Błyskawiczne spaghetti z cukinią i orzechowym pesto

2 września 2015, 10:00 | Dania główne Kuchnia Wegetariańskie | 23
Błyskawiczne spaghetti z cukinią i orzechowym pesto

makaron-z-cukinia-i-kozim-serem_2

Prostota w najlepszym wydaniu. Delikatnie przesmażone spaghetti z cukinii podane z doskonałej jakości tradycyjnym, świeżym spaghetti. A do tego magiczny dodatek, które czyni to proste danie czymś wyjątkowym – pesto z orzechów laskowych i natki pietruszki. Pycha!

Błyskawiczne spaghetti z cukinią i orzechowym pesto

250 g świeżego makaronu spaghetti

2 cuknie (użyłam żółtej i zielonej)

ząbek czosnku

sól

pieprz

2 łyżki oleju

200 g sera koziego pleniowego

pesto:

pęczek natki pietruszki

garść świeżej bazylii

50 g orzechów laskowych

ząbek czosnku

sok z połowy cytryny

2 łyżki oleju słonecznikowego

sól

  1. Zaczynamy od pesto. Natkę pietruszki i bazylię umyć, dokładnie odsączyć i przełożyć do blendera.
  2. Dodać orzechy, czosnek, sok z cytryny, olej i sól do smaku. Zmiksować na pastę.
  3. Cukinię pokroić. Ja użyłam do tego specjalnej krajalnicy i otrzymałam cukiniowe spaghetti.
  4. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić rozgnieciony ząbek czosnku, a po chwili dodać cukinię.
  5. Smażyć ok. 2-3 minut, cały czas mieszając. Doprawić solą i pieprzem.
  6. Ugotować makaron. Połączyć spaghetti z cukinii z tradycyjnym, dodać pesto, dokładnie wymieszać.
  7. Ser pokroić w plasterki, ułożyć na ciepłej potrawie. Podawać od razu.

makaron-z-cukinia_3

makaron-z-cukinia-i-kozim-serem

 

 

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

23 odpowiedzi na “Błyskawiczne spaghetti z cukinią i orzechowym pesto”

  1. Edyta Sobolewska napisał(a):

    Bardzo lubię cukinię w każdej postaci a na filmik czekam bo ciekawa jestem

  2. Dee D. Dove napisał(a):

    a ja jestem ciekawa czego użyłaś do zrobienia spaghetti z cukini- bo cały czas zastanawiam się co kupić.. spiralizer do warzyw jest trochę kosztowny, natomiast nie wiem czy te nożyki pozwalają osiągnąć właściwy „spiralny” efekt. możesz coś polecić? z góry dziękuję :)

  3. Muszka napisał(a):

    Ale to pysznie wygląda :) ja dziś robiłam szybkie spaghetti
    Ugotować makaron spaghetti to odcedzonego i jeszcze gorącego makaronu dodać słoiczek pasty z suszonych pomidorów( ja kupuję w Biedronce ),3ząbki czosnku posiekane i pół puszki kukurydzy z puszki wymieszać i posypać żółtym serem . Obiad w dosłownie chwilkę . Kiedyś przepis znalazłam gdzieś na blogu:)

  4. Katarzyna Narojczyk napisał(a):

    Rzeczywiście błyskawiczne :)

  5. demirja napisał(a):

    a gdyby tak zamiast sera koziego wrzucić w to danie fetę?
    oraz zamiast orzechów laskowych pomieszać nieco włoskich i ewentualnie pistacji?

    … tak jakoś trudno u mnie na prowincji dostać ser kozi, a tegoroczne orzechy laskowe będą w prawdzie już za chwileczkę, jednak obecnie są jeszcze nieco zbyt wilgotne, a włoskich jeszcze nieco z ubiegłego sezonu mi zostało…

  6. Kasztelanka Ka napisał(a):

    Czy cała cukinia poszła w spaghetti?!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *