Błyskawiczne ziołowe warkocze z ciasta francuskiego

30 grudnia 2015, 10:20 | Ciasta i ciasteczka Karnawał Kuchnia Potrawy na karnawał Wegetariańskie | 35
Błyskawiczne ziołowe warkocze z ciasta francuskiego

Sezon na pyszne błyskawiczne przekąski imprezowe uważam za otwarty. Warkocze z ciasta francuskiego dosmaczyłam bazylią i czosnkiem, ale możesz pokusić się o własne ulubione mieszanki smakowe. Sprawdzi się tu rozmaryn, tymianek, ostra papryka, czarnuszka lub sezam. Smacznego i dobrej zabawy!

warkocze-z-ciasta-francuskiego-przepis04

warkocze-z-ciasta-francuskiego-przepis05

Błyskawiczne ziołowe warkocze z ciasta francuskiego

150 g mrożonego ciasta francuskiego

3 łyżki oliwy

kilka listków świeżej bazylii

ząbek czosnku

sól

  1. Piekarnik nagrzać do 220 st. C.
  2. Wymieszać oliwę z drobno posiekaną bazylią i solą.
  3. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
  4. Ciasto pokroić w paski szerokości 3 cm i zapleść w warkocze.
  5. Posmarować ziołowo-czosnkową oliwą, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec 12 minut.

warkocze-z-ciasta-francuskiego-przepis01

 

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

35 odpowiedzi na “Błyskawiczne ziołowe warkocze z ciasta francuskiego”

  1. Emilia Ryt-Josiek napisał(a):

    Uwielbiam takie przekąski! Polecam z czarnuszką – to mój hicior na każdą imprezę :)

  2. Jola La Ziemlanski napisał(a):

    Wlasnie podobne robie- czasem serem posypuje czasem chili- ostatnio zrobilam w ksztalcie faworkow/ chrustu :)

  3. Aneta Gwiner napisał(a):

    Nie lubie zimy ale jutrzejsza noc bedzie goraca mimo pogody

  4. Agnieszka Tarnawska napisał(a):

    mrozik za oknem w domu ciepełko zajadamy makowiec i szukam torebki sobie:)))) ale za diabła nie chce biegać po sklepach więc w necie szukam może coś polecisz fajnego?

  5. Wojslandia napisał(a):

    Pięknie wygląda i jeszcze lepiej smakuje :) U nas choroba wygrała i nie możemy nacieszyć się naszym łódzkim mrozikiem… :(

  6. Ania Helo napisał(a):

    A u nas cieplutko. Pozdrawiamy z Laosu

  7. Joanna Malczewska napisał(a):

    W sam raz na Sylwka (Jak pokażę mojemu domowemu cukiernikowi to mnie chyba wałkiem zdzieli ;) bo w święta dałam mu w kość twoimi makowcami i kulebiakami …) :D

  8. Sabina napisał(a):

    Piękne! i pewnie pyszne! Dzięki za inspirację(kolejną). pozdrawiam

  9. Mówię co myślę napisał(a):

    Wspaniałe te „warkocze” :)

  10. Gosia Lisiewicz napisał(a):

    Ale będę chrupac ;) mniam mniam …a ciasto się znalazło w lodówce bo jakoś tak czekało na „coś” ;)

  11. Magdalena Nitecka napisał(a):

    U nas też zimno. Odczuwalna temperatura. -11.

  12. Hanna Boorowska napisał(a):

    zimnooooooooooooooooooo

  13. Agnieszka Gabryś napisał(a):

    Mmmmm…uwielbiam! Szczególnie kiedy posypane sezamem lub kminkiem. Mój hit na jutro to zupa cebulowa z warkoczami! Dzięki Beatko. Dobrego, szczęśliwego 2016!

  14. Renata Krawczyk napisał(a):

    trochę zimno jest, ale nie ma co narzekać, w sercu gorąc! wspaniałości w Nowym Roku Kochani!!! ;*

  15. Justyna Walczak napisał(a):

    Przepiękne ^_^

  16. Barbara Stachowicz napisał(a):

    Zrobiłam! pyszne! (y)

  17. Kasia Wlodarczyk napisał(a):

    Latwe w wykonaniu, wspaniale sie prezentuja i smakowaly calej rodzince oraz znajomym! Dzieki za takie szybkie rozwiazania! WESOLEGO NOWEGO ROKU!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *