Burgery z łososia z macą, szpinakiem i cytryną

9 września 2014, 12:38 | Dania główne Kuchnia | 2
Burgery z łososia z macą, szpinakiem i cytryną

Jak się ma psa, to jednak trzeba uważać. My nie uważaliśmy i połowa z tych pysznych burgerów znikła w pysku naszej kochanej suki. Taki los, co robić? Burgery z łososia w świeżej żytniej bułce smakują obłędnie. Nie będę Was przekonywała na siłę ;) Podałam je z liutenicą (przepis tu) i pikantnymi kiełkami rzodkiewki.

burgery z lososia_5Burgery z łososia z macą, szpinakiem i cytryną

300 g świeżego łososia

1/2 cytryny

50 g macy (ok. 3 kawałki)

1/2 pęczka dymki

100 g świeżego szpinaku

sól

świeżo mielony pieprz

olej

burgery z łososia_3Mięso łososia oczyścić ze skóry, zmiksować lub przepuścić przez maszynkę do mięsa. Otrzeć skórkę z cytryny i wycisnąć sok, dodać do ryby. Macę zmiksować na kruszonkę. Dymkę i szpinak posiekać. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, dodać dymkę, doprawić ją solą i smażyć 2 minuty, następnie dodać szpinak i smażyć jeszcze minutę. Zdjąć z ognia. Wyrobić masą z łososia, macy, podsmażonej dymki i szpinaku. Doprawić solą i pieprzem, uformować burgery. Rozgrzać patelnię grillową i piec burgery z obu stron po 4 minuty lub do momentu, aż środek będzie dopieczony. Podawać od razu.

burgery z lososia_4

burgery z łososia_2

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

2 odpowiedzi na “Burgery z łososia z macą, szpinakiem i cytryną”

  1. Angie napisał(a):

    Fantastycznie wyglądają!

  2. Aga P. napisał(a):

    Witam.
    Można prosić o przepis na żytnie bułeczki?
    Pozdrawiam Aga

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *