Burgery z bobu z pomidorowo – truskawkową salsą

9 lipca 2014, 14:31 | Dania główne Kuchnia Wegetariańskie | 8
Burgery z bobu z pomidorowo – truskawkową salsą

Kiedy, jeśli nie teraz? Obfitość wszelkiego jadalnego dobra sprawia, że mam ochotę wciąż szukać nowych smaków i połączeń. Świeży bób to sezonowy rarytas na który czekamy cały rok. Najczęściej jem go zwyczajnie, z wody, ale czasem mam ochotę na coś specjalnego.

burgery z bobu_4

burgery z bobu_2

Burgery z bobu z pomidorowo-truskawkową salsą.

na 4 burgery:

250 g ugotowanego i obranego ze skórki bobu

3 ugotowane ziemniaki

1/2 pęczka dymki

1 ząbek czosnku

kilka liści mięty

sól

pieprz

płatki owsiane do panierowania

olej

pomidorowo-truskawkowa salsa:

3 pomidory

150 g słodkich truskawek

po 3 liście mięty i oregano

sok z połowy pomarańczy

1 łyżeczka oleju

sól

  1. Bób i ziemniaki rozgnieść widelcem, lub w blenderze.
  2. Dymkę posiekać, podsmażyć na 1 łyżce oleju, pod koniec smażenia dodać przeciśnięty ząbek czosnku.
  3. Całość przełożyć do miski z bobem i ziemniakami.
  4. Dodać jeszcze posiekaną drobno miętę, sól i pieprz i starannie wyrobić masę.
  5. Uformować z niej 4 większe lub 8 mniejszych kotletów.
  6. Płatki owsiane zmiksować i obtoczyć w nich burgery.
  7. Smażyć na niewielkiej ilości tłuszczu na nieprzywierającej patelni lub ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować niewielką ilością oleju i piec w piekarniku w temperaturze 200 st. C z włączoną funkcją termoobieg przez 20 minut.
  8. Pomidory i truskawki pokroić w kostkę, zioła drobno posiekać.
  9. Całość wymieszać, zalać sokiem z pomarańczy, dodać olej i sól. Podawać z żytnimi bułkami.

burgery z bobu_3

burgery z bobu

 

 

 

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

8 odpowiedzi na “Burgery z bobu z pomidorowo – truskawkową salsą”

  1. Delicious Titbits napisał(a):

    coś wspaniałego :) Pozdrawiam

  2. Olomanolo napisał(a):

    To wygląda przepysznie, chyba wiem, co jutro zjem na obiad.

  3. Mo Ni K Kubik napisał(a):

    A ja przed Samym porodem …..prZez te Twoje sabía Beatko zawsze mnie smaki nachodza,Nie daja spac

  4. Mo Ni K Kubik napisał(a):

    Przez te Twoje dania-mialam na mysli.

  5. Anna Sankowska napisał(a):

    Inspiracja na weekend

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *