Błyskawiczne wytrawne babeczki z cukinii.

20 lipca 2013, 08:50 | Bezglutenowe Kuchnia Przystawki Wegetariańskie | 10
Błyskawiczne wytrawne babeczki z cukinii.

cukinia zapiekana z jogurtem_3

Wymyśliłam takie proste danko. Wygłąda ślicznie, dzięki dwóm, kontrastującym kolorom cukinii, w dodatku robi się błyskawicznie. Pięknego dnia moi mili!

cukinia zapiekana

Błyskawiczne wytrawne babeczki z cukinii

(Proporcje na 9 sztuk)

2 cukinie, najlepiej żółta i zielona (ok. 500 g)

2 jajka

100 ml jogurtu naturalnego

70 g fety

1 ząbek czosnku

sól

dodatkowo:

łyżka posiekanych świeżych ziół

olej

foremka do muffinek

cukinia zapiekana_2

Piekarnik nagrzać do 200 st. C. Foremkę wysmarować olejem. Cukinię pokroić w plasterki, posolić. Jajka wymieszać dokładnie z jogurtem, pokruszoną fetą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawić ziołami. Plasterki cukinii ułożyć kolorami naprzemienne (na 1 szt. potrzeba ok. 10-12 plasterków, w zależności od grubości) i wkładać do formy. Zalać sosem jogurtowym, skropić kilkoma kroplami oleju i wstawić do piekarnika. Piec ok. 25 minut, aż wierzch się ładnie przyrumieni. Wyjąć z piekarnika, pozostawić do lekkiego przestygnięcia. Smacznego!

cukinia zapiekana z jogurtem_2

 

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

10 odpowiedzi na “Błyskawiczne wytrawne babeczki z cukinii.”

  1. Grażyna napisał(a):

    Super pomysł ! U mnie w ogrodzie dojrzewa cukinia, na pewno zrobię niedługo :)

  2. Ania napisał(a):

    smaczniejsze na ciepło czy na zimno?

  3. Sabina napisał(a):

    genialne! pozdrawiam i jak zwykle dziękuję za inspirację:)

  4. Pinkcake napisał(a):

    Urocze!

  5. MalgosiaZ napisał(a):

    zapiekane cukiniowe talarki:) wyglądaja obłędnie!

  6. Majana napisał(a):

    Wyglądają cudnie :)

  7. iwonka19866 napisał(a):

    już wstawiłam do piekarnika…za 25 minut będę znać smak:)

  8. iwonka19866 napisał(a):

    no i spróbowałam:) i niestety jestem nieco rozczarowana bo spodziewałam się nieco innego smaku. Winę w tym wszystkim zrzucam na jogurt, który jest za kwaśny i jest wyczuwalny w babeczce. W przyszłości jogurt zastąpię śmietaną (min. 22%, aby ciasto się nie zważyło). Być może moje babeczki mają kiepski smak przez brak soli ( myślałam że słona feta wystarczy ale niestety nie). Podsumowując: Dobre, ładnie wyglądają i naprawdę szybko się robi

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *