Bułeczki pszenno-kukurydziane z czarnuszką

9 stycznia 2014, 17:29 | Chleby i bułki Kuchnia Wegetariańskie | 6
Bułeczki pszenno-kukurydziane z czarnuszką

Bułeczki o delikatnym wnętrzu, idealne do wegeburgerów. Udają się nawet początkującym piekarzom, smacznego!

bułki kukurydziane

Bułeczki pszenno-kukurydziane z czarnuszką

300 g mąki pszennej

200 g mąki kukurydzianej

14 g świeżych drożdży

150 ml ciepłego mleka

1 łyżeczka cukru

sól

dodatkowo:

jajko

czarnuszka

bułeczki kukurydziane_2

Drożdże pokruszyć, wsypać do miseczki, dodać 50 ml mleka i 50 g mąki, wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Oba rodzaje mąki przesiać, dodać rozczyn i zacząć wyrabiać ciasto, stopniowo dodając ciepłe mleko i ew. sól do smaku. Ciasto powinno być zwarte, elastyczne i błyszczące. Jeśli jest zbyt suche, dodać jeszcze trochę mleka. Wyrobione ciasto uformować w kulę, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miesce, aż podwoi objętość. Następnie uformować bułeczki, ułożyć je na blasze, posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać czarnuszką. Pozostawić do ponownego wyrośnięcia. Piec w temperaturze 220 st. C ok. 25 minut.

vegeburgery

 

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

6 odpowiedzi na “Bułeczki pszenno-kukurydziane z czarnuszką”

  1. Ewelina napisał(a):

    Ile wychodzi bułeczek z tych proporcji i czy długo zachowują świeżość?

    • Lawendowy Dom napisał(a):

      Ewelina, bułki jak to bułki, najlepsze są po upieczeniu, nasze skończyły się drugiego dnia, wtedy były jeszcze smaczne. Z podanych proporcji wychodzą dwie pełne blachy bułeczek. Pozdrawiam serdecznie

  2. Majana napisał(a):

    Piękne okrągłe bułeczki. :)

  3. filomidanek napisał(a):

    Pół kg mąki i 150ml mleka? Taka ilość płynu nawet nie nawilżyła całej mąki. Piszesz: „Jeśli jest zbyt suche, dodać jeszcze trochę mleka.” Ale to „trochę” to więcej niż drugie tyle! I to już będzie zupełnie inny przepis. Jednak zainspirowana zdjęciami, na których bułeczki wyglądają niezwykle apetycznie wyrobilam ciasto dodając 310ml mleka i trochę oliwy. Ciasto rośnie sobie w misce. Dam znać, co z niego wyszło. Będą to jednak już tylko bułeczki inspirowane tym przepisem. :(

  4. Marta napisał(a):

    Również postanowiłam je zrobić, bo piękne na zdjęciach są.. Faktycznie mleka wyszło więcej, nawet ok 400 ml, przy mące pszennej 650 i kukurydzianej z Melvitu, ciasto rośnie a ja czekam..

  5. […] Pieczone powoli w skórce buraki zachowują intensywną słodycz i smak. To świetna baza do sałatek, carpaccio i burgerów. Przygotowałam je bez dodatku jajka, więc żeby się nie rozpadały podczas smażenia, lepiej uformować mniejsze kotleciki i pozwolić im się dobrze zrumienić, przed przewróceniem na drugą stronę. Inne wegetariańskie burgery znajdziecie tu i tu. Tym razem podałam je w lekkich pszenno-kukurydzianych bułeczkach, na które przepis znajduje się tu. […]

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *