Bezglutenowe kruche ciasto z truskawkami i rabarbarem

21 czerwca 2016, 07:22 | Bezglutenowe Ciasta i ciasteczka Kuchnia Przepisy Wegetariańskie | 18
Bezglutenowe kruche ciasto z truskawkami i rabarbarem

Delikatne, pyszne, pachnące masłem, rozpływające się w ustach, soczyste i bardzo proste do wykonania bezglutenowe kruche ciasto z truskawkami i rabarbarem spodoba się wszystkim wielbicielom letnich smaków. Ciasto przygotowałam ze zmielonych płatków owsianych wymieszanych z mąką kukurydzianą i ziemniaczaną. Na podpieczonym spodzie wylądowała słodka piana z białek, a na niej rabarbar i truskawki.

bezglutenowe-kruche-ciasto-z-rabarbarem-i-truskawkami-przepis07

bezglutenowe-kruche-ciasto-z-rabarbarem-i-truskawkami-przepis05

bezglutenowe-kruche-ciasto-z-rabarbarem-i-truskawkami-przepis04

Bezglutenowe kruche ciasto z truskawkami i rabarbarem

Na blachę o wymiarach 23×34 cm

100 g płatków owsianych

po 120 g mąki kukurydzianej i ziemniaczanej

150 g masła

3 jajka

110 g cukru

50 g cukru pudru

łyżka cukru waniliowego

15 g mąki ziemniaczanej

po 400 g rabarbaru i truskawek

skórka otarta z połowy cytryny

dodatkowo:

cukier puder do posypania

  1. Zmiksować płatki na mąkę.
  2. Wymieszać mąkę owsianą, kukurydzianą i ziemniaczaną.
  3. Masło zetrzeć na tarce. Wymieszać mieszankę mąki z masłem.
  4. Oddzielić białka od żółtek.
  5. Do mąki i masła dodać żółtka i 80 g cukru.
  6. Zagnieść ciasto, jeśli bardzo się kruszy można dodać łyżeczkę wody.
  7. Ciasto owinąć folią spożywczą i wstawić na pół godziny do lodówki.
  8. Owoce umyć. Truskawki obrać i pokroić w plasterki.
  9. Rabarbar pokroić w małe kawałki. Wymieszać z pozostałym (30 g) cukrem.
  10. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Rozgrzać piekarnik do 190 st. C.
  11. Odłożyć niewielki kawałek ciasta, resztę zetrzeć na tarce do przygotowanej formy. Docisnąć dłonią i wstawić ciasto do nagrzanego piekarnika na 10 minut.
  12. W tym czasie ubić białka na pianę. W połowie ubijania dodać cukier puder, cukier waniliowy i mąkę ziemniaczaną.
  13. Sztywną, lśniącą pianę rozsmarować na podpieczonym, lekko przestudzonym cieście.
  14. Na wierzchu ułożyć rabarbar i truskawki. Wierzch posypać pozostałym, startym na tarce ciastem.
  15. Wstawić do piekarnika i piec 25 minut. Ciasto wystudzić, oprószyć cukrem pudrem, pokroić w kwadraty i podawać. Smacznego :)

bezglutenowe-kruche-ciasto-z-rabarbarem-i-truskawkami-przepis01

bezglutenowe-kruche-ciasto-z-rabarbarem-i-truskawkami-przepis08

bezglutenowe-kruche-ciasto-z-rabarbarem-i-truskawkami-przepis06

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

18 odpowiedzi na “Bezglutenowe kruche ciasto z truskawkami i rabarbarem”

  1. Alina Łęska napisał(a):

    Zdjęcie PRZEPIĘKNE! :-)

  2. Marta Magdalena Gorska napisał(a):

    Rewelacyjny przepis :) Mam platki owsiane ale nie mam ich jak zmielic (posiadam tylko reczny blender) :(

  3. Aneta Konieczna napisał(a):

    Wygląda pysznie zaraz zabieram się za pieczenie

  4. :) dziękuję poczęstowałam się ;)

  5. anulka napisał(a):

    …żeby ciasto było bezglutenowe, płatki owsiane również muszą być bezglutenowe, a zwykłe płatki owsiane takie nie są…

  6. Joanna napisał(a):

    To prawda! Płatki owsiane nie są bezglutenowe.Ale przepis fajny.Przerobie troche na bezglutenowe i zrobię.Dzieki

  7. lamina napisał(a):

    Fajnie że bezglutenowe tylko szkoda że z cukrem :P

  8. Ciasto dla diety bezpszenicznej, przy diecie bezglutenowej uwaga na owies, jest zanieczyszczony glutenem.

  9. Pani Miśkowa napisał(a):

    Bezglutenowy ideał – smakuje jak tradycyjne kruche na białej mące pszennej. Tylko jak zwykle w takich przepisach, nie wyszła mi beza czy też pianka a biała cienka smużka między ciastem a owocami, którą tylko dobre oko dojrzy. Co robię nie tak? Piana była dobrze ubita i nie opadła, gdy nałożyłam owoce.

  10. aniaw napisał(a):

    Do pszennego kruchego jest mu bardzo daleko. Dość sypkie i suche. Nie znalazłam jeszcze przepisu na idealne kruche bezglutenowe. Takie, żeby się nadawało do szarlotki. Zazwyczaj są bardzo suche a nie kruche.
    W tym przepisie smiało można zmniejszyć ilość cukru bo jest bardzo słodkie. Zrobiłam ze śliwkami i jabłkami bo o truskawkach i rabarbarze można na długie miesiące zapomnieć.

  11. Magdalena napisał(a):

    Czy masło można zastąpić mocno zimnym olejem kokosowym?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *