Burgery z kaszy jaglanej

19 listopada 2013, 13:40 | Bezglutenowe Dania główne Kuchnia Wegetariańskie | 5
Burgery z kaszy jaglanej

Pyszne burgery z kaszy jaglanej były hitem naszej ostatniej kolacji. Podałam je z plackami orkiszowymi, sosem z żurawiny i sałatą. Masę z kaszy przygotowalam bez dodatku jajka, na szczęście okazała się spójna i burgery nie rozpadały się podczas smażenia.

burgery z kaszy jaglanej_4

burgery z kaszy jaglanej_2

Burgery z kaszy jaglanej

350 g kaszy jaglanej

2 łyżki oleju + olej do smażenia burgerów

2 marchewki

1 cebula

½ pęczka szczypiorku

2 zabki czosnku

1 łyżka słodkiej papryki w proszku

4 łyżki płatków owsianych

½ szklanki oliwy

kasza kukurydziana w wersji bezglutenowej lub tarta bułka

sól

dodatkowo: 4 łyżki startego drobno parmezanu

  1. Odmierzyć kaszę, np. kubkiem.
  2. Przygotować w dzbanku 2 x więcej wody, niż wynosi objętość kaszy.
  3. Podgrzać 2 łyżki oleju w garnku z grubym dnem, wsypać kaszę i prażyć 3 minuty, cały czas mieszając.
  4. Następnie zalać wodą z łyżeczką soli, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień do minimum i gotować pod przykryciem ok. 20 minut.
  5. W tym czasie zmiksować na papkę obraną marchew, cebulę, szczypiorek, czosnek, paprykę, płatki i oliwę.
  6. Ciepłą, ale nie gorącą kaszę wymieszać dokładnie ze zmiksowaną papką i parmezanem. Masa jest zwarta i dobrze się formuje.
  7. Przygotować burgery, obtoczyć je w kaszy lub bułce i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
  8. Przepis na placki kukurydziane znajdziecie tu. Podobnie można je przygotować  z innych rodzajów mąki.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

5 odpowiedzi na “Burgery z kaszy jaglanej”

  1. Renata Slusarska-Szczepanik napisał(a):

    obłędne, muszę koniecznie zrobić :)

  2. Magdalena napisał(a):

    dziękuję za inspirację, mam córkę na diecie bezglutenowej i trochę brakuje mi już pomysłów, serdecznie pozdrawiam

  3. Iwona napisał(a):

    Przepyszne! Właśnie skonsumowaliśmy, aż uszy się trzęsły ;)

  4. Paulina napisał(a):

    Mnie sie rozpadaja podczas smazenia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *