Burgery z brokułów i szpinaku bez jajek i glutenu.

5 lutego 2015, 08:56 | Bezglutenowe Dania główne Kuchnia Wegetariańskie | 10
Burgery z brokułów i szpinaku bez jajek i glutenu.

Burgery z brokułów i szpinaku łamią wszelkie stereotypy. Jeśli ktoś mi powie, że nie lubi szpinaku, to chyba pęknę ze śmiechu. A jeśli usłyszę, że nie cierpi też np. brokułów, to mój śmiech (szyderczy) nie będzie miał końca. O mocy warzyw trąbi się na prawo i lewo, o ich zbawiennym wpływie na nasze zdrowie słyszeli już chyba wszyscy. Szczególnie teraz, zimą, warto o tym pamiętać. Dziś proponuję wam burgery zielone jak wiosenna trawa. Ja zajadam je w pajdzie razowca w towarzystwie chrupiącego ogórka i czerwonej cebulki. Są miękkie, wyraziste w smaku i bardzo zielone. Smacznego :)

burgery z brokułów_2

burgery z brokułów_3

Burgery z brokułów i szpinaku

250 g brokułów

250 g ziemniaków

100 g szpinaku

1 cebula

sól

pieprz

gałka muszkatołowa

kasza kukurydziana do panierowania

olej do smażenia

  1. Brokuły podzielić na różyczki i ugotować na parze.
  2. Ziemniaki obrać, pokroić i ugotować w lekko osolonej wodzie.
  3. Szpinak i cebulę drobno posiekać.
  4. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, zeszklić cebulę.
  5. Zdjąć z ognia, dodać posiekany szpinak, doprawić solą, pieprzem i gałką. Wymieszać.
  6. Ugotowane, ciepłe jeszcze ziemniaki ugnieść.
  7. Brokuły zmiksować.
  8. Wymieszać ziemniaki, brokuły, dodać szpinak z cebulą. Dokładnie wyrobić masę. Konsystencja zależy od gatunku ziemniaków. Moja była gładka i bez problemu uformowałam z niej burgery.
  9. Obtoczyć je w kaszy kukurydzianej.
  10. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju, smażyć na średnim ogniu, z obu stron na złoto.

burgery z brokułów

 

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

10 odpowiedzi na “Burgery z brokułów i szpinaku bez jajek i glutenu.”

  1. Gosia napisał(a):

    Ale pycha :) Chyba dzisiaj robię na obiad, bo mam wszystkie składniki :)
    Małe pytanie – czy można je też upiec w piekarniku, żeby nie smażyć? :)

  2. Angie napisał(a):

    Wyglądają niesamowicie pysznie!

  3. Ludmiła Nowak napisał(a):

    Witam wieczorowa pora:-) burgery wyglądają wyśmienicie! Czy szpinak mozna zastąpić jarmuzem? Akurat mam w spizarce:-) to bym jutro wszystkich zaskoczyła :-) pozdrawiam!

  4. Ola napisał(a):

    Pyszne. Corka tez stwierdzila, ze „to mieso” jest dobre;P

  5. m_grzywka napisał(a):

    Bardzo długo się za nie zabierałam, a szkoda, bo są naprawdę bardzo smaczne. Jako dodatek przygotowałam pomidory z rukolą. Polecam :)

  6. Kasia napisał(a):

    A czy można pominąć ziemniaki lub je czymś zastąpić ?

    • lawendowy_dom napisał(a):

      Ziemniaki pełnią w tym przepisie funkcję wypełniacza, który scala wszystkie składniki. Spróbuj z kaszą jaglaną, powinno być ok.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *