć, obrać, pokroić w kostkę i przełożyć do garnka. Dodać cukier, cynamon, goździki i ok. 100 ml wody. Gotować na średnim ogniu, aż sok i wodą odparują i powstanie jabłkowy mus. Odstawić z ognia.

Ciasto wyjąć z lodówki. Zostawić, żeby osiągnęło temperaturę pokojową. Kawałek ciasta (ok. 1/3 ) odłożyć do dekoracji, pozostałą część rozwałkować i wykleić nią formę do pieczenia. Ciasto jest dość kruche i przeniesienie go w jednym kawałku może sprawić nieco kłopotu. Wstawić spód do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i podpiec przez 10 minut. Następnie wyłożyć jabłka i udekorować wierzch. Piec jeszcze 45 minut. Po upieczeniu zostawić do ostygnięcia. Smacznego!

szarlotka bezglutenowa

 

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

18 odpowiedzi na “Bezglutenowa szarlotka z mąki kukurydzianej”

  1. Monika napisał(a):

    rewelacyjny przepis i jaki efekt:) dzisiaj wypróbuję:)

  2. margot napisał(a):

    pyszna jest, robię bardzo podobną

    http://kuchniaalicji.blogspot.com/2011/07/ciasto-z-owocami-tym-razem-z-jabkami.html

    moja nie jest taka ładna tylko

  3. Sabina napisał(a):

    Piękna! pozdrawiam serdecznie

  4. Majana napisał(a):

    Jaka cudna szarlotka! :) Może się na taką skuszę, bo wygląda rewelacyjnie!:)

  5. Marlena napisał(a):

    Do ciasta nie dajesz jajek i proszku do pieczenia?

  6. Olga napisał(a):

    Pyszota! Zamiast cukru (którego nie jadam) dodałam stewię i odrobine syropu klonowego. Ciasto się trochę kruszy ale w smaku znakomite :)

  7. Ela napisał(a):

    Prezentuje się pysznie, a na jakiej średnicy blaszkę jest to ciasto? Małą, średnią?

  8. Karolina napisał(a):

    Cudownie i prosty przepis na rewelacyjne, przepyszne ciasto, które sprawiło wielką radość nie tylko małemu bezglutenowcowi (który jest także na diecie bezmlecznej i bezjajecznej), ale przy okazji całej rodzinie ;)
    Baaardzo dziękujemy !!!

  9. Basia napisał(a):

    Zrobiłam… dodałam troszkę cukru waniliowego co spodu i do jabłek.
    Genialne!!przepyszne i w ogóle! :)

  10. ambetula napisał(a):

    Jakiś czas temu zatrułam się jajami, a że jestem łasuch więc szukam bezjajecznych słodkości. A do tego ciasto bezglutenowe, no po prostu rewelacja! Na pewno wykorzystam przepis

  11. emilja napisał(a):

    ohyda nigdy nie jadłam gorszej

  12. Marta napisał(a):

    Cieszę się że znalazłam ten przepis, na diecie eliminacyjnej najbardziej mi brakuje słodkości.
    Swoją szarlotkę zrobiłam z mąki ryżowej (nie mogę kukurydzianej) i masłem roślinnym. I wyszło:) Natchnęłaś mnie, że jajka nie są niezbędne i można kombinować i próbować… Na pewno będę od dziś więcej eksperymentować!

  13. ilona napisał(a):

    Świetny, szybki , tani i pyszny:)

  14. l_ida napisał(a):

    Czy masło mogę zastąpić olejem kokosowym? Jeśli tak to czy ilość pozostaje taka sama?

  15. Iza napisał(a):

    Czy do ciasta mogę dodać jajka?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *