Bezglutenowe kluski śląskie z dynią i sosem kurkowym

8 września 2016, 09:46 | Bezglutenowe Dania główne Kuchnia Wegetariańskie | 34
Bezglutenowe kluski śląskie z dynią i sosem kurkowym

Genialne w smaku jesienne danie, które zachwyca także wyglądem. Kluski z dziurką w pięknym dyniowym kolorze doskonale współgrają z aromatycznym, pachnącym lasem sosem z delikatnym ziołowym aromatem. To co, masz ochotę spróbować?

kluski-slaskie-z-dynia-i-sosem-kurkowym-przepis_01

kluski-slaskie-z-dynia-i-sosem-kurkowym-przepis_05

kluski-slaskie-z-dynia-i-sosem-kurkowym-przepis_06

Bezglutenowe kluski śląskie z dynią i sosem kurkowym

kluski:

300 g dyni

600 g ziemniaków

mąka ziemniaczana

sól

sos:

300 g kurek

cebula

szklanka bulionu

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

sól

świeżo mielony pieprz

gałka muszkatołowa

szałwia

olej

dodatkowo:

parmezan

  1. Dynię upiec w piekarniku aż będzie miękka. Ostudzić i zmiksować na puree.
  2. Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie.
  3. Odcedzić, przecisnąć przez praskę lub utłuc tłuczkiem na gładkie, pozbawione grudek puree.
  4. Wymieszać dokładnie z masą dyniową i pozostawić do całkowitego wystygnięcia.
  5. Podzielić masę na cztery części. Jedną odłożyć i w puste miejsce wsypać tyle mąki ziemniaczanej, aż wypełni puste miejsce.
  6. Dodać odłożoną wcześniej cześć masy i zagnieść ciasto.
  7. Oprószyć stolnicę mąką ziemniaczaną, wyłożyć ciasto, podzielić na 4 porcje.
  8. Z każdej uformować wałek o grubości 2 cm i pokroić na kawałki. Formować kluski z dziurką w środku.
  9. W płaskim garnku zagotować wodę z solą i łyżką oleju.
  10. Kluski gotować partiami, minutę od wypłynięcia na powierzchnię.
  11. Wyjmować łyżką cedzakową na półmisek.
  12. Kurki oczyścić, dokładnie umyć, pokroić na kawałki podobnej wielkości.
  13. Cebulę drobno pokroić.
  14. Na patelni rozgrzać olej. Zeszklić cebulę, dodać grzyby.
  15. Smażyć ok. 10 minut na średnim ogniu, często mieszając.
  16. Mąkę rozrobić w łyżce bulionu.
  17. Pozostały bulion wlać do grzybów, mocno podgrzać, a następnie cały czas mieszając wlać rozrobioną wcześniej mąkę.
  18. Sos doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  19. Podawać z kluskami i płatkami sera.

kluski-slaskie-z-dynia-i-sosem-kurkowym-przepis_04

kluski-slaskie-z-dynia-i-sosem-kurkowym-przepis_03

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

34 odpowiedzi na “Bezglutenowe kluski śląskie z dynią i sosem kurkowym”

  1. Dynia czeka na parapecie tylko nie bardzo lubię kurki :( więc może sos zamienię na pieczarkowy :)

  2. Agnieszka Gojzewska napisał(a):

    A jaka opcja sosu dziecięco zjadliwego? :)

  3. Klaudia Grolik napisał(a):

    Właśnie szukam przepisu na sos kurkowy

  4. Mniam! Ślinka cieknie ☺ pozdrawiam i smacznego życzę ☺

  5. Iza Kulińska napisał(a):

    Zrobię, jak kurek sobie sama nazbieram a dynię dostanę od podlaskiej sąsiadki :-D

  6. Hanna Łamińska napisał(a):

    nie mam czasu zrobić, wpadam do Ciebie ;-)

  7. Anitka Guza-Bielarz napisał(a):

    Dynię mam w ogródku kurki zamrożone tylko ziemniaków brak

  8. Alina Sz napisał(a):

    Kusząco wygląda…

  9. Katarzyna Narojczyk napisał(a):

    Dynia już jest :) zaraz biorę się za kluski. Tylko jaki by tu sos (nie grzybowy), żeby dzieciaki zjadły?

  10. Tyna Peleryna napisał(a):

    Ooooo dzizas!!! Jak te kluski wyglądają przebosko!!

  11. Agnieszka Tarnawska napisał(a):

    hmmm u mnie po drodze choćbym chciała ani kurek ani dyni nie znajdę

  12. Agnieszka Salczyńska napisał(a):

    U mnie kurek nie ma :(

  13. Ewka Konewka napisał(a):

    kluseczki maja boski kolorek :) uwielbiam

  14. Tullinotes Notes napisał(a):

    Zdjecie jest tak apetyczne, ze mam dylemat, czy czytac ten wpis, bo obawiam sie, ze popadne we frustracje, ze jest pozno, wieczor, pomalu trzeba zbierac sie spac, a tu takie pysznosci, ze moj brzuch z burczenia eksploduje

  15. Ana Bi napisał(a):

    Wyglada oblednie

  16. Arleta Kaliczak napisał(a):

    Wygląda nieziemsko w weekend chętnie spróbuję

  17. Katarzyna Narojczyk napisał(a):

    Zrobione :) Przepyszne te kluski. A jak dzieciakom smakowały… Takie śląskie będą częściej u nas gościły.

  18. Grazyna Mat napisał(a):

    Coś wspaniałego! Wyśmienite danie. Dzisiaj popisałam sie przed rodziną. Beata, dziękuję za pomysł

  19. Rudoróż napisał(a):

    Ja nie wiem, co ja robię nie tak, ale są niesmaczne i strasznie mączyste :/
    Każde moje podejście do klusek śląskich kończy się albo paciają w garnku podczas gotowania albo słabymi smakowo maszkarokami.
    Chyba sobie daruję po prostu :D I nie będę marnować dyni ;)

  20. Monika Dąbrowska napisał(a):

    Ja kluski zrobiłam, zdjęcie nie oddaje smaku i wygladu. Ale gdzie jest przepis na sernik?

  21. Kobieta i pasja napisał(a):

    Robię w piątek a potem jeszcze scones dyniowe. :)

  22. Edyta Edyta napisał(a):

    Dziś zrobiłam, pyszne! :-)

  23. Emka napisał(a):

    Można zamienić ziemniaki na bataty czy raczej kluski nie wyjdą? :)

  24. […] Bezglutenowe kluski śląskie z dynią i sosem kurkowym […]

  25. Barbara napisał(a):

    Kluski śląskie z dynią i sosem kurkowym, w życiu takich nie jadłam, na pewno spróbuje jak znajdę kurki

  26. Aksog napisał(a):

    Jaką mąkę inną można użyć zamiast ziemniaczanej? Czy jaglana albo gryczana będzie OK?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *