Bezglutenowy piernik marchewkowy

23 listopada 2015, 14:54 | Bezglutenowe Boże Narodzenie Ciasta i ciasteczka Ciasta i ciasteczka świąteczne Kuchnia Świąteczne Święta Wegetariańskie | 39
Bezglutenowy piernik marchewkowy

W tym niebywale prostym i niesamowicie smacznym bezglutenowym pierniku marchewkowym użyłam drobno zmielonych orzechów laskowych zamiast mąki. Ciasto nie zawiera tłuszczu, za to jest niesamowicie aromatyczne dzięki szczodrej dawce przyprawy piernikowej. W wersji codziennej pomiń masę marcepanową i lukier. Dzięki temu uzyskasz zdrową, pełną odżywczych składników przekąskę. Na specjalne okazje ten skromny wypiek możne udekorować bardziej okazale, by stał się prawdziwą ozdobą świątecznego stołu.

bezglutenowy-piernik-marchewkowy-przepis_01

bezglutenowy-piernik-marchewkowy-przepis_03

bezglutenowy-piernik-marchewkowy-przepis_05

Bezglutenowy piernik marchewkowy

250 g łuskanych orzechów laskowych

300 g marchewki

2 łyżki przyprawy piernikowej (bezglutenowej)

4 łyżki mąki gryczanej

łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego)

4 jajka

100 g cukru Muscovado (można zastąpić ksylitolem)

skórka otarta z 1 cytryny

sok z połowy cytryny

szczypta soli

do dekoracji i przełożenia:

300 g masy marcepanowej

lukier plastyczny (przepis tu)

  1. Formę tortową o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 st. C.
  2. Orzechy zmielić. Ja robię to za pomocą blendera, można użyć młynka do kawy lub młynka do orzechów.
  3. Marchewkę obrać, zetrzeć na tarce o małych oczkach.
  4. Mąkę gryczaną wymieszać z proszkiem do pieczenia i przyprawą piernikową.
  5. Połączyć orzechy, marchew i mąkę z przyprawami.
  6. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem.
  7. Dodać skórkę i sok z cytryny i jeszcze chwilę ubijać.
  8. Masę żółtkową dodać do miski z marchewką i pozostałymi składnikami, Wymieszać.
  9. Ubić pianę z białek ze szczyptą soli na sztywną pianę.
  10. Dodać stopniowo do ciasta i delikatnie wmieszać.
  11. Przełożyć do tortownicy, wstawić do piekarnika i piec ok. 45 minut.
  12. Upieczone i lekko przestudzone ciasto wyjąć na kratkę do ostygnięcia.
  13. Dekoracja. Gotowe ciasto przekroić na pół.
  14. Masę marcepanową rozwałkować na krążek o średnicy 20 cm. Najlepiej zrobić to wkładając marcepan między dwa arkusze papieru do pieczenia.
  15. Jeden krążek położyć na cieście, przykryć drugim kawałkiem, lekko docisnąć.
  16. Wierzch przykryć drugim krążkiem marcepana.
  17. Na wierzch położyć krążek lukru plastycznego. Udekorować np. gałązkami rozmarynu.

bezglutenowy-piernik-marchewkowy-przepis_14

bezglutenowy-piernik-marchewkowy-przepis_09

bezglutenowy-piernik-marchewkowy-przepis_12

 

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

39 odpowiedzi na “Bezglutenowy piernik marchewkowy”

  1. Anna Bajer napisał(a):

    Hmmmm… muszę zrobić!!! :)

  2. Aleksandra Klimek napisał(a):

    Na pewno spróbuję!! :)

  3. Syl Ada napisał(a):

    Karolina Adamczyk-Rzeźnik cos dla Ciebie

  4. Beata Wlodarczak napisał(a):

    super tylko kaloryczny pewnie

  5. Anna napisał(a):

    o rany, jak piękne zdjecia :))
    a przepis już zapisuję :))
    pozdrawiam serdecznie

  6. Anna Maciuszek napisał(a):

    niezwykle, niezwykle apetycznie wyglada :))

  7. Hania Kaflik napisał(a):

    Agata Wyszomirska obczaj

  8. Natalia Jankowska napisał(a):

    Joanna – ciasto idealne na święta :)

  9. Elżbieta Rudzka napisał(a):

    Ojjjj…wygląda bardzo bardzo zachęcająco. A orzechy włoskie nadadzą się?

  10. karolina napisał(a):

    A co można dodać zamiast orzechów?

  11. Małgorzata Bałys napisał(a):

    Cudnie wygląda, dziękuję Ci za pomysł :)

  12. Małgorzata Stosio napisał(a):

    Ciekawe czy gdyby zamiast masy marcepanowej do przełożenia dać np. powidła śliwkowe albo krem czekoladowy domowej roboty czy by smakowało? Jak myślicie co by się mogło dobrze skomponować z piernikowo-orzechową marchewką?

  13. Majana napisał(a):

    Piękny piernik i pyszny! Uwielbiam wszystkie pierniki. Cudowne,klimatyczne zdjęcia Beatko.
    Uściski :*

  14. Gosia Stanikowska napisał(a):

    Przepięknie się prezentuje

  15. Beata Chapińska napisał(a):

    brzmi doskonale, wygląda mega apetycznie :) trzeba wypróbować!

  16. Jola Kleczkowska napisał(a):

    Bardzo swiateczne ubranko, wyglada mega mega cudnie, jezyka w gebie zabraklo

  17. Marta Z-ska napisał(a):

    O mamusiua ja uwielbiam pierniki! Wlasnie jutro miałam w planie zrobic jaglany… Ale zrobie go innym razemjutro bedzie Teojego przepisu ❤️

  18. Alicja PS napisał(a):

    uuuu! Wygląda bajecznie!

  19. Ola W-r napisał(a):

    Wygląda smakowicie :-)

  20. Lily napisał(a):

    Piękne zdjęcia – ciasto wygląda zjawiskowo! A co to za czerwone kuleczki w dekoracji? Dodają świątecznego klimatu :)

  21. Kasia napisał(a):

    Zrobiłam ostatnio twój cudowny piernik, ale wyszedł mi zbity i mokry. Gdzie mogłam zrobić bląd???

    • lawendowy_dom napisał(a):

      Kasiu, trudno mi powiedzieć. Może nie wystygł dobrze przed pokrojeniem? Może czegoś dałaś za dużo lub za mało? Strzelam w ciemno. Mój jak widzisz na zdjęciach ma konsystencję idealną, a jak go zrobiłam, dokładnie opisałam. Mam nadzieję, że kolejny raz się uda :)

  22. […] osób na diecie bezglutenowej polecam także pierniczki, piernik jaglany i piernik marchewkowy z marcepanem. Smacznego […]

  23. Kasia napisał(a):

    Właśnie piernik stygnie. Nie mogę się doczekać aż go skosztuję :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *