Błyskawiczne wegańskie batony czekoladowe z olejem kokosowym

5 marca 2016, 12:18 | Bezglutenowe Desery Kuchnia Przepisy Wegetariańskie | 35
Błyskawiczne wegańskie batony czekoladowe z olejem kokosowym

O oleju kokosowym napisano już wiele dobrego. Sprawdza się zarówno celach kosmetycznych, jak i kulinarnych. Mnie najbardziej interesują te jego właściwości, które wspomagają aktywny, zdrowy tryb życia i pomagają w zachowaniu szczupłej sylwetki. Olej kokosowy charakteryzuje się niezwykłą łatwością przyswajania przez organizm. Zawiera wyjątkową grupę tłuszczy, które nazywają się trójglicerydami średniołańcuchowymi. Te sprytne tłuszcze po dostaniu się do organizmu nie zamieniają się w tkankę tłuszczową, ale wykorzystywane są do produkcji energii. Czyli jesz i chudniesz, to mi się podoba! Na przykład takie pyszne i kuszące batony czekoladowe doskonale zaspokoją łaknienie na coś słodkiego. Wiadomo, jak z każdą rzeczą należy zachować umiar.

weganskie-batony-czekoladowe-z-olejem-kokosowym-przepis_01

weganskie-batony-czekoladowe-z-olejem-kokosowym-przepis_05

Błyskawiczne wegańskie batony czekoladowe

200 g oleju kokosowego

50 ml gęstego mleka kokosowego

4 łyżki niesłodzonego kakao

4 łyżki płynnego miodu, syropu z agawy, syropu klonowego lub innego słodzidła

łyżeczka ekstraktu waniliowego

4 łyżki jagody Goji

4 łyżki migdałów

szczypta soli

  1. Do szklanej miski przełożyć olej, dodać mleko kokosowe.
  2. Rozpuścić w kąpieli wodnej, aż składniki się połączą.
  3. Dodać kakao, miód i ekstrakt waniliowy. Dokładnie wymieszać.
  4. Migdały lekko podprażyć na suchej patelni.
  5. Wsypać do czekoladowej masy razem z jagodami Goji.
  6. Dodać sól, połączyć składniki i wylać masę na wyłożoną nieprzywierającym papierem lub matą silikonową formę.
  7. Schłodzić w lodówce ok. 2 godziny. Po schłodzeniu batony zachowują kształt i konsystencję i nie trzeba ich trzymać w lodówce. Przed podaniem pokroić na kawałki.

weganskie-batony-czekoladowe-z-olejem-kokosowym-przepis_02

weganskie-batony-czekoladowe-z-olejem-kokosowym-przepis_06

weganskie-batony-czekoladowe-z-olejem-kokosowym-przepis_04

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

35 odpowiedzi na “Błyskawiczne wegańskie batony czekoladowe z olejem kokosowym”

  1. Aneta Gwiner napisał(a):

    w sklepie Kuchnie Świata jest teraz promocja na naturalny olej kokosowy :)

  2. Swietlana Maszka napisał(a):

    Halina, wyzywam Cie :)

  3. Rabarbarowo.pl napisał(a):

    Uwielbiam <3 I uważam, że można jeść i chudnąć. Potrzebny jest tylko zdrowy rozsądek i planowanie posiłków :)

  4. Barbara Gie napisał(a):

    Olej kokosowy -moja miłość <3

  5. Dorota Nieradka napisał(a):

    Można używać też do demakijażu
    A batoniki wygladaja smakowicie będę miała zajęcie na wieczór

  6. Dorota Nieradka napisał(a):

    Czym mogę zastąpić jagody goji?
    Sorki -ale nie należą do moich ulubionych

  7. Dorota K-ska napisał(a):

    Ja używam jeszcze jako odżywkę do włosów gdy zrobi mi się łupież, z solą peeling no i z soda oczyszczona jako pasta do zębów (tylko to trochę brudzi szczoteczkę) a batoniki muszę spróbować. Ostatnio robię bombonierki z oleju kokosowego tez pycha :-)

  8. Dorota K-ska napisał(a):

    Podstawa to olej kokosowy kakao i miód ja – proporcje myślę że każdy sobie sam dobrać może wg smaku a ostatnio dodaje jeszcze mleko w proszku. Do środka może być migdal albo kokos albo co nam wyobraźnia podpowie :-) całość dajemy do lodówki albo zamrażarki :-) jedyny minus to taki ze się topia w rękach no ale to cena za brak dodatkow

    • Iza Rynkowska napisał(a):

      Topliwość można zmniejszyć dodając masło kakaowe tj. 1:1 z olejem kokosowym. Olej topi się w ok.25 st.C, mieszanka z masłem kakaowym w ok. 35 st.C.

  9. Agnieszka Klimek napisał(a):

    200 g oleju to na łyżki ile mniej więcej?

  10. Joanna -Mama w Centrum napisał(a):

    Błyskawicznie zrobiłam :) Juz pół foremki wyżarta :)

  11. Dorota K-ska napisał(a):

    A gdzie można kupić masło kakaowe? I olejek miętowy do pasty ?

  12. Katarzyna Kaca napisał(a):

    Bede musiala koniecznie sprobowac. A jakiego oleju uzywasz? Tego rafinowanego czy nie?

  13. Agnieszka Tarnawska napisał(a):

    hmmmm fajna sprawa ty chyba non stop coś tworzysz w kuchni …. ja nie lubię dla mnie to konieczność ………….. nie wiem jak to można polubić masz jakiś na to przepis?

  14. Katrin Polinska napisał(a):

    …olej kokosowy-jest tez swietnym kosmetykiem-do wlosow(maseczka na cieplo-3h) i do ciala -nie wywoluje alergii,na lekko wilgotna skore po kapieli-o,5kg pojemnik wystarcza na kilka m-cy ;-)

  15. z pewnością wypróbujemy przepis, wygląda znakomicie ! :)

  16. Ewa napisał(a):

    Mi sie wytracila biala warstwa oleju na gorze. Źle wymieszane? Czy za szybko do lodowki?

  17. Paulina napisał(a):

    Mnie też wytrąciła się warstwa oleju. Wyglądają super, ale nie przemowily do mnie. Musiałabym to sama zjesc, bo jeszcze dzieci u mnie brak. A kiedy zjadlam wiecej niż małą kostkę to mnie zemdliło:( chyba ilość oleju nie dla mnie..

  18. naleśniki przepis napisał(a):

    Mniam, wyglądają pysznie :)

  19. paosia napisał(a):

    Witam,
    czekolada wyszła przepysznie, jednak nie zastygła całkiem, pomimo trzymania jej w zamrażalniku,
    co może być przyczyną??
    Po przełożeniu do lodówki, nie rozpuściło się całkiem, jednak było miekkie.
    Dzięki za pomoc

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *