Bruschetta z papryką. Czas na kolor

31 lipca 2012, 07:32 | Kuchnia Przystawki Wegetariańskie | 10
Bruschetta z papryką. Czas na kolor

Delikatne kolory początku lata powoli ustępują miejsca zdecydowanym czerwieniom, ostrym żółciom i głębokim fioletom. Na moim bazarze pokazała się cudowna podłużna słodka odmiana papryki, którą można faszerować, opiekać lub po prostu używać do sałatek. Dziś bardzo prosta propozycja na szybką i pyszną przekąskę. Paprykę zazwyczaj opiekam wcześniej w większej ilości i przechowuję w lodówce w zamkniętym szklanym naczyniu. W ten sposób mam pod ręką słodkie, opieczone strąki gotowe do kolejnych kulinarnych wyzwań.

Bruschetta z papryką

2 kromki włoskiego chleba

4 podłużne, słodkie strąki papryki

ząbek czosnku

oliwa

sól

cebula

Paprykę opiec w całości w piekarniku na funkcji grill, tak, by skórka ze wszystkich stron była czarna. Przełożyć paprykę do naczynia z pokrywką i zostawić do ostygnięcia, a następnie oczyścić z nasion i obrać ze skóry. Chleb opiec w tosterze, natrzeć świeżym czosnkiem. Na chlebie ułożyć paprykę, posiekaną cebulę. Całość skropić oliwą i doprawić delikatnie solą. Podawać od razu.

Miłego dnia Wam życzę!

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

10 odpowiedzi na “Bruschetta z papryką. Czas na kolor”

  1. Mienta napisał(a):

    Nigdy wcześniej nie jadłam bruschetty z papryką, koniecznie trzeba to zmienić :) Z pomidorkami jemy raz w tygodniu i mówimy wtedy z Mężem, że to dzień pomidorka ;)
    A kolory cudne, jak zawsze:)

  2. Asik. napisał(a):

    Bardzo apetycznie wygląda :)
    Tak kolorowo :)

  3. Kosmalska Anita napisał(a):

    Ja odbieram papryki ze skórki, dodaje cebulę i baklazan rowniez opieczone w ten sam sposob- pyszna escalivada!!! Beatko, musisz spróbować

  4. Mesh napisał(a):

    Przepysznie to wygląda. A mam nawet paprykę w lodówce. :)))

  5. Mesh napisał(a):

    P.s. Lubię takie niespodzianki, wchodzę a tu dwa nowe wpisy. Wszystko kolorowe i tak pozytywnie letnie. Od razu mi się humor poprawia.:)

  6. M Boryczka napisał(a):

    Dziękuję za takie przepisy, zdrowe i kolorowe :) pozdrawiam

  7. Florysztuka napisał(a):

    od dwóch dni jem tylko to na drugie śniadanie!!

  8. Majana napisał(a):

    Ależ cudownie wyglądają! Śniadanie idealne. Kolorowe i smaczne. No i włoskie… :)
    Pozdrowienia:)

  9. Anna Wierzchowska napisał(a):

    ojej jaka pychotka:) zjadłabym dzisiaj taki lunch… oj zjadłabym:)

  10. Marta Sarnowska napisał(a):

    ale apetyczna !

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *