Bułeczki kukurydziane. Bezglutenowe

14 maja 2013, 09:52 | Bezglutenowe Chleby i bułki Dieta Dzieci Kuchnia W świecie diet | 47
Bułeczki kukurydziane. Bezglutenowe

bułki kukurydziane_3

To bardzo prosty przepis na bułeczki kukurydziane lub chlebek. Wielbicielom klasycznych wypieków na zakwasie zapewne nie przypadną do gustu. Przepis przyda się wszystkim poszukiwaczom bezglutenowych wypieków. Przygotowanie ciasta można ze spokojem zostawić dzieciom, którym spodoba się też prawdopodobnie cudownie żółty kolor ciasta. Najsmaczniejsze są zaraz po upieczeniu, z odrobiną masła i powideł. Dość szybko twardnieją, ale pamiętajcie,  że mąka kukurydziana  ma zupełnie inne właściwości, niż pszenna. Drugiego dnia odgrzewam je w piekarniku lub tosterze, choć przyznam, że lubię też takie twardawe, czerstwe. Przepis pochodzi z mojej książki „Dzieciaki do kuchni, czyli rodzinne gotowanie”.

mąka kukurydziana

Bułeczki kukurydziane

1 1/3 szklanki mąki kukurydzianej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 jajka

150 ml jogurtu naturalnego

po łyżeczce miodu i oleju

bułki kukurydziane_4

Wszystkie składniki przełożyć do miski, wyrobić ciasto. W razie potrzeby można dodać odrobinę ciepłej wody. Zależy to od indywidulanych właściwości mąki. Z ciasta uformować bułeczki lub bochenek, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok. 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st.C.

buki kukurydziane

bułki kukurydziane_2

 

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

47 odpowiedzi na “Bułeczki kukurydziane. Bezglutenowe”

  1. Kornelia napisał(a):

    wyglądają przepysznie :o)

    • Lawendowy Dom napisał(a):

      Kornelia, :)

    • Renata napisał(a):

      Nie jestem początkująca kucharką. Bułeczki zrobiłam zgodnie z przepisem, no oprócz tego, że dosypałam nieco więcej mąki, bo ciasto było rzadkie, i niestety bułeczki , a właściwie a la placki wyszły nie do zjedzenia. Wydaje mi się, że zbyt dużo proszku do pieczenia na tak małą ilość mąki, bo było czuć sam proszek do pieczenia i stąd były nie do przełknięcia, miały gorzki smak.
      Nie polecam przepisu.

  2. ania napisał(a):

    ile bułeczek wychodzi z tego przepisu?

  3. al-bana napisał(a):

    W proszku do pieczenia jest mąka pszenna. Żeby przepis był bezglutenowy, należałoby mieć specjalny proszek do pieczenia bezglutenowy lub dać sody zamiast tego.

  4. Alicja napisał(a):

    można olej zastąpić stopionym masłem? :)

  5. agnieszkabartczak Gazeta.pl napisał(a):

    Niestety, w przepisie nie ma podanej soli i bułeczki bardzo na tym tracą..polecam dodać odrobinę, różnica jest kolosalna, pozdrawiam serdecznie, Aga

  6. olgaa556 napisał(a):

    Czym można zastąpić jogurt naturalny? Mogłoby być mleko kozie?? Jeśli tak to w jakich proporcjach, bo jest zadsze niż śmietana a jeśli nie to czym zastąpić?

  7. Jesteśmy tym, co jemy napisał(a):

    Super przepis. Upiekłam je z siemieniem i czarnuszką. Smakują jak scones. Pozdrawiam :)

  8. Annie napisał(a):

    Witam!
    Nie wiem, co źle zrobiłam, ale moje bułeczki się spaliły :( Nagrzałam piekarnik do 200 stopni, dodałam wszystkie składniki według przepisu, tylko miód musiałam rozpuścić w garnuszku, gdyż miał konsystencję stałą. A po 10 minutach od wstawienia całe się spaliły. :(

    • wojtek napisał(a):

      myślę że należałoby przestrzec że w proszku do pieczenia znajduje się MĄKA PSZENNA – jednak nie wszyscy o tym wiedzą – jeśli zrobimy wg przepisu to „bezglutenowe” powinno zniknąć z nazwy.
      Swoją drogą, bułeczki wyszły pyszne.

    • GrochFasola napisał(a):

      Mi wyszło dokładnie tak samo! Wszystko zrobiłam dokładnie z przepisu ;/

  9. kasia napisał(a):

    bułeczki upiekłam dla mojego synka ,który musi przejsc na dietę bezglutenową , niestety nie smakują mu,maja specyficzny smak co sprawia ta mąka kukurydziana , chyba wyladują w koszu bo cóż mam z nimi zrobić , mi ten smak też nie podchodzi ;(

  10. Monika napisał(a):

    Witam, zrobiłam bułki i jak dla mnie to produkty zostały zmarnowane, bo bułki do smacznych nie należą, a trochę juz zrobiłam pieczywa bezglutenowego. Pewnie to kwestia smaku.

  11. alex napisał(a):

    czy można do ciasta wrzucić jagody?

  12. eremi napisał(a):

    koszmarki, nie bułki. Opracowałam dawno już przepis na ciabatę na drożdżach, ale robi się ją na ugotowanej kaszy kukurydzianej i jest o niebo lepsza. Daje się przynajmniej jeść. A chlebki na zakwasie są zupełnie takie same w smaku jak porządny, dobry chleb wiejski. Jeśli ktoś chce przepis zapraszam do mnie pisać na meila eremi@amorki.pl

  13. Iza napisał(a):

    moje bułeczki wyszły gorzkie;( dlaczego?

  14. iga napisał(a):

    Wlasnie upieklam. Troche za bardzo przypominaja ciasteczka :)

  15. klaudia napisał(a):

    ile ma byc tej maki kukurydzianej? 11/3 czy 1/3?

  16. Sylwia napisał(a):

    Super przepis :) Ja dodałam kefir zamiast jogurtu (bo akurat nie miałam jogurtu) i wyszły dobrze :) posmakowały mi :) musiałam tylko dodać więcej mąki (może 1/2 szklanki więcej), bo ciasto było wilgotne. Dodałabym zdjęcie, ale w komentarzu się nie da ;) Super blog! Będę tutaj zaglądać :)

  17. Dorota napisał(a):

    Dzień dobry! Zainspirowałam się tym przepisem i z małymi modyfikacjami zrobiłam z niego… szarlotkę! Bułeczki także piekłam, za każdym razem wychodzą pyszne!!! Często do ciasta na bułki dodaję dwie/trzy łyżki mąki kokosowej, zawsze dodaję tylko jedną płaską łyżeczkę sody, a zamiast jogurtu dodaje odrobinę mleka roślinnego – tak by ciasto udało się zagnieść. Jak dla mnie przepis rewelacyjny, a ja będąc na diecie bez glutenu i bez laktozy, mogę znów cieszyć się smakiem pieczywa i ulubionej szarlotki!

  18. Pati napisał(a):

    Zrobiłam bułki z tym, że zamiast jogurtu dałam serek wiejski. Wyszły dobre tylko przypalone. U Pani na zdjęciach maja śliczny kolor a moje są brązowe. Piekłam 20min w 200st bez termoobiegu…

  19. Maria napisał(a):

    Mogłaby Pani powiedzieć ile ma być szklanek mąki? Co oznacza 11/3 szklanek mąki?

  20. martyna napisał(a):

    ile maki w g dajecie?

  21. Maja Kurowska napisał(a):

    ile to jest 11/3? czy to jest 400 gr?

  22. […] Bezglutenki, którą serdecznie polecam. Ona z kolei odnosiła się do przepisu z Lawendowego Domu. Żadnej z nas nie zgadzały się jednak podane proporcje, dlatego poniżej podam Ci i mój, i […]

  23. Magdalena napisał(a):

    a ja polecam wyszły wyśmienite, jogurt dałam naturalny sojowy i trochę więcej mąki dodałam. Pycha, moim głodomorom smakowało ;)

  24. 6 kucharka napisał(a):

    A ja zrobiłam je jako ciasteczka okrągłe i płaskie. Lukier na wierzch i na podwieczorek jak znalazł. A bez lukru do ciepłego kakao w mroźny wieczór. Następnym razem dodam więcej czegoś słodkiego do ciasta. Ta nieszczęsna sól niby tak oczywista ale ja pierwszy raz zawsze sztywno trzymam się podanego przepisu. Pewnie nie ja jedna. ;). Naprawdę trzeba uważać na pieczenie. Moje tez za bardzo się zarumieniły. Bez skrobania się nie obeszło. Tak sobie myślę ile czeka mnie prób modyfikacji .. :)
    Szukałam przepisu na wykorzystanie mąki kukurydzianej, której kończył sie termin. Bez drożdży, ze składnikami, które każdy ma w kuchni. Łatwy i szybki.
    Znalazłam.
    Dziękuję.

  25. Ola napisał(a):

    A ja zrobiłam tak:
    Zamiast jogurtu mleko sojowe;
    Olej kokosowy rozpuścilam i wlalam do reszty składników;
    Dodałam kminek i troszkę kurkumy ;
    Pieklam w termoobiegu temperatura ok 150 stopni.
    Bułeczki pyszne.
    Wcześniej z podobnego przepisu robiłam szarlotke także już mam opanowane zachowanie mąki kukurydzianej.
    Dla mnie przepis rewelacja
    Dziękuję :)

  26. lilu napisał(a):

    Zrobiłam według przepisu tylko dodałam troszkę soli i i jogurt grecki naturalny bo jest gęstszy. Nie obyło się bez dosypywania mąki bo ciasto wychodziło za rzadkie. W smaku bułeczki wyszły smaczne, niestety troszke twarde (brak tej pulchnosci jak w normalnych bulkach) i są bardzo zapychajace..jedna bułka i koniec.. Ogolnie fajny przepis jednak dopracować można by go jakoś ;)

  27. Martyna napisał(a):

    Bułeczki robię już drugi raz i są pyszne! Chrupiące, doskonałe do burgerów. U mnie w wersji z sezamem na wierzchu i bez miodu sprawdzają się ma 100% Serdecznie polecam przepis:)

  28. Joasia napisał(a):

    Właśnie zjedliśmy razem z naszą 2-letnią córeczką. Z masełkiem i dżemem smakowały nam. Ciasto wyszło dość wolne, ale dało sie z niego uformować bułeczki. Na pewno powtórzę przepis, ale tym razem ze szczyptą soli:)

  29. Ania mo napisał(a):

    Ładnie wyglądają. W smaku paskudne.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *