Błyskawiczny dżem z truskawek i rabarbaru

15 czerwca 2017, 10:35 | Bezglutenowe Kuchnia przetwory Wegetariańskie | 3
Błyskawiczny dżem z truskawek i rabarbaru

Błyskawiczny dżem z truskawek i rabarbaru to smak lata zamknięty w słoiku. Wybieram do niego niewielkie, aromatyczne i dojrzałe truskawki, o które obecnie nietrudno. Rabarbar i truskawki to połączenie idealne. Smacznego :)

Błyskawiczny dżem z truskawek i rabarbaru

500 g truskawek

500 g rabarbaru

500 g cukru (u mnie brązowy)

opakowanie żelfixu 2:1

  1. Truskawki umyć, osuszyć na sitku, pozbawić szypułek, pokroić na ćwiartki lub połówki (w zależności od wielkości owoców).
  2. Rabarbar umyć, pokroić na plasterki grubości ok. 1 ½ cm.
  3. Owoce przełożyć do garnka, dodać cukier i żelfix.
  4. Zamieszać i odstawić na godzinę, aby owoce puściły sok.
  5. W tym czasie przygotować słoiki. Umyć je dokładnie, nie zapominając o pokrywkach i wyparzyć.
  6. Postawić garnek na ogniu i doprowadzić do wrzenia.
  7. Gotować ok. 5-7 minut na średnim ogniu, często mieszając.
  8. Przelać dżem do wyparzonych słoików, zakręcić i odstawić do góry dnem do wystygnięcia.

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

3 odpowiedzi na “Błyskawiczny dżem z truskawek i rabarbaru”

  1. Gosia Kamila napisał(a):

    Piękna sukienka i kolor włosów

  2. Misia napisał(a):

    Zdjęcia w tym wpisie są prześliczne!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *