Błyskawiczna papryka faszerowana.

17 września 2015, 12:21 | Bezglutenowe Dania główne Kuchnia Wegetariańskie | 22
Błyskawiczna papryka faszerowana.

Papryka ramiro to odmiana bardzo popularna w krajach południowych. Podłużny kształt aż się prosi o opiekanie, czy faszerowanie. Nieśmiało pojawia się tu i tam na lokalnych bazarkach, tak też było i dziś w Falenicy – 5 zł za kilogram i tyle paprykowej radości. Niewiele myśląc umyłam 12 strąków, przekroiłam ja wzdłuż i napełniłam prostym farszem. Na obiad będzie w sam raz :)

papryka faszerowana_3

papryka-faszerowana_4

Błyskawiczna papryka faszerowana

12 strąków papryki ramiro (lub innej odmiany)

300 g owczej fety

4 jajka

1 duża cebula

ząbek czosnku

łyżka słodkiej sproszkowanej papryki

3 pomidory

sól

olej

  1. Paprykę umyć, przekroić wzdłuż, oczyścić z nasion.
  2. Piekarnik rozgrzać do 200 st.C.
  3. Fetę pokruszyć, dodać jajka, wymieszać.
  4. Cebulę drobno posiekać, zeszklić na oleju. Doprawić solą, papryką w proszku.
  5. Lekko przestudzoną cebulę połączyć z masą serową. wymieszać.
  6. Powstałym farszem nadziewać połówki papryk i układać na blasze do pieczenia.
  7. Pomidory pokroić w plasterki, poukładać na farszu. Całość skropić olejem.
  8. Na dno blachy wylać pół szklanki wody.
  9. Wstawić do piekarnika i piec ok. 30 minut, aż wierzch się lekko przyrumieni.
  10. Podawać w towarzystwie sosu z świeżych pomidorów lub naturalnego gęstego jogurtu.

 

faszerowana-papryka_5

papryka-faszerowana_2

 

papryka-faszerowana

faszerowana-papryka_6

 

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

22 odpowiedzi na “Błyskawiczna papryka faszerowana.”

  1. Katarzyna Kornicka napisał(a):

    te jajka do sera to gotowane na twardo czy surowe?

  2. Agnieszka Witczak napisał(a):

    A paprykę położyć na wodzie czy pod spodem jako kąpiel wodna?

  3. Aleksandra Klimek napisał(a):

    musi być smaczne!! do wypróbowania :)

  4. Magazyn Kuchenny napisał(a):

    Kocham faszerowane papryki we wszelkiej postaci i sobie też jakieś nafaszeruję :-)

  5. "Sielskie Klimaty" napisał(a):

    Tak (Y) apetyczne kolorki :D

  6. Ania A-k napisał(a):

    mmmm ….. jutro robię !!!! :)

  7. Sara Eisner napisał(a):

    MNIAM !!!!!!!!!!!!

  8. Franka napisał(a):

    Beatko! Pycha! Skorzystałam z Twojego przepisu i dzisiaj jedliśmy na obiadek. Użyłam innej, żółtej papryki – super danie jak zresztą wszystkie u Ciebie. Dziękuję.

  9. Joanna Malczewska napisał(a):

    Już nawet u mnie pachnie!!!!!! Trzeba zrobić, nie ma rady :)

  10. Mariola Orlow napisał(a):

    Z papryki zrobiłam pyszny gęsty sos – salsa

  11. Gosia Kozak napisał(a):

    Czuszki i kiseno mleko? Właśnie dzisiaj jadlam :) w bułgarskim domu na ogrodzie smakują najlepiej !

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *