Bezglutenowe naleśniki ryżowe na mleku kokosowym

27 marca 2013, 20:57 | Bezglutenowe Desery Kuchnia | 9
Bezglutenowe naleśniki ryżowe na mleku kokosowym

Matko, jakie to pyszne!. Delikatne ryżowe naleśniki o kokosowym posmaku. Do tego gęsty, maślano miodowy sos o zdecydowanym pomarańczowym smaku. Po prostu zróbcie to!

sos pomarańczowy

bezglutenowe-nalesniki-ryzowe

Bezglutenowe naleśniki ryżowe na mleku kokosowym.

Naleśniki:

300 g mąki ryżowej

2 jajka

400 ml mleka kokosowego

½ szklanki wody

olej do smażenia

sos:

sok i skórka z połowy pomarańczy

4 łyżki miodu

50 g masła

  1. Do miski wbić jajka, dodać mleko, wodę i cały czas mieszając wsypywać mąkę, aż do uzyskania gładkiego ciasta.
  2. Na patelni rozgrzać olej i smażyć naleśniki z obu stron na złoto. Ciasto nie zawiera glutenu, więc zachowuje się inaczej, niż tradycyjne ciasto naleśnikowe. Lepiej smażyć niewielkie placuszki (moje miały ok. 15 cm średnicy) i przewracać dopiero wtedy, gdy brzegi lekko się przyrumieną.
  3. Do garnuszka przełożyć wszystkie składniki sosu.
  4. Gotować na małym ogniu ok. 10 minut, aż lekko zgęstnieje. Podawać razem z naleśnikami

bezglutenowe-nalesniki-ryzowe_2

bezglutenowe-nalesniki-ryzowe_4

 

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

9 odpowiedzi na “Bezglutenowe naleśniki ryżowe na mleku kokosowym”

  1. www.relishmeals.blogspot.com napisał(a):

    Naleśniki jak z obrazka… Można zgłodnieć od samego patrzenia :)

  2. Mienta napisał(a):

    Jak tylko dorwę mąkę ryżową to od razu je zrobię! Jak ja uwielbiam naleśniki <3 a dodatek sosu z pomarańczami to już totalne niebo w gębie :)

  3. Magda Ka napisał(a):

    pychota!j utro na podwieczorek szykuję :)

  4. Mienta napisał(a):

    Wyszły przepyszne a sos obłędny :) Smażyły się bardzo dobrze na naprawdę maleńkiej ilości tłuszczu, jeszcze nie raz je przygotuję :) http://i1140.photobucket.com/albums/n561/diana_tarkowska/nalesnikikokosowe_zps48e29976.jpg

  5. Barbara Chowaniec napisał(a):

    Były super i wcale się ich źle nie przewracalo, a wręcz przeciwnie!

  6. Bianka napisał(a):

    Wyglądają obłędnie! Moje pierwsze poszły do kosza, przypaliły się ;) ale to nic, miałam bodziec by do zakupów bezglutenowych dorzucić nową patelnię. Dobrze, że mam sklep, który zaopatruje mnie kompleksowo ;) Przy okazji polecam patelnię, współpracuje nawet z niewprawnymi kucharzami ;) http://freedelikatesy.pl/patelnia_rio_do_nalesnikow_24cm_green_pan.html

  7. czarygary napisał(a):

    dziękuję za skorzystanie z mojego przepisu na naleśniki, cieszę się że smakowały :) bardzo fajny ten dodatek sosu pomarańczowego. pozdrawiam!

  8. marghe napisał(a):

    Robię je dziś :)

  9. Łukasz Dyłka napisał(a):

    Ciekawy przepis, dziękuję. Właśnie odkrywam dobre, zdrowe jedzienie i naleśniki z owocami będa jak znalazł ;)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *