Błyskawiczne kulki owsiane

21 kwietnia 2015, 09:39 | Ciasta i ciasteczka Kuchnia Wegetariańskie | 3
Błyskawiczne kulki owsiane

Trudno uwierzyć, że wystarczą platki owsiane, kefir i kilka dodatków według uznania, by powstała zdrowa przekąska dla całej rodziny. Możecie zmieniać smak według upodobania. Sprawdzi się posiekana grubo gorzka czekolada, migdały, skórka pomarańczowa, sezam i inne nasiona. Możliwości jest wiele, a baza jedna. Życzę udanych eksperymentów.

kulki owsiane_2Błyskawiczne kulki owsiane

200 g płatków owsianych

50 g otrębów osianych

2 łyżki ksylitolu

50 g jagód goji

50 g obranych i posiekanych pistacji

1 łyżeczka mielonego cynamonu

½ łyżeczki mielonego imbiru

150 ml kefiru

jagody goji

Do miski wsypać suche składniki, dodać kefir, wymieszać i odstawić na 10 minut. Masa powinna stać się kleista i łatwa do formowania. Jeśli jest za sucha, dodać odrobinę kefiru, jeśli wydaje się rzadka, należy dosypać otrębów. W tym czasie nagrzać piekarnik do 190 st.C i wyłożyć blachę papierem do pieczenia. Z masy owsianej formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać je na blasze. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut.

kulki owsiane

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

3 odpowiedzi na “Błyskawiczne kulki owsiane”

  1. Dessideria napisał(a):

    ajjj uwielbiam owsiane ciasteczka, więc i takie kulki na pewno mi zasmakują :) Szybkie, łatwe i wyglądają smakowicie…

  2. Muszka napisał(a):

    Będę próbować:) lubię zdrowe słodycze. Pozdrawiam ciepło.

  3. […] Po drugie kulki. Błyskawiczne kulki owsiane słodzone ksylitolem (o nim napiszę niebawem) są doskonałą propozycją zdrowej przekąski, którą polecam osobom dbającym o zdrową, zbilansowaną dietę. Przepis tu. […]

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *