Biszkopt szwedzki. Przepis dla niecierpliwych

12 czerwca 2013, 07:08 | Ciasta i ciasteczka Kuchnia Wegetariańskie | 17
Biszkopt szwedzki. Przepis dla niecierpliwych

biszkopt szwedzkiPropozycja dla tych, którzy nie lubią porażek w kuchni. Spodoba się także niecierpliwym kucharzom, których odstrasza proces przygotowania biszkoptu tradycyjnego. Ten nie opada, ciasto przygotowuje się błyskawicznie i nie potrzeba do tego sterty misek.

biszkopt

biszkopt_2

Biszkopt szwedzki (Sockerkaka)

(na formę z kominkiem o średnicy 23 cm)

Na przepis natknęłam się na blogu Barbara Maria w kuchni.

4 jajka

400 g cukru

200 ml cieplej wody

400 g mąki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

do przełożenia:

bita śmietana

truskawki

1 łyżka cukru

skórka otarta z połowy cytryny

kilka listków świeżej mięty

do formy:

masło

tarta bułka

  1. Formę o średnicy 23 cm z kominkiem wysmarować masłem i wysypać tartą bułką.
  2. Piekarnik nastawić na 180 st.C.
  3. Jajka ubić z cukrem do białości, dodać wodę, wymieszać.
  4. Mąkę połączyć z proszkiem, przesiać do miski, ponownie wymieszać.
  5. Ciasto przelać do przygotowanej formy i wstawić do piekarnika. Piec ok. 45 minut.
  6. Przed końcem pieczenia sprawdzić ciasto patyczkiem.
  7. Pozostawić w piekarniku 5 minut, następnie położyć na kratce do góry dnem i pozostawić do ostygnięcia.
  8. Przed podaniem truskawki pokroić, zasypać cukrem, dodać skórkę z cytryny i posiekane listki mięty.
  9. Śmietanę ubić na sztywno.
  10. Biszkopt przekroić na pół, przełożyć truskawkami i śmietaną. Smacznego!

biszkopt szwedzki_2

 

 

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

17 odpowiedzi na “Biszkopt szwedzki. Przepis dla niecierpliwych”

  1. Ulcik napisał(a):

    mniam, cudowny

  2. Joanna KS napisał(a):

    wygląda pysznie!

  3. Barbara Maria napisał(a):

    Bardzo mi miło, że spróbowałaś upiec biszkopt według mojego przepisu :) Pozdrawiam Barbara Maria z bloga http://barbaramariawkuchni.blogspot.com/

  4. Katarzyna Prusinowska napisał(a):

    uroczo i słodko tu u ciebie pozdrawiam i zapraszam http://slodkoipieprznie.blogspot.com/

  5. Małgorzata Ordziniak napisał(a):

    Ostatnio praktycznie taki sam przepis uskuteczniałam z książki Nigelli L.

    Tylko nie wyrósł mi aż taki wysoki….

  6. Mariola Jagiełło - Czaja napisał(a):

    Biszkopt pierwsza klasa :) A w Twojej wadze to się normalnie zakochałam :)

  7. adabellqa napisał(a):

    Ciekawy przepis!czy biszkopt jest raczej suchy?

    zapraszam do mnie :)
    https://www.facebook.com/Adabellqa

  8. Angelika Szostak napisał(a):

    Jak na tak szybkie ciasto wygląda bardzo elegancko i smacznie;)

  9. Majana napisał(a):

    No rewelacja Beatko! Biszkopt wygląda przepysznie!
    A Ty ślicznie.:)
    Pozdrawiam.

  10. […] Przepis na doskonały biszkopt dla początkujących znajdziecie także tutaj. […]

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *