Bezglutenowe pączki kokosowe.

27 stycznia 2016, 14:29 | Bezglutenowe Ciasta i ciasteczka Karnawał Kuchnia Pączki i faworki Wegetariańskie | 85
Bezglutenowe pączki kokosowe.

Pączki kokosowe z piekarnika, mięciutkie, pachnące i niewiarygodnie wprost proste do wykonania. Zamiast mąki użyłam wiórków kokosowych, które wcześniej zmieliłam w młynku na mąkę. Pamiętaj, że mąka kokosowa jest o wiele bardziej chłonna od mąki pszennej, dla tego nie używamy jej w proporcjach 1:1. W tym przypadku wystarczyło jedynie 100 g na ok. 20 małych pączków. Piekłam je w silikonowej foremce do pączków z dziurką, ale równie dobrze można je piec w zwykłych foremkach do babeczek.

bezglutenowe-paczki-kokosowe-przepis_02

bezglutenowe-paczki-kokosowe-przepis_03

bezglutenowe-paczki-kokosowe-przepis_06

bezglutenowe-paczki-kokosowe-przepis_05

Bezglutenowe pączki kokosowe

80 ml oleju kokosowego

60 ml miodu

4 jajka

łyżeczka ekstraktu waniliowego

100 g wiórków kokosowych zmielonych na mąkę

1/2 łyżeczki sody

polewa:

100 g gorzkiej czekolady

łyżeczka oleju kokosowego

wiórki kokosowe do dekoracji

  1. Piekarnik rozgrzać do 180 st. C.
  2. Olej rozpuścić, zmiksować z miodem na puszystą, jasną masę.
  3. Nie przerywając miksowania dodawać po jednym jajku oraz ekstrakt waniliowy.
  4. Na koniec wsypać mąkę kokosowa wymieszaną dokładnie z sodą.
  5. Masę przełożyć do foremek, wypełniając je do 3/4 wysokości.
  6. Piec 15-16 minut.
  7. Upieczone pączki wyjąć z foremek na kratkę do przestygnięcia.
  8. Rozpuścić czekoladę z olejem, polać pączki i posypać wiórkami. Smacznego :)

bezglutenowe-paczki-kokosowe-przepis_09

bezglutenowe-paczki-kokosowe-przepis_10

bezglutenowe-paczki-kokosowe-przepis_08

 

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

85 odpowiedzi na “Bezglutenowe pączki kokosowe.”

  1. Mokkafiveoclock napisał(a):

    Jade! Sa jeszcze? :)

  2. Katia napisał(a):

    Rewelacyjny pomysł w związku ze zbliżającym się Tłustym Czwartkiem! Mam tylko pytanie o kaloryczność takiego 1 pączka, bo chyba się skuszę i upiekę:-)

  3. jem zielone napisał(a):

    Jesteś boska <3 Dzięki Twoim jaglanym pączusiom, mój Tłusty Czwartek jest uratowany. Do tego jeszcze te cudowności! Dziękuję :)

  4. Jola La Ziemlanski napisał(a):

    Super! Powiem tak tak tak :D

  5. Magdalena Myrta napisał(a):

    Moze powinna spróbować chociaż w kwestii pieczenia jestem totalna nogaHmm i nie mam foremek

  6. Renata Zygmunt napisał(a):

    Jak one pięknie wyglądają :) chyba zrobię na tłusty czwartek :)

  7. Magdalena Beczkowska napisał(a):

    a można od razu użyć mąki kokosowej?

  8. Ania Klinkosz napisał(a):

    Muszę spróbować :-)

  9. kasia napisał(a):

    a jakieto mają być foremki???

  10. Kasia Czerwińska napisał(a):

    a jak wyglądają te foremki ?

  11. Wiesława Trela napisał(a):

    Kolejny świetny przepis- muszę wypróbować! ja już chyba zamieszkam w kuchni na zawsze

  12. Creative Decor napisał(a):

    wyglada bardzo apetycznie :)

  13. Majana napisał(a):

    Muszą być pyszne! A ja uwielbiam kokos :)

  14. Edyta Kosiak napisał(a):

    a skąd foremki :) ?

  15. Mahobu napisał(a):

    Zapisuję do wypróbowania :)

  16. Malwina Łączyńska napisał(a):

    Katarzyna Rykowska Monika Joanna Pierścińska bede piec!:)<3

  17. Natalia Ułanowska napisał(a):

    Są super:) JAk nie mam foremek tylko te do muffinków to da się??? A smażyc je mozna w oleju kokosywm jak paczki??

  18. Kobieta po 30 napisał(a):

    oooo…niedługo tłusty czwartek – będę testować :) super. Pozdrawiam 40 latkę ;)

  19. Patrycja Musiałkowska napisał(a):

    A jeśli nie mam żadnych foremek..? :)

  20. Sarenka IJa napisał(a):

    Zrobione… Wersja kulki. Córeczka zachwycona

    • Lawendowy Dom napisał(a):

      Wyszły genialne!!!! Całusy dla całej rodzinki!

    • Sarenka IJa napisał(a):

      Lawendowy Dom zastanawiam się tylko czy nie dałam za dużo mąki. Miałam mąkę kokosowa i dałam tyle ile pisałas wiorkow. Fajnie się robiło kulki, ale gdybym miała wkładać do foremek od Muffinek to byłoby ciężko. Mam jeszcze pytanie z innej beczki, jaki chleb bezglutenowy polecasz, żeby smakował dziecku? Żeby nie był zbity i bez dużej ilości ziaren.

  21. Agnieszka Nowakowska napisał(a):

    A czy olej kokosowy można zastąpić rzepakowym?

  22. Dominika Siennicka napisał(a):

    Jaaaa mam na nie smaka

  23. Zuza Jankiewicz napisał(a):

    Czy zamiast miodu można dać ksylitol? :)

  24. Magazyn Kuchenny napisał(a):

    O tak! Kokos i czekolada <3

  25. Agnieszka Paździurek napisał(a):

    Przemawia przeć Ciebie Geniusz, moja droga

  26. Natalia Ułanowska napisał(a):

    Zuza Jankiewicz musi być płynne więcej oleju i ksylitol ;-) ja dałam syrop daktylowy ;-)

  27. Katarzyna Sikora napisał(a):

    Rewelacja!:-) zrobiłam dzisiaj i jestem pod ogromnym wrażeniem:-) są pyszne i robiłam w foremkach do muffinek, także w niczym to nie przeszkadza:-) bomba!:-) poxdrawiam:-)

  28. Ewa Pater napisał(a):

    Ok bede robic w wersji kulek jutro:)

  29. Patrycja Musiałkowska napisał(a):

    Skusiłam się i ja :) smaczności

  30. Beata Wierzbicka napisał(a):

    A ja nie lubię kokosu:-(

  31. Kasia Pokszan napisał(a):

    Super przepis, dziekuje, choc wydaje mi sie ze mozna zmniejszyc znacznie ilosc miodu – bardzo sa slodkie od maki kokosowej i oleju

  32. Ewa Pater napisał(a):

    My bez czekolody… Pycha…

  33. Joanna KS napisał(a):

    Beata Lipov dzięki Ci kochana za ten przepis!! :) :* w sam raz na mój tłusty czwartek :)

  34. ewelina napisał(a):

    80 ml oleju już roztopionego?

  35. Ranczo Od Nowa napisał(a):

    Jestem uratowana!! Też będę miała tłusty czwartek! :D

  36. KAMA napisał(a):

    Witam, czy można zastąpić czymś jajka ? Bardzo proszę o pomocną dłoń .

  37. Ewa napisał(a):

    Kupiłam dziś bg od bg firmy… Ohyda i paskudztwo, więc jutro z ochotą zabieramy sie z Kudłatą do pieczenia (moja cudowna dwulatka kocha pomagać w kuchni). I będziemy mieć bg pączki! 😊 pozdrawiam i dziękuję za kolejny bg przepis

  38. Marta Duda napisał(a):

    a jakby tak zamienić miód na ksylitol? jak wyglądałaby proporcja?

  39. Joanna KS napisał(a):

    Bardzo smaczne! Beata smakują całej rodzinie :) A robi się je baaardzo szybko! :)

  40. goniurka napisał(a):

    Witam,
    czy dla ułatwienia można zapytać ile łyżek oleju wziąć do rozpuszczenia żeby było 80 ml? pozdrawiam

  41. Magdalena Dorosz napisał(a):

    Dziewczyny, właśnie robię ale nie wiem jakim cudem z oleju i płynnego miodu ma mi wyjść biała puszysta masa ????? u mnie to jet brązowa breja…

  42. Beata napisał(a):

    Niestety u mnie też breja…piekę. Zobaczymy co wyjdzie.
    Rownież czekam na odpowiedź jak ubić tą puszystą masę…

  43. Beata napisał(a):

    Niestety u mnie też breja…piekę. Zobaczymy co wyjdzie.
    Rownież czekam na odpowiedź jak ubić tą puszystą masę…

  44. Beata napisał(a):

    Nie wyszły, strata czasu i pieniędzy :-(

    • lawendowy_dom napisał(a):

      Droga Beato, rzeczywiście szkoda, że Ci nie wyszły. Przepis sprawdzony i prosty, mam nadzieję, że następnym razem się uda. Pozdrawiam serdecznie :)

  45. Michał napisał(a):

    Można miód dodać po upieczeniu pączków? W temperaturze powyżej 40 stopni traci swoje właściwości

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *