Bezglutenowy mazurek migdałowy

24 marca 2016, 12:29 | baby, mazurki i inne słodkości Bezglutenowe Ciasta i ciasteczka Kuchnia Święta Wegetariańskie Wielkanoc | 19
Bezglutenowy mazurek migdałowy

Ten bardzo prosty mazurek migdałowy ucieszy wszystkich wielbicieli słodkości, a jego wyjątkowym smakiem będą się mogły cieszyć także osoby unikające glutenu. Ciasto upiekłam z masy przypominającej w smaku i składzie domowy marcepan, a pyszną masę czekoladową wzbogaciłam prażonym sezamem i masłem orzechowym. Do pieczenia użyłam kwadratowej formy z ruchomym dnem, dzięki czemu nie musiałam się martwić, czy po upieczeniu uda mi się wyjąć mazurka bez szwanku. Gotowy deser należy przechowywać w lodówce. Dobrze schłodzony porcjuje się bez problemu. Smacznego :)

bezglutenowy-mazurek-migdalowy-przepis_03

bezglutenowy-mazurek-migdalowy-przepis_04

bezglutenowy-mazurek-migdalowy-przepis_07

Bezglutenowy mazurek migdałowy

na kwadratową formę o boku 20 cm

ciasto:

200 g obranych i zmielonych na mąkę migdałów

¼ łyżeczki sody

2 łyżki miodu (można zastąpić syropem z agawy lub syropem klonowym)

2 łyżki oleju kokosowego

dodatkowo łyżka oleju do wysmarowania formy

nadzienie:

300 ml gęstego mleka kokosowego z puszki

4 łyżki gorzkiego kakao

4 łyżki oleju kokosowego

5 łyżek sezamu

3 łyżki miodu (można zastąpić syropem z agawy lub syropem klonowym)

3 łyżki masła orzechowego

do dekoracji:

płatki migdałowe

migdały w miodzie

kakao

  1. Piekarnik rozgrzać do 180 st.C. Formę wysmarować olejem.
  2. Zmiksować mąkę migdałową z sodą, miodem, olejem kokosowym i 2-3 łyżkami zimnej wody.
  3. Powstałe ciasto zagnieść, uformować w kulkę, owinąć folią spożywczą i włożyć na pół godziny do lodówki. Następnie wylepić nim foremkę i wstawić, nakłuć dno widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika.
  4. Piec ok. 15 minut, aż ciasto się przyrumieni. Wyjąć, odstawić do ostygnięcia, a następnie delikatnie wyjąć z formy.
  5. Sezam podprażyć na suchej patelni, cały czas mieszając. Trzeba przy tym uważać, żeby go nie przypalić, bo będzie gorzki.
  6. Gorące ziarno zmielić w blenderze na proszek. Następnie dodać łyżkę miodu jeszcze chwilę miksować.
  7. Do powstałej masy dodać mleko kokosowe, kakao, olej kokosowy, pozostały miód i masło orzechowe. Zmiksować całość do uzyskania gładkiej masy.
  8. Przełożyć na upieczony i wystudzony spód, równomiernie rozprowadzić i wstawić do zamrażalnika na 40 minut. Po tym czasie masa zgęstnieje, a mazurek będzie się ładnie kroić. Gotowy mazurek można przechowywać w lodówce do 4 dni. Przed podaniem posypać go kakao, płatkami i udekorować migdałami w miodzie.

 

bezglutenowy-mazurek-migdalowy-przepis_05

bezglutenowy-mazurek-migdalowy-przepis_02

 

Beata Lipov

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

19 odpowiedzi na “Bezglutenowy mazurek migdałowy”

  1. Ania napisał(a):

    Pani Beato przepraszam że przy tym wpisie ale nie wiem czy do tak „starych przepisów jak ten:
    http://lawendowydom.com.pl/mazurek-cyganski-i-gotowanie-w-ddtvn/
    odczytuje Pani komentarze – zadałam tam pytanie i zaglądam po odpowiedź ale nie ma…
    pozdrawiam świątecznie

  2. Magda napisał(a):

    Mam pytanie, przepis mnie zachwycił, ale czy można czymś zastąpić masło orzechowe, nie przepadam za nim?

  3. Beata Wlodarczak napisał(a):

    śliczny i pewnie pyszny , jestem pełna podziwy za zapał i czas na te cuda

  4. Monika Olewnik napisał(a):

    Cudnie:) mam do kompletu mazurek bezglutenowy

  5. Jolanta Borowiak napisał(a):

    Pychota:)Beatko,pachnie mi z ekranu:)

  6. Wygląda zachęcająco

  7. Halina Daniluk napisał(a):

    Poproszę jeszcze przepis na mazuek figowy i najlepszy pomaranczowy. ..wesolych. Świąt ..

  8. Joanna Kurlapska napisał(a):

    Czy cukrzycy mogą coś takiego spożywać, oczywiście z umiarem? Szukam alternatywnego rozwiązania dla mojego chorego taty łasucha. Pozdrawiam

  9. Joanna Napieraj napisał(a):

    Dotka KM coś dla Cię

  10. Ewa napisał(a):

    Beatko mam pytanie cudny ten mazurek zakasam rekawy ale… czy migdaly maja byc surowe tzn nie nie prazone czyz prazonych tez mozna robic ?
    dziekuje

  11. AniaGotuje.pl napisał(a):

    Jaki ładny mazurek..

  12. Wioletta Makles napisał(a):

    Mój mazur wg Twojego przepisu :-)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *