Bezglutenowe ciasto z porzeczkami i bezą

3 sierpnia 2016, 13:56 | Bezglutenowe Ciasta i ciasteczka Kuchnia Przepisy Wegetariańskie | 14
Bezglutenowe ciasto z porzeczkami i bezą

Wiele osób dziękowało mi już za ten przepis. Delikatny, rozpływający się w ustach spód na bazie mąki kukurydzianej, wyraziste, kwaskowe porzeczkowe nadzienie i cudowna słodka beza na górze. Smakuje jak wygląda, wygląda jak smakuje. Zjedzone do ostatniego okruszka i wciąż mam ochotę na więcej.

bezglutenowe-ciasto-z-porzeczkami-i-beza-przepis_04

bezglutenowe-ciasto-z-porzeczkami-i-beza-przepis_03

bezglutenowe-ciasto-z-porzeczkami-i-beza-przepis_06

bezglutenowe-ciasto-z-porzeczkami-i-beza-przepis_07

Bezglutenowe ciasto z porzeczkami i bezą

Ciasto:

400 g mąki kukurydzianej

100 g cukru

200 g masła

Nadzienie:

800 g porzeczek

2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej

5 łyżek cukru

Beza:

4 białka

szczypta soli

200 g cukru pudru

łyżeczka mąki ziemniaczanej

  1. Formę wysmarować masłem.
  2. Mąkę kukurydzianą i cukier wysypać na stolnicę, dodać starte na tarce o dużych oczkach masło.
  3. Zagnieść ciasto (jeśli jest za suche, dodać odrobinę wody), owinąć folią i włożyć do lodówki na min. 30 minut.
  4. W tym czasie przygotować nadzienie. Porzeczki umyć, odsączyć, odszypułkować.
  5. Włożyć do miski, wymieszać z mąką ziemniaczaną i cukrem.
  6. Ciasto wyjąć z lodówki. Zetrzeć na tarce z dużymi oczkami wprost do formy.
  7. Wylepić spód i boki formy, uformować ozdobny brzeg. Wstawić spód do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i podpiec przez 10 minut.
  8. Przygotować bezę. Białka z solą ubić. Gdy piana będzie już dość sztywna, zacząć dodawać łyżka po łyżce cukier, nie przerywając ubijania.
  9. Gdy piana będzie biała i szklista wyłączyć mikser i dodać przesianą mąkę ziemniaczaną.
  10. Delikatnie wymieszać silikonową szpatułką.
  11. Na podpieczony spód wyłożyć porzeczki i udekorować wierzch pianą z białek.
  12. Wstawić do piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 140 st.C i piec godzinę.
  13. Następnie otworzyć piekarnik i pozostawić ciasto do wystygnięcia. Smacznego!

bezglutenowe-ciasto-z-porzeczkami-i-beza-przepis_05

bezglutenowe-ciasto-z-porzeczkami-i-beza-przepis_09.jpg

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

14 odpowiedzi na “Bezglutenowe ciasto z porzeczkami i bezą”

  1. Barbara Żak napisał(a):

    Uwielbiam to ciasto :) robię bardzo podobne :)

  2. Jolanta Borowiak napisał(a):

    Wierzę Beatko,już sam wygląd to poezja:)połączenie z porzeczkami to jest to:)

  3. I przepiękne mieczyki

  4. Mamidami napisał(a):

    OMG Jak możesz mi to robić? Ja tu na pourlopowej diecie, a tu takie foty!!! Uwielbiam czerwone porzeczki, pożarłabym w całości :P

  5. Katarzyna Ligęza napisał(a):

    Ja też takie chcę

  6. Katrin Polinska napisał(a):

    tu (UK) nie ma porzeczek :-(

  7. Gosia Sosenko napisał(a):

    Upiekłam w sobotę podobne. Pyszne i szybkie do zrobienia :)

  8. Anna Polkowska napisał(a):

    Czy do ciasta będzie się nadawać metalowa forma do tarty?

  9. Patrycha napisał(a):

    Pani Beatko czy mogę zamiast porzeczek dać jagody ?

  10. Patrycja napisał(a):

    Pani Beatko czy zamiast porzeczek mogę dac jagody?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *