Błyskawiczne ciasto z rabarbarem na oleju

1 maja 2016, 14:30 | Ciasta i ciasteczka Kuchnia Wegetariańskie | 52
Błyskawiczne ciasto z rabarbarem na oleju

Przepis jest genialnie prosty, a ciasto upieczone na oleju jest nie tylko błyskawiczne do wykonania, ale też super smaczne. Możesz je upiec z rabarbarem, truskawkami, malinami, śliwkami, morelami, jagodami, wiśniami, brzoskwiniami i czym tam Ci tylko przyjdzie do głowy. Po prostu masz tu sprawdzoną bazę i masę możliwości, które możesz wykorzystać według własnego uznania. Całe przygotowanie nie zajmuje więcej niż 10 minut i mówię to zupełnie serio. W dodatku niewiele trzeba, by to ciasto ukręcić – składniki są elementarne i właściwie prawie zawsze znajdą się w kuchni. Więc jeśli zwalą Ci się na herbatkę niezapowiedziani goście to znikasz w kuchni na chwilę, wrzucasz blaszkę do piekarnika, i czekasz, aż dom wypełni się niewyobrażalnie przyjemnymkil zapachem świeżo upieczonego ciasta z owocami.

ciasto-z-rabarbarem-na-oleju04

ciasto-z-rabarbarem-na-oleju05

ciasto-z-rabarbarem-na-oleju07

Błyskawiczne ciasto z rabarbarem na oleju

na blaszkę 20×40 cm

8 jajek

1 ½ szklanki cukru

opakowanie cukru waniliowego

3 szklanki mąki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

szklanka oleju

dodatkowo:

rabarbar (ok. 8 gałązek) i kilka truskawek lub inne dowolne owoce

  1. Rozgrzać piekarnik do 190 st.C.
  2. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
  3. Rabarbar i truskawki umyć i pokroić.
  4. Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym do białości.
  5. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
  6. Zmniejszyć obroty miksera i stopniowo wsypać mąkę z proszkiem.
  7. Nie przerywając miksowania, wlać olej i miksować jeszcze chwilę, aż składniki się połączą.
  8. Wylać masę do przygotowanej formy, na wierzchu ułożyć rabarbar i pokrojone w plasterki truskawki.
  9. Wstawić blaszkę do piekarnika i piec ok. 35 minut lub do momentu, aż ciasto z wierzchu się ładnie przyrumieni. Gotowe!

ciasto-z-rabarbarem-na-oleju03

ciasto-z-rabarbarem-na-oleju02

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

52 odpowiedzi na “Błyskawiczne ciasto z rabarbarem na oleju”

  1. Ania Luke Pasternak napisał(a):

    Taak:) to ciasto potrafie zrobic

  2. Bozena Stroka napisał(a):

    Twoje sukienki powodują, że mam ochotę wyskoczyć z dzinsow;-) Trochę off topic

  3. Polska Zupa napisał(a):

    U mnie w piekarniku siedzi biszkopt z rabarbarem i bezą :)

  4. Ballycrochet napisał(a):

    u mnie gorace crumble z galka lodow waniliowych. Robi sie wlasciwie samo wiec jest idealne na majowkowe lenistwo i pierwszy dzien lata. Tak, bo u mnie dzis pierwszy dzien lata jest chociaz pogoda moze na to nie wskazuje :)

  5. Elzbieta Kizior-Drozdz napisał(a):

    U mnie…z malinami <3 Pozdrawiam !!!

  6. Codzienne Cukierki napisał(a):

    Wygląda pysznie ;-) Uwielbiam Wasze zdjęcia, mam wrażenie, że patrzycie stale przez różowe okulary. Chciałabym żeby było więcej takich ludzi na świecie :-)

  7. ula napisał(a):

    o rany 8 jajek, znam podobne ciasto na oleju bez takiej ilości jaj i jest tez łatwe i pyszne

  8. Neringa K-l napisał(a):

    U mnie takie sami ciasto tylko bez truskawek ale za to z platkami migdalow, pycha!

  9. Gosia Rynkowska napisał(a):

    Mniam.Otoczylsm sie surfiniami,werbena…I czuje sie cool.P.Beatko,czy werbena sprawdza sie w skrzynce drewnianej dosc duzej i zwisajacymi liscmi?Bedzie widoczna?<3

  10. Beata Wlodarczak napisał(a):

    u mnie ciasto na maślance z rabarbarem z własnej działki

  11. Ewa Skórzak napisał(a):

    Na oleju ale i z jogurtem i owocami to jedno z moich ulubionych.

  12. Marta Kwiatkowska napisał(a):

    Ja dzisiaj z córką kręciłam i o 6.30 rano wstawiłam do piekarnika ciasto z rabarbarem, paluszki lizać

  13. Magda Skrzypczak napisał(a):

    Pyyycha! Zrobilam z kruszonka migdalowa bo mialam pozostalosc w zamrazalniku :) z polowy skladnikow na blache 20×20 :) a i musialam awaryjnie zrobic pol na pol maka zwykla i ryzowa ;) wyszlo bardzo dobre !

  14. Amelia napisał(a):

    Przepiękna patera *.*
    Kocham takie szybkie przepisy, a ciasto upiekę w weekend, zamienię tylko cukier na ksylitol, mąkę pszenną dam pół na pół z razową i użyję olej kokosowy.

  15. Zuzanna Klonowska napisał(a):

    co to za sukienka? Gdzie moge taka nabyc? :D

  16. Kirke86 napisał(a):

    Rewelacyjny przepis :) Szybki i prosty, a ciasto wyszło przepyszne. Robiłam z rabarbarem, z połowy ilości na blaszkę 21 x 26 cm, ale już żałuję, bo znika z prędkością światła :) Dodaję do ulubionych przepisów :) Dziękuję i pozdrawiam PS Zgadzam się z poprzedniczkami sukienka jest bajeczna :)

  17. Aleksandra Klimek napisał(a):

    Dobrze że weekend już za dwa dni ;-) będzie okazja spróbować :-D

  18. Joanna Malczewska napisał(a):

    U nas tez było rabarbarowe na oleju we wtorek i zniknęło w mig :)

  19. Dorota Klak napisał(a):

    Zdradź mi proszę sekret jak po tych wszystkich pysznych słodkościach, które pieczesz można mieć tak świetną figurę jak Twoja!

  20. Grażyna Suchodolska napisał(a):

    Ja po wekchendzie w Holandii robię tetoks;)

  21. Katarzyna Szymborska napisał(a):

    Właśnie dzisiaj takie upiekłam. :) Faktycznie znika szybko ;)

  22. Magdalena Deberny napisał(a):

    Mniam aż bym zjadła!!

  23. Izabela Sosnowska napisał(a):

    Napisałaś, że jajka utrzeć z cukrem do białości. Nie miało być ubić?

  24. Fififo napisał(a):

    Uwielbiam rabarbar, ja postawiłam na tartę :)

  25. Kat napisał(a):

    Dziękuję Ci za ten przepis. Przypomina on niemal w identycznym stopniu przepis mojej ukochanej Babci, który sama wymyśliła. Mam listę składników, ale sposób łączenia składników i temperatura pieczenia przepadły. Proporcje u Ciebie ciut się różnią, ale smak jest w 99% ten sam. Dziękuję Ci za przywołanie wspomnień. Piekę znów za parę dni, mam nadzieję, że tym razem zostanie coś do zdjęcia!

  26. Ania Dzierzega napisał(a):

    Ciasto wyszło cudowne! Truskawki dodają koloru! Miałam okrągła formę więc mam torcik owocowy;) dziękuję za przepis i pozdrawiam serdecznie!

  27. mlodamama napisał(a):

    Mega pyszne ale, nie obylo sie bez problemow. Nie wiem czy to moje antyzdolnosci czy piekarnik ale po 35 minitach bylo rzadkie… Pieklam az 75 minut ale waaarto ^^

  28. Mela Brocka napisał(a):

    Upiekłam ! Pychota !

  29. Mela Brocka napisał(a):

    W środku wygląda właśnie tak .
    Świetny przepis ! Ciacho pychota !

  30. Asia napisał(a):

    Witam

    czy ciasto smakuje równie dobrze na drugi dzień po upieczeniu czy lepiej jeść je tego samego dnia?
    Pozdrawiam

  31. Daria napisał(a):

    Wychodzi super! I chyba nie da się zepsuć ;) dodałam 6jajek i „kilka żółtek” zostały w miseczce od czasu pieczenia sernika. Do tego piekłam dwa ciasta na raz i co chwile wyjmowałam z piekarnika i przekładałam a i tak jest PYSZNE! Dziekuję

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *