Boczniaki z grilla.

17 lutego 2012, 08:36 | Bezglutenowe Dania główne Kuchnia Przepisy Wegetariańskie | 0
Boczniaki z grilla.

Boczniaki nigdy mnie specjalnie nie pociągały. Aż pewnego dnia przyszło olśnienie. Delikatne, łatwe w przygotowaniu, z pokorą przyjmują różne marynaty i dobrze wyglądają w otoczeniu zieleni, a tego mi teraz trzeba. Skusicie się?

Boczniaki z grilla

250 g boczniaków
marynata:
1 ząbek czosnku
1 łyżka musztardy
1 łyżka miodu
sok z połowy cytryny
200 ml oliwy
½ łyżeczki octu balsamicznego
sól

Czosnek rozetrzeć z solą, dodać musztardę, miód i sok z cytryny. Cały czas mieszająć wlewać oliwę. Marynatę doprawić octem i zalać nią grzyby.

Marynować min. pół godziny, następnie smażyć na dobrze rozgrzanej patelni grillowej (zwykła patelnia też sobie poradzi) po ok. 2 minuty z każdej strony.
Moje grzyby wylądowały na półmisku pełnym zielonych liści szpinaku i rukoli.

Smacznego!

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *