Bezglutenowe brownie z batatów

10 lutego 2016, 13:29 | Bezglutenowe Ciasta i ciasteczka Kuchnia Wegetariańskie | 26
Bezglutenowe brownie z batatów

Pyszne, intensywnie czekoladowe brownie na bazie mąki migdałowej i gryczanej nadaje się także dla osób na diecie bez glutenu. Ciasto zdecydowanie mniej słodkie od brownie klasycznego. Naturalna słodycz pochodzi przede wszystkim z batatów i daktyli, które nadają też ciastu delikatną, lekko wilgotną konsystencję. Dodatek gorzkiej czekolady dobrej jakości wzbogaca smak. Coś w sam raz dla czekoladowych łasuchów.

bezglutenowe-brownie-z-batatow-przepis04

bezglutenowe-brownie-z-batatow-przepis01

bezglutenowe-brownie-z-batatow-przepis02

Bezglutenowe brownie z batatów

300 g upieczonych, obranych ze skóry batatów

150 g daktyli bez skórki

2 łyżki oleju kokosowego

170 g migdałów

120 g mąki gryczanej

łyżeczka proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki soli

2 łyżki kakao

100 ml mleka roślinnego

200 g gorzkiej czekolady min. 70 %

  1. Bataty rozgnieść widelcem na puree.
  2. Daktyle pokroić, zalać 3/4 szklanki wody, gotować ok. 20 minut, aż woda odparuje, a daktyle będą miękkie.
  3. Migdały razem ze skórką zmielić na mąkę.
  4. Do miski włożyć bataty, dodać rozgotowane daktyle i ojej kokosowy.
  5. Zmiksować na papkę.
  6. Następnie wsypać mąką migdałową, mąkę gryczaną, proszek do pieczenia, sól i kakao.
  7. Wlać mleko i dokładnie wymieszać.
  8. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać do ciasta, połączyć wszystkie składniki.
  9. Kwadratową formę o boku 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć ciasto.
  10. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez 30 minut.
  11. Po upieczeniu wyłożyć na kratkę do ostygnięcia.

bezglutenowe-brownie-z-batatow-przepis06

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

26 odpowiedzi na “Bezglutenowe brownie z batatów”

  1. Anna Walicka napisał(a):

    Pysznościowo wyglada. A ja wlasnie zrobiłam mleko kokosowe z Twojego przepisu. Genialne! Pozdrawiam

  2. Śmietankowy Dom napisał(a):

    Kolejny tax spròbuje Twego przepisu

  3. Anna Gru napisał(a):

    Maciek Gontarz coś dla Julki – brownie z batatów

  4. Eliza Niemirska napisał(a):

    Wygląda przepysznie ☺❤

  5. Ania napisał(a):

    Mam pytanie, czy można zastąpić gorzką czekoladę innym składnikiem, składnikami np. karob plus banan, czy karob plus masło roślinne? Jakieś inne opcje?

  6. Anna Golawska Rybczak napisał(a):

    :) to teraz czas na słodycze w wydaniu fit ;)

  7. Design for Life napisał(a):

    mmmm szkoda ze post, ale kawałek można sobie pozwolić :)

  8. Jasmina Galica napisał(a):

    Aaaaaa wygląda obłędnie :-)

  9. Kasia Kopytko napisał(a):

    Wygląda mniamuśne Ciacho na weekend dzięki za przepis!

  10. Wojslandia napisał(a):

    Bomba! I całkiem nawet niekaloryczna? ;) Będzie kolejnym moim #1 z brownie buraczanym:) A to siteczko do kakao… <3

  11. Justyna napisał(a):

    Czy mogę użyć maki kokosowej zamiast gryczanej ?

  12. Adriana1984 napisał(a):

    Bardzo dobre ze względu że mój mąż lubi słodko dosłodziłam syropem z agawy . Przepyszne.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *