Burgery marchewkowe ze szpinakiem.

7 marca 2014, 08:58 | Dania główne Kuchnia Wegetariańskie | 9
Burgery marchewkowe ze szpinakiem.

Burgery marchewkowe są pyszne! Warzywa korzeniowe to świetna baza wegetariańskich kotletów. Tym razem marchewka w towarzystwie szpinaku i nutką curry. Kto się skusi?

burgery z marchewki

Kotlety z marchewki ze szpinakiem

3 marchewki

1 cebula

200 g świeżego szpinaku

pęczek dymki

ząbek czosnku

1 łyżeczka przyprawy curry

5 łyżek platków owsianych

1 jajko

bułka tarta

sól

olej do smażenia

  1. Marchewkę umyć, obrać, ugotować do miękkości małej ilości osolonej wody, odsączyć.
  2. Przełożyć do blendera, dodać płatki owsiane i zmiksować.
  3. Cebulę pokroić w kostkę, szpinak w cienkie paseczki.
  4. Na rozgrzanym oleju zeszklić cebulę, dodać, posiekany szpinak i dymkę, smażyć razem minutę, cały czas mieszając.
  5. Zdjąć z ognia, przestudzić, dodać do masy marchewkowo-owsianej razem z jajkiem, curry i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
  6. Wymieszać dokładnie, jeśli masa jest za rzadka, dodać jeszcze trochę płatków.
  7. Formować z masy kotlety, obtaczać je w bułce i smażyć z obu stron na złoto.

burgery z marchewki_2

burgery z marchewki_3

Do burgerów polecam bardzo proste domowe bułeczki. Przepis tu.

 

 

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

9 odpowiedzi na “Burgery marchewkowe ze szpinakiem.”

  1. Agata Ballarin napisał(a):

    Przepiękne ;)

  2. Asialc napisał(a):

    Ja się skuszę :-)

  3. Aneta Wojciechowska napisał(a):

    zrobiłam, ale użyłam mrożonego szpinaku… dlatego wyszły kotlety szpinakowo-marchewkowe, a nie na odwrót :) Na pewno spróbuję też pierwotnej wersji, bo smakowały pysznie! Dziękuję za inspirację. A oto mój efekt:
    http://planeta-smaku.blogspot.com/2014/03/burgery-szpinakowe-z-marchewka.html

    pozdrawiam,
    Aneta :)

  4. Ewe napisał(a):

    Rewelacja! Są pyszne.

  5. Ela napisał(a):

    są rewelacyjne:)))u mnie zaraz na obiad:)mam tylko pytanie-czym zamiast bułki tartej można zagęścić masę?dziękuję i pozdrawiam

  6. Monika Pawelec Gkontidi napisał(a):

    Wyszly cudowne….pominelam jajko bo platki fajnie kleja mase….dodalam wedzona papryke I troche przyprawy do gyrosa….rewelacja

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *