Bezglutenowy mazurek migdałowy

2 marca 2016, 11:37 | baby, mazurki i inne słodkości Bezglutenowe Ciasta i ciasteczka Kuchnia Wielkanoc | 41
Bezglutenowy mazurek migdałowy

Cudownie delikatny bezglutenowy mazurek migdałowy o wyraźnej nucie naturalnej wanilii, to propozycja nie tylko dla osób unikających glutenu. Lekko ciągnący, lekko chrupiący, no i wygląda bardzo kusząco. Kto ma ochotę?

bezglutenowy-mazurek-migdalowy_2

Bezglutenowy mazurek migdałowy

ciasto:

120g cukru
120g masła
3 żółtka
240g mielonych migdałów
skórka otarta z jednej cytryny
polewa:
4 żółtka
150g cukru pudru
laka wanilii

do dekoracji:

płatki migdałowe

  1. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę.
  2. Stopniowo dodać żółtka, a następnie mielone migdały. Dodać też skórkę z cytryny i ponownie wymieszać.
  3. Gotową masę przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i piec w temperaturze 180 st. C. przez 25 minut.
  4. W tym czasie przygotować polewę. Żółtka utrzeć z cukrem i ziarenkami wanilii na puszystą, jasną masę.
  5. Po 25 minutach pieczenia wyciągnąć ciasto z piekarnika, rozsmarować na wierzchu delikatnie masę żółtkową i piec jeszcze 6 minut, aż powierzchnia lekko się wysuszy.
  6. Tuż po wyjęciu z piekarnika posypać wierzch mazurka płatkami i zostawić do całkowitego wystygnięcia.

bezglutenowy-mazurek-migdalowy_3

bezglutenowy-mazurek-migdalowy

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

41 odpowiedzi na “Bezglutenowy mazurek migdałowy”

  1. Agata napisał(a):

    O matko jak on cudownie wygląda:)

  2. Majana napisał(a):

    Mniam, wygląda świetnie, lekko i smaczniutko :) . Podoba mi się.
    Pozdrawiam serdecznie Beatko.

  3. Marta napisał(a):

    Jak dobrze , że tu trafiłam :)
    zrobiłabym najchętniej wszystko od razu co tu się znajduje :)
    dziś mam zamiar zrobić rogaliki z marmoladą, które znalazłam u Pani :)
    Świetny blog:), pozdrawiam cieplutko!

  4. Dorota Urbańska napisał(a):

    Wygląda bardzo, bardzo… :-). Mogłabym prosić o wymiary blaszki, nie doszukałam się przy przepisie :-).

  5. Kamila Wojciechowska napisał(a):

    W zeszłym roku zrobiłam marchewkowy. W tym pewnie takk mój ulubiony, czyli kruchy spod nie-pszeniczny, a wierzch to dżem lub powidla (sliwka lub czarna porzeczka lub morela) i czekolada. Uwielbiam takie polaczenie. Do tego dekoracje z bakalii

  6. Anna Makowska napisał(a):

    U nas na pewno “obrzydliwie” slodki ale najpyszniejszy na swiecie kajmakowy. Z dzemem morelowym lub malinowym i duza iloscia bakalii :)

  7. Rabarbarowo.pl napisał(a):

    Rzeczywiście jest piękny! U mnie w domu nigdy nie było tradycji robienia mazurka. Ja robiłam może raz. W tym roku chyba to powtórzę :)

  8. Kasia Zarzycka-Moska napisał(a):

    Z mazurkiem mam w tym roku problem. Bo ma być bezglutenowo i bezmlecznie i bezorzechowo. A mój ulubiony ostatnio mazurek ma masę z mascarpone i powideł z płatków róży.

  9. Magazyn Kuchenny napisał(a):

    Takie najprostsze,ale z super pysznych składników lubię najbardziej <3

  10. "Sielskie Klimaty" napisał(a):

    Wygląda super !!! też spróbuję :D

  11. Joanna napisał(a):

    Jakie cudowne widoki. Na pewno wypróbuję☺ Jakiej wielkości blaszkę Pani użyła?

  12. Jola La Ziemlanski napisał(a):

    Oj dobrze,ze przypominacie co chwile bo ja jeszcze calkiem nie mam glowy do swiatecznych pysznosci :D wczesniej podwojna osiemnastka ;) a potem bede myslec :D

  13. Monika napisał(a):

    Ooo, uwielbiam, to jest mój ukochany mazurek z koglem-moglem, ciasto z Disslowej nie? Lata temu wypatrzyłam go u Basi-makagigi i piekę niemal co roku, bajeczny jest, połączenie tego ciasta z polewą z kogla-mogla zasługuje na Nobla co najmniej, super, że go przypomniałaś :))) Jeszcze nie wiem, na jaki mazurek mam smaka w tym roku, ale ten zawsze :)))

  14. Kasia Kocur napisał(a):

    Kajmakowy-taaaaaki słodki :-)

  15. Jagoda napisał(a):

    Czy taka polewa z kogla – mogla będzie pasować do tradycyjnego ciasta na mazurka? Ile krócej wtedy piec sam spód? :)

  16. Sabina Bartosińska napisał(a):

    Na kruchym spodzie,napewno kajmakowymoże upiekę minitarty z masą czekoladową???

  17. Ola napisał(a):

    Czy ktoś może kojarzy na jakim rozmiarze blaszki powinno się go robić? Mam straszna ochotę na to ciacho, ale boję się, że źle dobiorę blaszkę i mi nie wyjdzie. :(

  18. Ewa napisał(a):

    Za pół godziny zabieram się za ten mazurek, ale nie widzę na jaka wielkość blachy jest ten przepis? Pomożecie? :)

  19. DoMinika Kret napisał(a):

    Właśnie zrobiłam spod i wyszedł baaaardzo tłusty czy tak powinno być ???

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *