Bułeczki i spółka. Zapraszam na warsztaty!

4 marca 2012, 14:29 | Chleby i bułki Dieta Dla dzieci Dzieci Kuchnia Przepisy Slow Food Zaproszenia | 1
Bułeczki i spółka. Zapraszam na warsztaty!

Chcę Was zaprosić na wyjątkowe wydarzenie organizowane przez Warszawskie Convivium Slow Food.

Przygotowujemy Kulinarną Akcję Bezpośrednią, Warsztaty gotowania dla dzieci, Kiermasz produktów regionalnych, Pokaz kulinarny Artura Moroza oraz koncert zespołu Jagny Knittel, które to atrakcje uświetnią FINAŁ KONKURSU KULINARNEGO „TRADYCYJNE PRODUKTY – NOWOCZESNA KUCHNIA POLSKA”realizowanego przez Slow Food i Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej

W programie:
11-16
Kiermasz produktów, jakie lubicie, których szukacie, którymi się zachwycicie.
Zakupy, degustacja i jednodniowa knajpka, w której spróbujecie królika popielańskiego i wina od Płochockich
11-14
Zmagania konkursowe uczniów szkół gastronomicznych, komentowane przez Maćka Nowaka
13.00
Kulinarna Akcja Bezpośrednia, pt. Rasy rodzime zwierząt gospodarskich.
Kura zielononóżka znana jest już nawet w przedszkolach. A czy wiemy coś o króliku popielańskim, owcy pomorskiej czy wrzosówce? Mamy w Polsce kilkadziesiąt rodzimych ras, wartych chronienia,
Opowiedzą nam o nich prof. dr. hab. Jędrzej Krupiński i prof. dr hab. Paweł Bielański z Instytutu Zootechniki w Balicach.
Wykład, dyskusja i degustacja. Wstęp 10 zł, członkowie Slow Food 5 zł.
13.00
Warsztaty gotowania dla dzieci „Bułeczki i spółka”
Wstęp 5 zł, zapisy pod adresem varsavia@slowfood.waw.pl. Ilość miejsc ograniczona.
15.00
Autorski pokaz kulinarny Artura Moroza, szefa Kuchni Restauracji Bulaj w Sopocie.
15.30
Zaśpiewa Jagna Knittel z zespołem
16.00
Ogłoszenie wyników konkursu kulinarnego

Termin: sobota 10 marca, w godzinach 11.00-16.00
Miejsce: FORTECA w parku Traugutta, ul.Zakroczymska 12 w Warszawie
(parking przy Zakroczymskiej, na tyłach stadionu Polonii)
Będzie nam miło, jeśli informację o tej akcji rozpowszechnicie szeroko

Na warsztatach będziemy piec z dziećmi bułeczki i przygotowywać pasty do pieczywa. Jeśli macie ochotę na spotkanie i wspólne działania to śpieszcie się z rezerwacją, bo z pewnych źródeł wiem, że wolnych miejsc jest coraz mniej.

Bułeczki z czarnuszką
(z podanej porcji wychodzi ok. 16 bułeczek)

3 szklanki mąki pszennej (użyłam mieszanki mąki chlebowej i szymanowskiej)
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka cukru
2 łyżki drożdży instant
1 łyżeczka soli
1/2 szklanki wody
1/2 szklanki mleka
1/3 szklanki oleju
jajko do smarowania
czarnuszka do posypania

Mąkę przesiać do miski. Dodać cukier, drożdże i sól. Wlać podgrzane lekko mleko i wodę oraz olej. Wyrobić gładkie ciasto i odstawić do wyrośnięcia. Następnie wyrobić je ponownie, podzielić na 16 porcji i formować bułeczki. Moje są w kształcie wianuszków, ale można poeksperymentować z innymi formami. Bułeczki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać czarnuszką. Piec w piekarniku nagrzanym do 220 st. C przez ok. 15-20 minut.

Do zobaczenia!

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

Jedna odpowiedź do “Bułeczki i spółka. Zapraszam na warsztaty!”

  1. Krystyna Banaczkowska napisał(a):

    Ten przepis jest baaaaardzo podobny do mojego : http://www.cincin.cc/index.php?s=&showtopic=25651&view=findpost&p=747269, tylko u mnie ciasto wyrasta sobie przez noc w lodówce. A obarzanki cudnie wyglądają. Aż zrobiłam się teraz głodna

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *