Błyskawiczny placek z cukinią

11 sierpnia 2011, 14:38 | Dania główne Kuchnia Przepisy Wegetariańskie | 16
Błyskawiczny placek z cukinią

Chciałam czegoś pysznego, kolorowego, czegoś, co robi się prawie samo. Macie ochotę? U mnie bazę tego wytrawnego placka z cukinią stanowi ciasto filo, ale z powodzeniem można je zastąpić mrożonym ciastem francuskim. Wybierzcie to najwyższej jakości, przygotowane na bazie masła.

Błyskawiczny placek z cukinią

6 płatów ciasta filo lub opakowanie ciasta francuskiego

100 g masła, jeśli użyjecie płaty filo

250 ml jogurtu greckiego

1 jajko

150 g fety

1 ząbek czosnku

ok. 300 g cukinii (u mnie odmiana żółta)

sól

świeżo mielony pieprz

oliwa z oliwek do skropienia placka przed pieczeniem

Cukinię pokroić w plasterki, wrzucić do garnka, zalać wrzątkiem, gotować półtorej minuty, odsączyć na sitku. Wymieszać jogurt z jajkiem i pokruszoną fetą. Sos doprawić przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Masło roztopić. Na dnie blachy do pieczenia ułożyć trzy płaty ciasta, każdy smarując roztopionym masłem, wylać połowę masy serowej rozprowadzić, ułożyć kolejne płaty ciasta, nie zapominając o skrapianiu ich masłem. Rozsmarować pozostałą masę serową, ułożyć cukinię, doprawić ją solą i pieprzem i skropić odrobiną oliwy. W przypadku ciasta francuskiego, wystarczy ułożyć je na blasze, posmarować masą serową i obłożyć cukinią. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st.C na ok. 40 minut. Podawać na ciepło, choć równie dobrze zmakuje na zimno. Smacznego!

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

16 odpowiedzi na “Błyskawiczny placek z cukinią”

  1. Gosia napisał(a):

    cudnie wyglada :) letnie…lekkie i na pewno pyszne :)

    Pozdrawiam :)

  2. agea napisał(a):

    oj tak wygląda smakowicie, piękne zdjęcia:)

  3. Kasieńka napisał(a):

    Wygląda obłędnie! Tak apetycznie, że z chęcią bym się poczęstowała!
    Wspaniałości!
    Pozdrawiam serdecznie!

  4. Majana napisał(a):

    Jaki śliczny placek:) Smakowity Beatko:)

  5. zielonooka napisał(a):

    mmmm wygląda smakowicie, ciekawe jak smakuje :))

  6. dragonfly napisał(a):

    Ale przepis genialny! Jutro próbuję!

  7. małgo napisał(a):

    już sobie wyobrażam ten smak… mniam!

  8. Anonymous napisał(a):

    ja jeszcze ponawiam zapytanie o sardynię z postu z 6 08…byłabym wdzięczna za odpowiedz na forum lub mailowo..
    pozdrawiam
    asia
    asekmasek@op.pl

  9. Beata Lipov napisał(a):

    Gosiu, dziękuję Ci za miłe słowa i za Twoje nieustające wsparcie :)
    agea, Kasieńko, nie tylko wygląda, także wspaniale smakuje.
    Majanko, przesyłam Ci wirtualnie kawałek. Całusy!
    zielonooka – smakuje jeszcze lepiej, niż wygląda.
    dragonfly – czekami na relację, powodzenia!
    małgo :))

  10. Karolina napisał(a):

    Wygląda pysznie :)

  11. Lukrecja napisał(a):

    muszę tylko kupić cukinie, a z tym u mnie w sklepie ostatnio problem

  12. misbasia napisał(a):

    Pysznie musi smakować :)

  13. anet-niezapominka napisał(a):

    wypróbowałam, jest super pyszne!!!
    a co najważniejsze szybkie, czyli w sam raz na ciepłą kolację:)

  14. misialala.pl napisał(a):

    koniecznie do zrobienia :) może jeszcze+pomidorki koktajlowe

  15. Anonymous napisał(a):

    PYCHA !!!!! miałam okazję posmakować tej super zapiekanki!
    Dominika

  16. Anonymous napisał(a):

    Pyszna zapiekanka, dołożyłam jeszcze suszonych pomidorków i wyszła palce lizać :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *