Bezglutenowe ciasto z kaszy jaglanej

13 stycznia 2016, 11:52 | Bezglutenowe Ciasta i ciasteczka Kuchnia Wegetariańskie | 102
Bezglutenowe ciasto z kaszy jaglanej

Wprost wymarzone na zimową aurę, ale bezglutenowe ciasto z kaszy jaglanej sprawdzi się też o dowolnej porze roku. Zamiast żurawiny, możesz użyć rabarbaru, truskawek, śliwek lub malin. Ciasto jest wilgotne, w konsystencji nieco przypomina pudding, a to dlatego, że głównym składnikiem jest ugotowana wcześniej kasza jaglana. Ale bez obaw, kasza ugotowana według mojego sprawdzonego wielokrotnie sposobu jest smaczna i pozbawiona goryczki. Dodatek lekko kwaskowych owoców żurawiny cudownie kontrastuje z jaglaną masą. Sycące, pachnące i pięknie wygląda. Smacznego :)

bezglutenowe-ciasto-z-kaszy-jaglanej-przepis_08

 

bezglutenowe-ciasto-z-kaszy-jaglanej-przepis_06

Bezglutenowe ciasto z kaszy jaglanej

300 g kaszy jaglanej

160 ml mleka sojowego

30 ml oleju

2 jajka

łyżka ekstraktu waniliowego (lub dwie łyżki cukru waniliowego)

100 g cukru trzcinowego (można zastąpić ksylitolem)

łyżeczka sody

szczypta soli

250 g żurawiny lub innych owoców

  1. Żurawinę umyć i pozostawić do wyschnięcia.
  2. Okrągłą formę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  3. Kaszę wsypać do garnka z grubym dnem, prażyć, ok. 2-3 minuty, cały czas mieszając.
  4. Następnie przesypać na sitko, przelać wrzątkiem, odsączyć i ponownie włożyć do garnka.
  5. Zalać 500 ml wody z odrobiną soli, zagotować, zmniejszyć ogień do minimum, przykryć garnek i gotować, aż kasza wchłonie wodę i będzie miękka.
  6. Ciepłą kaszę zmiksować.
  7. W dużej misce wymieszać mleko, olej, jajka i ekstrakt waniliowy.
  8. Dodać zmiksowaną kaszę oraz cukier i sodę.
  9. Zmiksować całość na gładką masę.
  10. Przełożyć masę do przygotowanej formy.
  11. Na wierzchu ułożyć żurawinę.
  12. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec godzinę.
  13. Upieczone ciasto pozostawić w formie ok. pół godziny, a następnie wyjąć na kratkę do ostygnięcia. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.

bezglutenowe-ciasto-z-kaszy-jaglanej-przepis_10

bezglutenowe-ciasto-z-kaszy-jaglanej-przepis_04_1

bezglutenowe-ciasto-z-kaszy-jaglanej-przepis_09_1

 

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

102 odpowiedzi na “Bezglutenowe ciasto z kaszy jaglanej”

  1. Gloria Ziencina-Kawula napisał(a):

    Przez Ciebie muszę zrobić duże zapasy kaszy jaglanej :P pudding zniknął błyskawicznie, eksperymentowałam też z nim w wersji na mleku kokosowym, wyszło mi coś a’la panna cotra ;) teraz czas na ciasto, bo żurawina już czeka w zamrażalniku! :D

  2. Magdalena Radajewska napisał(a):

    zapisałąm sobie! robię w weekend! :)

  3. Jadwiga Matsouka napisał(a):

    Same pysznosci . Az leci slinka . Kawa do tego .

  4. Justyna Marczuk napisał(a):

    Czyli jaglanki 30 dag suchej? Wygląda smakowicie:)

  5. Magdalena Chalecka napisał(a):

    nie nadążam z robieniem. mam już otwartą drugą stronę z przepisem Lawendowego Domu, a jeszcze ich nie zrealizowałam…… aaaaaaa :)

  6. Grażyna Mat napisał(a):

    Pieczemy! Lubię czerwony ;) Serdeczności

  7. Marzena napisał(a):

    Robiłam ciasta na bazie jaglanki gotowanej (wiedzę, że większość przepisów u Ciebie to właśnie takie), ale uważam że lepsze są z suchej kaszy.
    Suchą kaszę prażę (nie trzeba) i mielę w młynku. Używam, jak zwykłej mąki. Ciasta są zawsze bardziej puszyste i lekkie (a nie używam proszku do p. czy sody).
    Pozdrawiam.

    PS dotyczy każdej kaszy, używam również gryczanej do słodkich wypieków :)

  8. Mówię co myślę napisał(a):

    Wygląda pysznie. I pewnie też tak smakuje :)

  9. Joanna Pawłowska napisał(a):

    a czy może być zwykłe mleko ? i wiśnie do tego ciasta ? ;-)

  10. Domowe Wypieki napisał(a):

    Mmmm przepiękne!! <3 Musimy wypróbować :)

  11. Karolina napisał(a):

    A czym można zastąpić żurawinę? Nie mam dostępu do świeżej, w zapasach jedynie suszona. A ochota na ciasto wielka! :)

  12. Anna Potyrała napisał(a):

    Jola może Ci zasmakuje :)

  13. Dorota Kowalska napisał(a):

    Mega… szarlotka z kaszy to przebój … a ta żurawina powoduje ze sie obśliniłam….

  14. Gosia Judasz napisał(a):

    z porzeczką czarną lub czerwoną

  15. Agnieszka Ostrowska zobacz to! :)

  16. Marta Marcinkiewicz napisał(a):

    A żurawina może być suszona? Kurcze, że też ją nigdy nie mam żadnych owoców zamrozonych :-(

  17. U mnie dzisiaj była jaglanka z jagodami Potwierdzam że Twój sposób na kasze jest super a ten lekko orzechowy zapach podczas prażenia … pozdrawiam

  18. Monika Hampel napisał(a):

    Pysznie wygląda, i pewnie tak smakuje :-)

  19. Magdalena Beczkowska napisał(a):

    Czy owoce wcześniej trzeba rozmrozić?

  20. Ula Walków napisał(a):

    suuuper, a czy mleko może być zwykłe zamiast sojowego?

  21. Paulina napisał(a):

    A ile wychodzi tej ugotowanej kaszy bo mam taka w lodówce to może bym wykorzystała ;)?

  22. Magdalena Czarnota napisał(a):

    Czy mleko sojowe mozna zastąpić mlekiem migdałowym lub innym roślinnym? Jakoś sojowego nie lubie…

  23. Ewa napisał(a):

    wygląda smakowicie! Lubię jaglankę na słodko w każdej postaci, sama robię muffinki jaglane, zainspirowana Lawendowym domem:)

  24. Małgorzata Salach napisał(a):

    Colin it’s something for Magda&You :)

  25. Kasia Żabka napisał(a):

    Czy żurawina suszona może być ??

  26. Majana napisał(a):

    Jestem glutenowa, ale kasza jaglana nie jest mi obca oczywiście. Na takie ciasto mam wielką chęć. Nigdy nie jadłam ciasta z kaszy jaglanej, tym bardziej chętnie wypróbuję. Użyję jednak zwykłego mleka . Zamiast żurawiny użyłabym malin albo jagód, mam zamrożone od lata. Mam nadzieję, że również się sprawdzą w tym cieście.
    Pozdrawiam Beatko :*

  27. Halina Kiedrowska napisał(a):

    a co to za kasza jaglana ze bezglutenowa?

  28. Mo Ni K Kubik napisał(a):

    Mamma mía!!!!Slinka cieknie…Beatko,a z braku zurawiny moglyby byc maliny?

  29. Mo Ni K Kubik napisał(a):

    Hip hip hurra!!!

  30. Agnieszka Nowakowska napisał(a):

    A gdzie dostałaś świeżą żurawinę?

  31. Kasia O napisał(a):

    Przepyszna! Zrobilam wczoraj z owocami lesnymi (mrozonka Hortex). Niebo w gebie. Dziekuje Pani Beatko! Nie ma dnia, zebym nie zajrzala do Lawendowego Domu, zeby poprawic sobie humor w te szare dni. Pozdrawiam serdecznie i dziekuje!!

  32. Dominika Bilik napisał(a):

    Podrzuć przepis na zdrowego orzechowca proszę :)

  33. Kasia Żabka napisał(a):

    Czy żurawina musi być rozmrozona i wysuszona? Oraz czy można opruszyć erytrytolem zamiast cukrem pudrem ? :)

    • Lawendowy Dom napisał(a):

      Kasiu, w przepisie napisałam 250 g żurawiny. Skoro nie napisałam żurawiny suszonej lub żurawiny mrożonej, to chodzi o żurawinę świeżą, taką jaką teraz, w sezonie zimowym można kupić na bazarkach, w warzywniakach i w supermarketach. Do ciasta dodaj żurawinę świeżą. Można oprószyć erytrytolem zamiast cukrem pudrem. Pozdrawiam serdecznie :)

  34. Wojslandia napisał(a):

    Kolejny super przepis! I nasza ukochana kasza jaglana <3 Robimy! :-)

  35. Kasia Żabka napisał(a):

    Emergency, po godz ciasto jest surowe, jak długo jeszcze piec? Nie wiem czy zgestnieje, trzęsie się jak galaretka…

    • Kasia napisał(a):

      Ono tak wygląda jak jest ciepłe w piekarniku – trzęsie się ale sztywnieje po ostygnięciu:-) Surowe przecież nie będzie, bo dodaje się już ugotowaną kaszę. Po godzinie powinno być ok – ja zostawiam w piekarniku na godzinkę i potem delikatnie ściągam boki metalowej blachy.

  36. Kasia napisał(a):

    Ciasto w piekarniku, ale rewelacyjny z kaszy jaglanek wychodzi budyń!!!!

  37. Ania Bodżyn napisał(a):

    Maja zobacz, wygląda fajnie może takie cudo zrobisz ? Chociaż ja bym wymieszała żurawinę z malinami chyba…

  38. Niki napisał(a):

    Ciasto stygnie i za chwile zobaczymy co mi z tego wyszło :) oby smakowało tak jak wygląda i pachnie :)

  39. Gładysz Ewelina napisał(a):

    Mam pytanie do pani Beaty, ale może i dziewczyny tu podpowiedzą, czym miksować kaszę – jak to zrobić? Mój mikser ją jakby wciągał (to moje pierwsze ciasto z jaglanką, więc jakby co przepraszam za naiwność pytania). Może kaszę miałam za miękką?

    • Kasia napisał(a):

      Ja próbowałam najpierw w blendrze z ostrzem w kształcie litery S, ale zdecydowanie lepiej sprawdził się zwykły blender ręczny. Jeśli Tobie za bardzo zatykało końcówkę blendera to kasza być może była za sucha. U mnie kiedy blendowałam powstawała piękna, budyniowa masa :)

  40. Kasia napisał(a):

    Ciasto zrobiłam dwa razy w przeciągu ostatniego tygodnia. Raz ze świerzą żurawiną, raz z mrożonymi wiśniami. Druga wersja bardziej przypadła mi do gustu, żurawina jednak trochę za kwaśna. Ciasto same w sobie jest genialne, nikt nie chce uwierzyć, że zostało zrobie z samej kaszy :) Geniusz!

  41. Anna Ullmann napisał(a):

    Pycha! Ja zamiast żurawiny dałam wiśnie i wyszło wyśmienite!

  42. Kamila napisał(a):

    Ciasto rzeczywiscie swietne, jednak musze przyznac, ze soda jest wyczuwalna w smaku. Jak dlA mnie- do pominięcia nastepnym razem. Dzieki za przepis!

  43. Różanecznik napisał(a):

    Zrobiłam z mrożonych truskawkami i wyszło bardzo dobre. Smakuje jak tradycyjne ciasto o owocami choć ma inną konsystencję.

  44. Oliwia napisał(a):

    Mam pytanie. Ile wychodzi z tego mąki jaglanej? Ponieważ mam już gotową w szafce i nie wiem ile jej odmierzyć.
    Pozdrawiam :)

  45. Fooder napisał(a):

    Ściskamy ❤

  46. Elżbieta Adamowicz napisał(a):

    Dziś już nie zdążę – zrobię w sobotę

  47. Małgorzata Świech napisał(a):

    Pani ma zawsze takie piekne zdjecia

  48. Gosia Rynkowska napisał(a):

    Ja nie jem slodyczy,taki detoks na zawsze:)

  49. Katarzyna Kukowiecka napisał(a):

    Z Jakimi owocami mogę jeszcze zrobić to ciasto ? Mam jabłka nie puszcza za dużo soku ?

  50. Agnieszka Wieniarska napisał(a):

    Naturalne,proszę o przepis na gęś….!

  51. Mania napisał(a):

    Dzień dobry, jakbym chciała zamienić kaszę na mąkę, to czy mąki mam użyć analogicznie jak kaszy 300g, czy w innej proporcji?
    Pozdrawiam!

  52. Ewanina napisał(a):

    Moje ciasto opadło :/ co mogłam zrobić złe :( ogólnie jest ciężkie i po wyjęciu go z tortownicy pod papierem do pieczenia znajdowała się woda? Mogą ja puścić kasza podczas pieczenia?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *