Bułeczki z korzennymi gruszkami i migdałową posypką

13 września 2012, 09:14 | Ciasta i ciasteczka Kuchnia | 8
Bułeczki z korzennymi gruszkami i migdałową posypką

To przepis jesienny, na taki deszczowy dzień, jak dziś.  Gdy chcesz się rozgrzać i poprawić nastrój, do kuchni marsz! Pięknego dnia Wam życzę!

Bułeczki drożdżowe z korzennymi gruszkami i migdałową posypką

400 g mąki pszennej

1 op. drożdży instant

120 ml mleka

2 łyżki cukru pudru

1 jajko

2 łyżki roztopionego masła

szczypta soli

Nadzienie:

4 gruszki

1 szklanka czerwonego wina

3 łyżki miodu

1 łyżeczka cynamonu

1 łyżka soku z cytryny

dodatkowo:

siekane migdały

żółtko do posmarowania

Przesiać mąkę i sól do dużej miski, dodać drożdże wymieszane z ciepłym mlekiem (powinno mieć temp. 0k. 40 st.C), cukier oraz jajko. Ciasto wyrabiać do uzyskania jednolitej konsystencji, następnie powoli dolewać masło i wyrabiać do momentu, aż składniki się połączą. Ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce, by podwoiło swoją objętość.

W tym czasie przygotować nadzienie: gruszki obrać ze skórki, pokroić w dużą kostkę. Do rondelka wlać wino, miód, dodać cynamon oraz sok z cytryny. Gdy się zagotuje, wrzucić pokrojone gruszki i gotować przez 20 minut. Wyjąć, odsączyć na sitku.

Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść, następnie rozwałkować na grubość 1 cm. Pokroić na kwadraty o boku 7 cm i przełożyć na blachę do pieczenia.

Nałożyć po łyżce farszu na środek każdego kwadratu i złożyć rogi do środka, żeby je zamknąć. Zlepić końce razem. Odstawić, żeby urosły w ciepłym miejscu przez 45 minut.

Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Posmarować bułeczki żółtkiem i posypać posiekanymi migdałami. Piec przez 30 minut, aż dobrze się zrumienią.

O drożdżach – często w wypiekach drożdżowych stosuję drożdże instant. Są wygodne, mam je zawsze pod ręką, nie martwiąc się zbytnio o termin ważności. Nie robię wcześniej zaczynu, tylko od razu mieszam je z pozostałymi składnikami. Torebka drożdży to zazwyczaj 7 g, co odpowiada m.w. 17 g drożdży świeżych.

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

8 odpowiedzi na “Bułeczki z korzennymi gruszkami i migdałową posypką”

  1. Fun & Taste napisał(a):

    Cudeńka, napatrzeć się nie mogę! Jak smakowały w połowie tak dobrze jak wyglądają, to musiały być pyszne!

  2. Magdalena Dudziak napisał(a):

    ale piekne!!!!!!!!

  3. scraperka napisał(a):

    och wspaniale się prezentują!
    a co do drożdży to świetny sposób na to, aby drożdże się nie marnowały, bo świeże zwykle zostają…:)

  4. Gutek napisał(a):

    Już lecę do kuchni !
    Tylko gdzie Wy macie tą kuchnię…?

  5. KUCHARNIA Anna-Maria napisał(a):

    Beato! Bułeczki och! i ach! Cudne! Upiekę sobie takie!
    Pozdrowienia:)

  6. Beata napisał(a):

    jako leniuch użyłam gotowego ciasta,gruszki własne-bułeczki REWELACJA!!!!!
    dziękuję:)

  7. Majana napisał(a):

    Są piękne! Uwielbiam takie wypieki. Pachnące, drożdżowe bułeczki.
    Śliczne zdjęcia, a ten talerzyk mnie zachwycił.:)
    Pozdrowienia:)

  8. Deilephila napisał(a):

    hmmmm ale bym zjadła, na drugie sniadanie!!! a ja na wakcjach, brak pieca i juz tesknie za swoja kuchnia!!!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *